• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Kalbin Sesi İle Toprağa Dönüş

29 Kasım 2021
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu hafta tanıtmaya çalışacağımız eser, yerli ve milli edebiyatın ustalık çağını zirvede tutan hikâyecimiz ve deneme yazarımız Mustafa Kutlu’ya ait. Dergâh Yayınlarından çıkan “Kalbin Sesi İle Toprağa Dönüş” isimli deneme, 3. baskısını yapmış.

Kutlu’nun hikâyeleri de denemeleri de bu vatanın sahiplerinin sesini, sözünü, özünü, hayatını, işini, aşını, ocağını, ailesini anlatır.

“Kalbin Sesi İle Toprağa Dönüş” kitabı da onlardan birisi. “Topraktan geldik, toprağa döneceğiz” atalar lafını bilmeyeniniz ve dile getirmeyenimiz yoktur.

Gelin görün ki, sözün manası dilden kalbe inerken dağılmakta. Hele bu zamanda pek zorlanmakta! Kalp artık sadece kan pompalayan bir organdan öte hatırlanmaz halde. Geçelim.

Mustafa Kutlu eserine; “Hayatın manası nedir” sorusuyla başlamış.

Soru elbette çok önemli. Cevaplar kişilerin dünya ve ahiret inancı doğrultusunda verileceği (riyakârlık hariç) için, belki de soruyu karşılayacak donanımda olmayabilir.

Çünkü günümüzde hayatın manası, menfaat odaklı olarak değiştiğinden, kişilerin sözleri; gözlerinin-kulaklarının-midelerinin-cüzdanlarının pozisyonuna göre şekillenmekte. Bu sebeple sağlıklı cevap bulmak zor olabilir.

Yalnız kitapta sorunun cevabı tüm yönleriyle verilmiş. Tabi cevapları anlamak için toprak ile kalbimiz arasında kurduğumuz iletişimin dengesi, ölçüsü çok önemli.

Kelamı uzatmadan sorunun cevabını ustaya bırakalım.

Hayatın manası nedir?

İnsanlık tarihi bu soruya verilen cevaplarla doludur. Güç temerküzü hâkimiyet iddiasını kuvveden fiile çıkarır, hayata mana ve yön verir. Öyle ki, insanoğlu kendini ilah dahi ilan edebilir.

Hz. Âdem’den buyana gelen Peygamberler yoldan çıkan kavimlere hakkı tebliğ etmişlerdir.

Hayatın manası, Amentüye inananlar için ne müphemdir, ne de muğlak. Yine de gün gelir hakikate giden yola barikatlar kurulur. Bu defa sorulan soru şudur: “Ne yapmalı?”

Önce niyet edeceğiz, ardından kalbin sesine uyarak sonsuzluğa yöneleceğiz. Üç hâkimin hükmünde hata aranmaz: Kalbin, kaderin, ölümün.

Aramak vazifedir. “Aramakla bulunmaz fakat bulanlar ancak arayanlardır” denilmiş. İnanmak ve sevmek şart!

İman, Cenab-ı Hakk’ın insanoğluna bir lütfudur. “Allah size imanı sevdirmiş ve onu kalplerinize ziynet yapmıştır… Bu Allah’ın bir lütuf ve nimetidir”. (Hucurat,7-8)

İlahi bir lütuf olan imanın, vicdanın, şuurun, duygu ve sevgilerimizin, düşünce kuvvetimizin kaynağı merkezi kalptir.

Elmalılı Hamdi Yazır şöyle diyor: “Anlayan ben, anlaşılan benin içindedir. Ben ruhuma, cismime, aklıma, irademe bundan (yani kalpten) geçerim”.

Arayışta esas olan samimiyettir. Kendini belli eden sanattan, nümayişçi ahlaktan ve kendine güvenen ibadetten uzak durmalı.

Hakikatin-hayrın-güzelliğin ardına düşüp; gayret bizden, Tevfik Allah’tan demeliyiz”.

Ezcümle:

Mustafa Kutlu, kalpten toprağa dönüş yolculuğunu; “Hedefimiz mutluluk ve huzur değil, Allah rızasıdır” diyerek başlatmış. Yola katılmak isteyenlere hayırlı yolculuklar.

Dergâh Yayınları: 0212-518 95 79-80 [email protected]

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

hüso

hüseyin emmi sıcak sıcak bol tereyağlı kızılcahamam bazlaması var.yanına çayda ister misin?

E beyanname

Bu hacli ablukasi kimdir bilader? Sanki buyuk bir mucadele varmis gibi konusuyorsun. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23