Bu dünyadan bir Ökkeş Başkan geçti…
Bu dünyadan bir Ökkeş Başkan geçti…
MUHAMMET KUTLU
İnnâ Lillâhi ve İnnâ ileyhi raciûn. Vatansever, cesur, yüksek seciyeli insanların sayısı her geçen gün azalıyor. Gönlü güzel, yüreği mangal gibi reisler bir bir göçüp gidiyor bu dünyadan.
Bana öyle geliyor ki, Yüce Allah, cennetine alacağı insanları bu dünyada fazla eğlemiyor. Bir hastalık, bir kaza, herhangi bir sebeple erkenden alıyor onları.
Ömrünü Ülkücü Harekete, Aziz Türk Milleti’ne vakfetmiş Muhsin Yazıcıoğlu’nun dava ve yol arkadaşlarından, Ülkücü camianın önde gelen isimlerinden çilekeş, vefakâr, fedakâr, dava adamı Ökkeş Şendiller de erkenden Hakka yürüdü. Sonsuzluğun sahibine kavuştu, tıpkı Muhsin Başkan gibi.
Ökkeş Başkan ile çalıştığım ajansın politika muhabiri olarak, Büyük Birlik Partisi’ni (BBP) takip etmeye başladığım 1998 yılından beri tanışırdık.
Camiadaki 12 Eylül’ün ateşiyle kavrulmuş tüm dava ve ülkü devleri birbirinden değerlidir ama Muhsin Yazıcıoğlu ve Ökkeş Şendiller ile yakınlığım çok başkaydı. İkisini de bir ağabey, bir aile büyüğü, sığınılacak bir liman gibi görürdüm. Ne yazık ki ikisini de çok erken kaybettik.
Muhsin Başkan da Ökkeş Başkan da genellikle sakin görünen yapılarının içinde patlayıcı bir öfke ve mangal gibi yürek taşırdı. Ben belki de onların bu yönünü herkesten önce görüp ikisini de benimsemiş, ailemden saymıştım.
Ökkeş Başkan, daha ilk tanıştığımız günden itibaren beni çok sevmiş, adeta bir kardeş gibi sahip çıkmıştı. Bekâr olduğum dönemlerde sıcak ev yemeği kursağımdan geçsin diye olsa gerek, defalarca “Yengen bizim Maraş yemeklerinden yapmış hadi bize gidelim de yiyelim” deyip eve götürüp yemek yedirmişti.
Evlenirken, Sakarya’daki köyümde yaptığım düğünüme hiç üşenmeden yengeyi de alıp gelmiş, bir gün bir gece ailenin büyüğü gibi gelen gidenle ilgilenmiş, cemiyetime sahip çıkmıştı. Evlendikten sonra da birkaç kez eşimle birlikte ziyaretlerine gitmiştik.
O varken, nedense kendimi hep emniyette hissederdim. Senelerce görüşemediğimizde bile zaman zaman arar kendini hatırlatırdı. “İlk fırsatta görüşelim reisim” derdi. Ben de fazla uzatmadan ziyaretine gitmeye gayret ederdim.
Gladyo kitabını hazırladığım dönemde elimden tutup, konuşmak istediğim eski bakanlara ve üst düzey devlet görevlilerine götürdü. Elinden gelen her desteği verdi.
Ökkeş Başkan, Ülkücü Hareket isimli dev eserin yazarı, kıymetli Ülkücü Yazar ağabeyimiz Hakkı Öznur’un ifadeleriyle, ölümün kol gezdiği, kızıl namluların kan kustuğu 70’li yılların Türkiye’sinde en önde dövüşenlerdendi. Komünist ve bölücülerin hep hedefinde oldu. İç savaş tahrikçileri, vatan hainleri, Türklük düşmanları, 47 yıldır iftiralarla, algı operasyonları ile saldırdılar ve hedef gösterdiler. 1978 yılının Aralık ayında meydana gelen Kahramanmaraş olayları ile alakası olmamasına rağmen dönemin CHP iktidarı ve emniyet içindeki POL-DER adlı kızıl çetenin düzenlediği bir komplo ile cezaevinde yattı. İdamla yargılandı, işkencelerden geçirildi; ama asla davasından taviz vermedi. Kahramanmaraş olaylarından beraat etti. Mücadeleyi bırakmadı. 12 Eylül sonrası MÇP’de siyaset yaptı. Kahramanmaraş halkının teveccühü ile Milletvekili seçildi. Meclis’te de, başka yerlerde de daima hakkı ve hakikati haykırdı. Milletimizin hislerine tercüman oldu. BBP kurucularından olan Ökkeş Başkan, uzun yıllar Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Sürekli suçlandığı Maraş olaylarına ilişkin olarak 2007 yılında yazdığı “Kanlı Oyun” isimli kitabıyla gerçekleri ortaya koymaya çalıştı.
Yolundan dönmedi. İstikametini bozmadı. Çizgisinden sapmadı. Güce biat etmedi. Makam mevkii ve ikbal peşinden koşmadı. Ülkücü gibi yaşadı. Ülkücü gibi hareket etti…
Bu vatan için, bu millet için dertlenip, kan ve gözyaşı akıttı. Tıpkı 1980 öncesi Ülkücüleri gibi çok çile çekti. Hiçbir zaman pes etmedi. Her sendelediğinde tekrar kalktı, mücadelesine devam etti. Yorulanlara, yılgınlığa düşenlere o her zamanki iyimser, güleç haliyle hep örnek olup yola devam etmelerine vesile oldu.
Bu dünyadan bir Ökkeş Başkan geçti. Adam gibi adamdı. Biz ondan razıyız. Allah da ondan razı olsun. Allah, Muhsin Başkan ve diğer önden giden güzel insanlarla birlikte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (S.A.V) cennetinde komşu eylesin inşallah.