• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Kapı Yayınlarından Kitaplar

04 Temmuz 2022
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki eserler Kapı Yayınlarından çıkan iki kitap. İkisi de Osmanlı tarihi ve İstanbul üzerine.

İki eser de Feridun M. Emecen’e ait. İlki “Fetih Ve Kıyamet 1453”, ikincisi ise “Yavuz Sultan Selim” ismini taşıyor.

Osmanlı Devleti’ni inşa ve ihyasında iki önemli Sultan! İkisi de adaletin ve merhametin zirvesinde Padişahlar.

Adalet ve merhamet, iki kefeli terazidir ve terazinin dengede durabilmesi için adaletin merhamete, merhametin de adalete galip gelmemesi lazımdır.

Günümüzde en çok tartısı ve kefesi bozulan terazi ne yazık ki, adalet ve merhametin birbirini dengeleyememesidir.

Adalet isteyenlere bakıyorsunuz, kendilerinden başkasına merhamete müsaade etmeyen kimseler, merhamet isteyenlere bakıyorsunuz, adaletten yoksun çevreler.

Bu kesimlerin en biraz özelliği de dini-milli değerlere sırt dönüp, reddedenler. Neyse mevzu dağılmasın. Geçelim.

Her iki Sultan’ın adalet ve merhamette zirvede olduklarını anlamak ve idrak edebilmek için önce iki dünyayı tanımak ve öteki dünya olan ahirete inanmak icap eder.

Fatih’in ve Yavuz’un fetihlerinin hiçbirisi kendi şahıs ve ailelerine ait fetihler değildir. Bu hakikati anlamak için ikisini de okumak gerekir.

Son günlerde İstanbul’un fethi, kimliklerini, kişiliklerini yerle bir etme onursuzluğunu yaşamaktan utanmayan kimselerin uydurduğu “açık kapı” efsanesiyle gündeme geldi.

İstanbul’un fethini idrak edebilmek için önce Fatih’i tanımak, onu 21 yaşında Fatih yapan unsurları iyice bir hazmet gerek. Kitapta bu hususta oldukça bilgi var.

Yazarın ifadesiyle İstanbul’un fethi, “Batı dünyasının siyasi ve askerî ilerlemesine, Müslüman dünyasının bir cevabı niteliğindeydi.

Bununla da bitmeyecekti. İslam dünyasının en güçlü temsilcisi olan Osmanlı Türklerine Orta Avrupa’ya kadar uzanacak yeni hedeflerinin kapıları da açılacaktı”.

İşte içeride ve dışarıda, İstanbul’un fethini kabullenemeyenlerin tepeden tırnağa tüm hücrelerinde yaşadığı huzursuzluğun sebebi bu gerçektir.

Yavuz Sultan Selim’in nasıl bir inanca sahip olduğunu görmek isteyenler, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresine bağlı Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler bölümünü gezip, 400 yıldır (1924-1991 yılları hariç) aralıksız Kur’an-ı Kerim okutulduğunun ne anlama geldiğini idrak ederlerse, Yavuz Sultan Selim’i tanımış olurlar.

Ayrıca Fatih ilçesindeki, Yavuz Selim’in türbesinin üzerinde örtülü kaftanın hikâyesi de Yavuz Sultan Selim’in inancı ve karakteri hakkında bilgilenmek için yeter. 

Yavuz Sultan Selim kitabında Feridun M. Emecen, ilk Osmanlı halifesinin siyasi hayatını biyografik bir bağlamda titizlikle inceliyor.

Bu incelemeyi yaparken saf bir nakilcilikten uzak duruyor. Olayları “kişi, muhit, çevre” üçgeninde inceliyor, hayranlık yerine güvenilir verileri esas alıyor.

Bilimsellikten taviz vermezken, aynı zamanda Yavuz Sultan Selim’in hayat hikâyesini edebî bir üslupla aktarmayı başarıyor.

Eserler hakkında: Kapı Yayınları; 0 212 513 34 20 [email protected] 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23