• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
10
Yeniakit Publisher
Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

2017-02-05 00:52:00
Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Dünya çapında yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda diyet ve kanser arasında bir ilişki olduğu görüldü. 4 Şubat Dünya Kanser Günü için Medikal Onkoloji Uzman Prof. Dr. Duygu Derin beslenme alışkanlıkları ve kanser hakkında dikkat edilmesi gerekenleri tek tek anlattı.

#1
Foto - Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Batı tarzı beslenmede yağ oranı yüksek ve hayvansal proteinli beslenme ön plandadır. Lifli gıda tüketim oranı ise oldukça azdır. Fazla et ve hayvansal proteini yüksek oranda tüketen ülkelerde, göğüs, rahim, prostat, kalın bağırsak, pankreas ve böbrek kanserleri fazla görülür.

#2
Foto - Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Yağsız hayvansal proteinin ise kanserle ilişkisi olmadığını biliniyor. Yağsız et, süt ve benzer, besinlerin tüketimi kanser riskini arttırmaz.

#3
Foto - Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Her gün 100 gram et tüketimi, bağırsak-rektum kanseri riskini yüzde 29, 50 gram, şarküteri ürününün ise riski yüzde 21 arttırdığı gözlenmiş.

#4
Foto - Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagillerin dışında posalı maddeler bulundurur. Bu gıdalar posa alımını arttırdığı için kalın bağırsak ve rektum kanserinin önlenmesinde etkindir. Aynı zamanda kolorektal kanser oluşumunu yüzde 20-40 oranında azaltır.

#5
Foto - Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Sebze ve meyveler içerdiği vitaminlerin antioksidan özellikleriyle tüm kanser türlerinden korur. Meyve ve sebzelerde en çok A, C, D ve E vitamini ile ön plana çıkar.

#6
Foto - Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Tütsülenmiş balık, yüksek tuz içeren salamura ve nitrit içeren et ve konserve tüketilen toplumlarda mide kanser görülme oranı yüksektir. Dünyada mide kanserinin en sık görüldüğü ülke ise Japonya'dır. Japonya'dan başka ülkelere taşınan kişilerde 10 yıl içinde mide kanserine yakalanma riski azalır. Bu sebeple diyetin ve beslenmenin kansere etkisi büyüktür.

#7
Foto - Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Yapılan araştırmalara göre batılı toplumlarda olan kanser, alkol tüketiminden dolayı erkeklerde yüzde 10,8, kadınlarda 4,5 oranındadır.

#8
Foto - Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Sigara ve tütün kullanımından sonra erkeklerde kansere yol açan neden yeterince meyve ve sebze tüketmemeleri kadınlarda ise şişmanlıktır.

#9
Foto - Bakın aslında bizi kanser yapan şey ne!

Obez kişilerde, göğüs, kalın bağırsak- rektum endometrıyum ve yemek borusu kanseri normal kişilere daha fazla görülür. Yapılan araştırmalara göre, haftada en az 3 gün, günde 30 dakika yapılan aktivite kalın bağırsak, göğüs ve rahim kanseri riskini azaltır. Sebze ve meyve tüketiminin arttırılması da ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, akciğer ve mide kanseri riskini azaltır. Uzmanlar bu konu ile ilgili olarak Akdeniz tarzı diyetleri öneriyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23