• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Kültür ve sanatta Konya örneği

21 Haziran 2022
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Konya, “önce insan” diyen yerlilik ve millilik muhtevalı nadir illerimizdendir.

Mevlana Celaleddin Rumi Hz.lerinin manevi varlığı, çok önemli bir öncülük ve önderlik etmektedir.

Birkaç gün bu önderliğin neşvünema bulduğu güzel programlarla, güzide insanlarla birlikte olduk ve dünyanın İstanbul yahut Ankara’dan ibaret olmadığını bir daha anladık.

İstanbul veya Ankara, zaman hırsızlığı başta olmak üzere, insanın ruhunu ve bedenini elinden almakta, insanı kendi aklına göre değil, yönlendirilmeli algılarla yönetmekte.

Bu hakikati İstanbul ya da Ankara dışına çıktığınızda daha iyi idrak edersiniz. Hele bir de yolunuz Konya’ya uğrarsa, bu tecrübeniz daha anlamlaşır.

Önemli bir ayrıntıyı derç edeyim de meramımızı doğru anlaşılsın.

Konya’ya Mevlana Hz.lerini önceleyerek gider ve onun zaviyesinden bakarsanız bir anlamı olur. Bu mana çerçevesinde ilişkileri ve iletişimlerinizi sürdürmeniz gerekir.

Biz de bu niyetle başlayan ve icraat bakımından da başarılı geçen önemli bir organizasyona davetli olarak Konya’daydık.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya İl Kültür Müdürlüğünün koordinasyonunda gerçekleşen “4. Sufi Sinema Günleri” programına katıldık.

Yazarlığa sinemada set arkasından geçtiğim ve sinema eleştirmenliği ile başladığım için yerli-milli sinema ve belgesel meselesi daima gündemimin birinci sırasında yer alır.

Anadolu’da bir tabir vardır: “Oynamasını bilmeyen yerim dar” dermiş ya.

Zatım da bu hesap, “yerim dar” diyerek hayalimdeki ne sinema filmlerini ne de belgeselleri çektirememenin sancısıyla kıvranıp durmaktadır.

Konya’da 4. Sufi Sinema Günlerinde; insanı dünyevileştiren, bencilleştiren hikâyeler yerine, insanın iki dünyalı olduğunu, bu âleme gelenin, öteki âleme yolcu edileceğini ve orada daimi olunacağını anlatan filmleri seyredince biraz içim rahatladı.

4. Sufi Sinema Günlerinin, Mevlana ve ailesinin Konya’ya teşriflerinin 795. yılı münasebetiyle düzenlendiğini geçtiğimiz Cuma günü yazmıştım.

Kültür İl Müdürü Abdüssettar Yarar’ın başkanlığında yürütülen organizasyon, Mevlana Hz.lerinin;

-“Topluluktan bir an bile ayrılmak iyi bil ki, Şeytanın hilesinden ibarettir” dediği gibi büyük bir imece ve ekip ruhu içerisinde gerçekleşti.

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Meram Belediye Başkanlığı, Selçuklu Belediye Başkanlığı, Selçuk Üniversitesi katkı sundular.

Mevlana Hz.lerinin imece felsefesi elbet sadece ülkemiz sınırları içerisinde değil, aslında bütün dünya insanlığı üzerinde onu anlayabilen herkes için geçerlidir.

4. Sufi Sinema Günlerinde de dünyada dokuz ülkeden sinema filmi ve belgesel izlendi. Seyredebildiğim film ve belgesellerde, Mevlana’nın “insan nimettir” felsefesi işlenmişti. 

Hangi ülkeler vardı? Ülkemizle birlikte; İngiltere, Amerika, Tunus, İspanya, İran, Kazakistan, Portekiz! Tabii bu filmlerin yapımcı, yönetmen ve oyuncuları da katılmıştı.

Konya izlenimleri devam edecek.

Ezcümle Mevlana’dan:

-“Eğer insan suretle insan olsaydı, Muhammed (a.s.) ile Ebu Cehil bir olurdu”.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23