• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
21
Yeniakit Publisher
 Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

2017-03-17 18:35:23
Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Mutfakta çoğu zaman farkında olmadan yaptığımız ancak yapmamamız gereken basit ve önemli hatalar var. MSA Yönetici Eğitmen Şefi Cem Erol yemek yaparken yapılan hataların neler olduğunu ve doğrularını sıraladı...

#1
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Yeşillikleri önce su sonra sirkeyle yıkayın.

#2
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Yeşil yapraklı sebzeler ilk olarak temiz suda ardından sirkeli suda beklemeli. Pişirilmeden önce iyice kurutulmalı. Patlıcan, kök kereviz gibi sebzeler kesildiği zaman hızla kararmaya başlar, bu yüzden bekletilmemelidir.

#3
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Yemeğe baharatları pişmeye yakın ekleyin.

#4
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Toz olmayan aromatik baharatları uzun süre pişirilecek yemeklerde baştan eklemek tat değişimine neden olabilir, pişmenin bitimine son 1 saat kala eklenirlerse daha yoğun aromalar elde edilir. Ama kısa süreli pişirme yapılıyorsa en baştan eklenebilir.

#5
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Donmuş eti bir gece 4°C'de bekletin...

#6
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Salçayı soğandan sonra kavrun Salçayı mutlaka kavurun. Ama soğan, sarımsak kullanılan yemeklerde soğanlar kavrulduktan sonra salçanın eklenmesi ve kavrulması gerekir. Salça her yemeğe konulabilir, tamamen isteğe bağlıdır. Fasulyeye tuzu ıslatırken koyun

#7
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Salçayı mutlaka kavurun. Ama soğan, sarımsak kullanılan yemeklerde soğanlar kavrulduktan sonra salçanın eklenmesi ve kavrulması gerekir. Salça her yemeğe konulabilir, tamamen isteğe bağlıdır.

#8
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Fasulyeye tuzu ıslatırken koyun. Kuru fasulyelerin pişirilmeden önce 4-6 saat boyunca tuzlu su ile ıslatılması pişme hızını yüzde 25 oranında hızlandırır ve fasulyeyi yumuşatır.

#9
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Saf suda, biraz tuz ile lezzetlendirilerek 80°C 'nin altında, hafif tıkırdatarak pişirmek gerek.

#10
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Mercimeği saf suda pişirin. Yeşil mercimek de, aynı fasulye gibi tuzla lezzetlendirilmiş suya basılmalıdır. Sonrasında süzdürülmeli, tane tane kalması ve parçalanmaması için kuru fasulyede olduğu gibi saf suda 90°C civarında pişirilmelidir.

#11
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Karnabaharı buzla şoklayın. Karnabaharı, tüm çiçeklerini eşit kesmek, hepsinin aynı kıvamda pişmesini sağlar.

#12
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Karnabaharları, 20-30 dakika boyunca, 60°C suda ön pişirme yapıp, sonrasında buzlu suda şoklayarak soğuttuğunuzda pişen bir sebze veya türlü yemeğine ilave ettiğinizde bütünlükleri parçalanmaz

#13
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Kızartma yaparken kapağı kapatmayın.

#14
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Kızartması yapılan gıdaların içinden çıkan buhar, kapak kapalı olduğu için sıvıya tekrar dönüşüp yağın içine karışırsa tehlike yaratabilir. Kızartma esnasında 3-4 dakikada bir delikli kevgir ile 10-15 saniyeliğine gıdalar dışarı alınıp sallanmalı.

#15
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Kızaran gıdalar, hava ile temas eder ve yüzeyinde ikinci bir kuruma gerçekleşir. Yağa batırılan gıdaların dış yüzeyindeki çıtır doku daha kalıcı olur.

#16
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Sütlü tatlıya şekeri baştan ilave edin. Süt taze veya günlük olmalı. Sütün dibinin yanmaması için, kullanılacak şekerin bir kısmının baştan ilave edilmesi gerekir. Bu şekilde dibe çöken şeker, ısı kaynağı ile süt arasında bir bariyer oluşturacak ve sütün yanmasını engelleyecektir.

#17
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Makarnaya soğuk su dökmeyin. Makarna haşlandıktan sonra üzerine soğuk su dökmek yerine 1-2 saat öncesinde buzlukta soğuttuğunuz tepsiye makarnayı yayın. Soğurken, birbirlerine yapışmaması için de hafif yağ dökerek karıştırmak. Veya direk sosuyla karıştırın.

#18
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Soğanı yemeklerde kavurun, salatalarda dilimleyin. Sıcak ve sulu tencere yemeklerinde soğan, önceden kavrulmalıdır. Kavrulan soğan, içinde bulunan şekerin aromalarını salgılamasını sağlar. Sıvı kaybeder ve dolayısıyla aroması daha konsantre olur, güçlenir. Soğanı salatalarda ise, ince dilimleyin.

#19
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Pilavı yaparken demlenene kadar karıştırmayın. Pilavı yaparken, pirinçlerin tane tane olması için nişastası gidene kadar soğuk su ile yıkayın. Ardından renk aldırmadan kavurun. Bu aşamada bir tutam tuz ilave edilebilir. Kullanılan pirinç hacminin 1.5-2 katı kadar sıcak su eklenmelidir.

#20
Foto - Eğer kızartma yaparken kapak kapatıyorsanız...

Sıcak su eklendikten sonra altı kısık olacak şekilde ve kapağı kapalı olarak tüm suyu çekene kadar pişirin. Kapağı çok sık açmayın. Demlendikten sonra karıştırın

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23