• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
20
Yeniakit Publisher
Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

2024-06-15 12:06:27
Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Osmanlı’da bayramdan önce çeşitli kesimlere çeşitli hediyeler dağıtılırdı. Askerlere ve memurlara birer maaş ikramiye; Ayasofya, Sultanahmet, Fatih ve Süleymaniye gibi payitaht içinde bulunan camiler başta olmak üzere tüm camilerde ulemaya kürk behası adı verilen hediyeler dağıtılırdı.

#1
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Kurban Bayramı'nda arefe günü Topkapı Sarayı’nda 2, bayram sabahı sarayda binek taşının önünde törenlerle 7 adet olmak üzere toplam 9 kurbanlık padişah adına kesilirdi.

#2
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Kurban Bayramları'nda fazla miktarda et tüketiminden dolayı bozulan sindirim sistemleri sebebiyle her evde mutlaka turunç reçeli kaynatılır. Her evden mis gibi turunç kokuları yayıldığından turunç Osmanlı’da kurban bayramının en güzel simgelerinden biriydi.

#3
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Osmanlı saray mutfağında, padişah ve özel misafirler için Bayram da özel sofralar hazırlanırdı.

#4
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Peki, Osmanlı'nın bayram sofraları nasıl olurdu? Osmanlı döneminde bayram şenliklerine ve yemek hazırlıklarına 3 gün önceden başlanırdı.

#5
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Hazırlıkların günler öncesinden başladığı saray mutfağında, ayrıca vatandaşlar için etli pilav, yahni ve hoşaf yapılıyordu.

#6
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Bayramda en çok tüketilen tatlı ise baklava oluyordu.

#7
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Bayrama özgü yemekler arasında ''kavun dolması'', ''badem çorbası'', ''badem helvası'', ''yufka bohçasında beğendili kuzu incik'' ''hassa böreği'' gibi yüzyılları aşan lezzetler yer alıyor.

#8
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Bayramda saray ahalisine, devlet adamlarına, misafirlere özel yemekler hazırlanır. Genellikle kuzu etleri tercih edilirdi.

#9
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Saray dışında ahaliye verilen yemekler ise etli pilavlar, hoşaflar ve yahnilerden oluşuyordu.

#10
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Kavun dolması, yüzde 60 kuzu, yüzde 40 dana etinden yapılıyor. İçerisine, pirinç, kara biber, pul biber, badem, kuş üzümü ve tereyağ konularak fırında pişiriliyor.

#11
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Badem çorbası kırılmış bademlerden yapılıyor, içine bir miktar muskat rendeleniyor. Hindistan cevizi, süt ve unla kavrulduğunu, et suyu ile pişirilip yazın vişne, kışın ise nar tanesi konularak servis ediliyordu.

#12
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Osmanlı'da sofra adetleri Osmanlı'da yemekler yer sofralarında yenilirdi.

#13
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Yiyeceklerin yere dökülmemesi için sofra adı verilen büyük örtü, yere yakın olan küçük sehpaların altına serilirdi. Bu küçük sehpaların üzerine ise kalaylı dövme bakırdan yapılmış, üzerinde motifleri olan yuvarlak sini yerleştirilirdi.

#14
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Etrafında toplananların sayısı 5-6 kişiden fazlaysa, sini sayısı arttırılırdı. Hızlı servis yapıldığından yemek çeşitleri art arda sofraya taşınır ve kimse sesini çıkarmadan dolup taşan yemek çeşitlerinden iki, en fazla üç lokma alarak yemeğini bitirirdi.

#15
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Sofradaki görgü kurallarına göre her yemekteki lokma sayısını az tutmak ve sofradaki diğer kişilerin sırasını beklemek adettendi.

#16
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Osmanlı'da sabah kahvaltısı Yumurtalı lapa, mantı ve yoğurtlu erişte.

#17
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Soğanlı mutancana, soğanlı ve sarımsaklı bir balık, nohutlu ve soğanlı bir kabunî, yoğurtlu ve pazılı buranî, lalanga (bir çeşit omlet), tavuk kalyesi

#18
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Akşam yemekleri Şalgamlı ve yumurtalı kuzu kebabı, sarı erikli çorba

#19
Foto - Osmanlı’da Kurban Bayramı sofraları nasıl olurdu? İşte en çok merak edilen kültürümüz

Yoğurt ve meyve

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23