• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Ötüken Neşriyat’tan Çocuk Kitapları

15 Kasım 2021
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Günümüzde çocukların ve gençlerin yerli ve milli kültüre uyumsuzluğundan sıkça söz edilir ve bolca şikâyet duyulur oldu.

Son yirmi yıldaki değişim hızına orta ve üzeri yaştaki ailelerin yetişemediği bir vakıa. Çocuklar ve gençler ise bu değişim hızını yaşamak için anne ve babalarını geçmekteler.

Çağ değişirken, hayatın kodları da haliyle farklılaşmakta. Bu yenilenmeye çocuklarımızı, gençlerimizi, yerli ve milli kültür havzasında hazırlamamız gerekir.

Sanki bu çocuklar ve gençler, başka evlerde, başka şehirlerde başka ailelerde dünyaya gelmişler de bir dağıtım yoluyla bizlere uğramışlar, biz de onlardan şikâyet etmekteyiz gibi.

Şimdi gençler ve çocuklar dese ki; “Ne verdiniz zihnimize, ne söyleyeyim size” bu söz böyle değildi bilirim de çocuklara ve gençlere uygun olsun diye derç eyledim.

Mevzu uzun, esası anlatmak icap edeceğinden burada kısa keselim. Çocuklardan ve gençlerden şikâyet eden bizler, “Acaba çocukların yetişmesinde nerede nasıl eksikliklerimiz oldu” gibi sorulara cevap bularak, eksik bıraktığımız yerden başlayabiliriz.

Bu anlamda Ötüken Neşriyat “Ötüken Çocuk” ismiyle bir çalışma başlatmış. Çocuk yayıncılığında önemli eserler yayınlamışlar.

Yerli ve milli kültürümüzü devrin ruhuna yaraşır ve anlaşılır şekilde çocuklarımıza, gençlerimize anlatılması milli bir vazifedir.

Diğer dünya toplumlarıyla, bizim toplumumuzun insan merkezli bilgi ve değerler manzumesine baktığımızda, elbette medeniyetimizin, insan başta olmak üzere tüm canlılar için ayrı bir yeri olduğu meydandadır.

Bizde çocuklar nasıl emanet olarak görülüyorsa, esasında hayatın bütünü ve bu bütün içerisinde insanın hizmetine sunulmuş her zerre bir emanettir.

Ötüken Çocuk Yayınlarından çıkan kitapların ilki, inanç merkezli kültürümüzün öğretmeni Kutadgu Bilig eserinden yararlanılarak hazırlanmış.

Sekiz ayrı kitaptan oluşan seri hakkında şunlar kaydediliyor:

Yedi yaş ve üzeri için hazırladığımız “Bilge Kutad Anlatıyor” masalları, Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig eserindeki hayvan isimlerinden ilham aldı.

Oradaki kelimeler masal kervanına dönüştü ve birbirinden güzel maceralara çıkmak için sizi bekliyor.

Yüzyıllarca birlikte yaşadığımız hayvanları, yine yüzyıllarca bizlere eşlik eden değerlerle bir araya getirdik.

Uçsuz bucaksız bir coğrafyada, kendimizi ve kültürümüzü daha yakından tanımak için masalların büyülü dünyasına bekleniyorsunuz”.

Kitapların isimlerinden söz edelim, içeriğini okutmak da anne-baba ve öğretmenlerimize kalsın.

Ala Çumguk. Baba Buka. Böke Efsanesi. Börü Yürüyüşü. Çıbın Bayramı. Maygak Ana. Titir Sürüsü. Yürekli Tazıtay.

Ötüken Çocuk Yayınlarından çıkan başka eserler de var. Onları da zikredelim:

Ömer Zülfe’nin yazdığı kitabın adı “Sonsuzluğun Sırrı”.

Halil İbrahim İzgi’nin kaleme aldığı eserin adı “Tanısan Seversin”.

Kudret Ayşe Yılmaz’ın yazdığı kitabın adı ise “Çilli Çirpi 1 ve 2.

Eserler hakkında Ötüken Neşriyat; 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Zeynep

Elinize ve yüreğinize sağlık.Tâkip edeceğiz sayenizde.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23