• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Türk Devletleri Teşkilatı -2-

17 Kasım 2021
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Dün, “Türk Devletleri Teşkilatının güçlenmesi ve dünyadaki haklı yerini alabilmesi için kültür ve inanç birliğini sağlam bir zemine oturtmaları gerekir” demiştik.

Ayrıca; “121 maddenin hepsini okudum. Bir madde hariç, cümlesi yerli yerindeydi! İlgimi çeken maddeler üzerinde durmak istiyorum” diye bugüne kalacağını duyurmuştum.

Yine bilindiği gibi Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanlığına Son Başbakan Binali Yıldırım getirildi. Bundan gayrı sözlerimiz Aksakaladır.

Genelgede “Halklar Arası İşbirliği” kısmı var. Bu maddelerden bazıları şunlar:

69. Madde:

Kamu kurumları, STK’lar, medya kuruluşları, akademisyenler, karar alıcılar, milletvekilleri ve kanaat önderleri arasındaki ilişkileri ve işbirliğini geliştirmeyi, uluslararası alanda dezenformasyonla etkin bir şekilde mücadele etmeyi ve küresel kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi temin ederek yeni işbirliği fırsatları geliştirmek için Üye Devletlerin ilgili makamlarını iletişim ve kamu diplomasisi alanlarında karşılıklı olarak desteklemekle görevlendirdiklerini;

71. Madde:

Yeni oluşan ve gelişmekte olan medya platformlarında ve ulusal TV kanalları ile haber ajansları arasındaki işbirliğini artırmayı, üzerinde mutabık kalınan kategorilerdeki değişim programları ve video materyalleri için Ulusal TV Kanalları arasında kurulan Ortak FTP Havuzunun tam potansiyelinin en üst düzeye çıkarılmasını teşvik ettiklerini;

79. Madde:

Türk Akademisi temsilcilerinden ve Üye Devletlerin ilgili kuruluşlarının temsilcileri ile bilirkişilerinden oluşacak komisyonun, “Ortak Türk Tarihi” “Türk Dünyası Coğrafyası” ve “Ortak Türk Edebiyatı” ders kitaplarının hazırlanmasında son aşamaya geçiş çalışmalarının hızlandırılmasını teminen kurulması kararını takdir ettiklerini;

96 Madde:

Türk Akademisi’nin “Türk Dünyası Tarih ve Coğrafya Atlasının” oluşturulmasına ilişkin projesinin tamamlanmasını takdir ettiklerini ve bu bağlamda, “Türk Dünyasının Kutsal Mekânları” ve “Türk Dünyasının Seçkin Kişilikleri” projelerinin de tamamlanması talimatını verdiklerini kabul etmişlerdir”.

Gelelim sakıncalı 88. Maddeye:

“Türk dünyasının kültürlerarası ve dinler arası diyalogdaki birleştirici rolünü teşvik ettiklerini, Azerbaycan’ın “Bakü süreci” ile BM Genel Sekreteri tarafından kültürlerarası ve dinler arası diyaloğu teşvik etmek üzere ana küresel platformlardan biri olarak gösterilen, iki yılda bir düzenlenen Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu vasıtasıyla gösterdiği çabaları desteklediklerini” kabul etmişlerdir. Bu maddeyi okuyunca şaşırdım. Çünkü Türk Devletleri yöneticileri ve halkları Müslümandır. Onlar da inanmaktadırlar ki, Allah indinde din İslam’dır ve ayetle sabittir. Üstelik bizim ülkemizde her Cuma bu ayet okunur. Eğer Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a bu madde sorulsaydı, kesinlikle bildiriye girmez ve tadil ettirirdi.

Belki “medeniyetler arası diyalog” denilmek istenmiş olabilir. Diğer dünya devletleriyle medeniyetler arası diyalog elbet kurulmalıdır. Zaten bu diyaloğun mimarı da Cumhurbaşkanımız Erdoğan’dır.

Ezcümle:

Aksakal olmanın göstergesi ve icraatı, Yesevi yolundan giderek, Mevlana ruhlu Yunus gönüllü olmaktır. Binali Bey’in işi hem zor hem kolay. Hayırlı olsun! 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

büyükşehir küçükşehir başakşehir

dün yormuştum: önemli olan Türk teşkilatlanma yapısalı değil; son 19 yılımız en güzel yıllar olmasına rağmen öte yandan da hâlâ zalim kenanevren kanunları altında inim inim inliyor ve bundan bir türlü kurtulamıyor olmamızdır asıl olan

rafet tunaeri

Çok güzel bir adım. Bu teşkilat en kısa zamanda her alanda işbirliği yapıp yanına diğer ülkeleri de üye alıp,gücünü artırarak. AB gibi Nato gibi DSÖ gibi birlikleri kendi içinde oluşturup bu kuruluşların yapamadıklarını yapıp tüm dünya ülkelerine örnek olmalıdır.Çünkü Batı bu kuruluşları kendi amaçları doğrulusunda kullanmaktadır. Biz ise tüm dünyadaki ülkelerin refahı için teşkilatı en kısa zamanda güçlü hale getirmeliyiz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23