• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Osman Gazi, Orhan Gazi

15 Ekim 2021
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“Tarihinin sürekliliğini kaybeden bir millet, her şeyini kaybetmeye mahkûmdur. Hafızası parça parça kopmuş bir akıl hastası gibi geçmişiyle, hatıralarıyla ve benliğini terkip eden bütün varlık unsurlarıyla ilgisi kesilir.

Yabancı tesir ve müdahalelere, yabancı korumaya hazır ve muhtaç bir halde, önce bağımsızlığını sonra da bütün milli şahsiyetini ve varlığını kaybeder”. Peyami Safa.

Bir zamanlar yani bundan 15-20 yıl önce merhum Peyami Safa’nın tespitlerini yaşıyorduk. Yerli ve milli kadroların iş başına gelmesiyle; tarihimize-medeniyetimize-kültürümüze, milli sanatımıza imkânlar elverdikçe döndük.

Tanzimat’tan bu tarafa tarihimiz üzerinde çok ciddi oyunlar oynandı. Milletin tarihi millete okutulmadı-anlatılmadı-yazdırılmadı ve yazılmadı.

Oysa aklıselim sahibi insanlar bilirler ki, tarihe tanıklık gerçekleri kabulleniştir. Kendi kökleri üzerinde durmasını bilmeyenler, başka tarihlerin temellerine sığınırlar.

Böyleleri kendi tarih ve coğrafya bilgi ve şuurundan yoksun kalır, yoksunluklarının sebebini de içinde yaşadıkları milletin manevi değerlerine düşmanlık ederek giderirler. 

Bu tür hezeyanlar halen zuhur etse de artık yerli ve milli anlayışımız; tarihimiz-kültürümüz ve edebiyatımız üzerinde kendini göstermektedir.

İşte güzel örneklerden birisini Bursa’da gördük. Bilinler bilir bilmeyenler için söyleyelim.

Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi’nin türbeleri, Bursa’nın Tophane semtindedir. Baba oğul aynı bahçenin içerisindedir.

Önceki gün ziyaret ettik. Orhan Gazi’nin türbesine girince, Kur’an-ı Kerim okunmasıyla karşılaştık.

Topkapı Sarayı’nda olduğu gibi Kur’an-ı Kerim okunuyordu. Yeni bir uygulama imiş. Oğul Orhan Gazi’den sonra baba Osman Gazi’nin türbesine girdiğimizde, kapıda saygı nöbeti tutan Alp kıyafetli iki yiğit bekliyordu.

Alplerin güven veren bakışları arasında sandukaların olduğu bölüme geçtiğimizde, Kur’an-ı Kerim’i okunmaya devam ediyordu. 

Böyle bir hizmeti tebrik etmek için Kültür Bakanlığı Bursa İl Kültür Müdürü Dr. Kamil Özer’i ziyaret ettik.

Türbelerin idaresi, temizlik ve güvenliği, bir protokol ile Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilmiş. Alplerimiz de Jandarma Genel Komutanlığı personeli imiş.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ve Jandarma Genel Komutanımız Orgeneral Arif Çetin’e teşekkür etmeli.

Devleti devlet, milleti millet yapan tarihe böyle sahip çıkılır vesselam.

Bu güzide uygulama belki bazı duygusuz ve hissiz kimseler için bir şey ifade etmeyebilir ve heyecanlanmamızı garipseyebilir.

Böyle düşünenleri meseleye ilgisiz bırakmayalım ve sevinecekleri bir bilgiyi aktaralım ki, tarihe karşı vazifemizi yapmış olalım.

8 Temmuz 1920’de Bursa, Yunanlılar tarafından işgal edilir. Yunan komutan Sofokles Osman Gazi’nin türbesine girip sandukayı tekmeleyerek:

- “Kalk Kara Osman, kurduğun devleti yıktık. Kalk da torunlarını kurtar” diyerek bir de edepsizce resim çektirir.

Ezcümle:

“Dünü bilmeyen bugünü anlayamaz; bugünü anlamayan yarını inşa edemez; hatta dünden hamlelerin nedenlerini bile düşünemez”.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Okuyucu

Sfoklese en guzel cevabi Ataturk vermis zaten.keske buna da deginseydiniz

İmamoğlu da Yunanlı Komutan Gibiydi

Cennet Mekan Fatih Sultan Mehmet Han'ın Türbesine giriş yaptığı bahçede aynı Yunanlı komutan gibi tekme gösterisi yaparak mesaj vermişti. Milletimiz bu durumu dikkate alır da İstikametini öyle çizer İnşaallah.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23