• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

İnsan kime nasıl borçlanacağını bilmeli

23 Mart 2022
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Borçtan kasıt maddi değil. Daha çok manevi! Manevi borç içerisinde, kişilerin inanç değerleri de borç alışverişinde önemli bir yer tutar.

Birbirlerinin inanç manzumelerine karşı ayrılıklar ve aykırılıklar besledikleri ve değer yargılarına inanmadıkları halde inanıyormuş gibi riyakârlık-ikiyüzlülük yaparak, ittifak sergileyenler, kim adına ne için borçlandıklarını bilmeliler.

Erenler buyururlar ki:

İnsanoğlunun nefsinin bir tarafında nefsani arzularla yüklü fücur-fesatlık, bir tarafında ise iman-takva vardır. Bir yanda çamura saplanmak isteyen nefis, diğer yanda göklere kanat açmak isteyen ruh vardır.

Bu hususa temas eden Mevlana Hz.lerine müracaat edelim:

“Ey Hak yolcusu! Gerçeği öğrenmek istiyorsan; Musa da, Firavun da ölmediler; bugün senin içinde yaşıyorlar, senin varlığına gizlenmişler, senin gönlünde savaşlarına devam ediyorlar! Bu sebeple birbirine düşman bu iki kişiyi kendinde araman gerekir”!

Yine bilgelerimiz derler ki:

“Mü’min, nefsiyle olan mücadelesini sadece belli cepheler yerine bütün cephelerde sürdürürse felâha kavuşabilir.

Yani imandan ibadetlere kadar, hayatımızın temelini oluşturan her meselede ahireti önceleyerek yaşamak zaruridir”.

Yeni bir söylem uyduruldu. İttifaklarındaki burukluğu vicdanlarına anlatamayanlar, “Onlarlayım ama onlardan değilim” gibi tül perdeye bürünüp, hem kendilerini hem başkalarını ikna ettiklerini sanmaktalar.

Oysa bile bile yanlışa düşmek, yanlışa düşüldüğünü ifade edenlere öfke beslemek; aklın değil, nefsin zorlamasıdır.

Bir nevi ideolojik körlük ve köleliktir ki, kölelik bedenin değil aklın esaretidir.

Ecdadı ve kanı ile bu toprağa bağlı olan normal bir insan, şahsî düşünceleri ne olursa olsun, topluluktan ne derece ayrı düşünürse düşünsün, dünyevileşme veya benzeri menfaatler karşısında mukaddes bildiği değerlerini korumak ve kollamakla yükümlüdür.

Bu yükümlüğü taşımak için “Milli Şuura” sahip olmak gereklidir. “Milli Şuur”, bir milletin, kendini duyması ve bilmesidir.

Duygu, düşünce ve inanca dayanan “Milli Şuur”, bir milletin manevi kuvvetlerinin başında gelir, olmazsa olmazıdır. Milletlerin hayatını koruyan dört savunma hattının öncelikli temeli “Milli Şuurdur”.

Yine erenler der ki:

İnsan, her an uyanık bir hayat sürmeye gayret etmeli, kendisini “garanti altında” ve “kesinlikle kurtulmuş” bir varlık olarak görmemelidir.

Çünkü Peygamberler dışında zinhar hiçbir kula bu teminat verilmemiştir.

Bu sebeple hepimiz, hayatı boyunca nefis isimli mayınlı arazide yürüyormuş gibi titiz, dikkatli ve ihtiyatlı yaşamakla yükümlüyüz.

“Milli Şuurdan” yoksun kimselerle zihni akrabalık, zaman içinde kalbi akrabalığa döner. Örnekleri meydandadır. Bu kalbi yakınlık da kişinin helâkine sebep olur.

Ezcümle Enam Suresinin 68. Ayetinden:

“Ey Resu-lüm! Ayet-le-ri-miz hak-kın-da ile-ri-ge-ri ko-nuş-ma-ya da-lan-la-rı gör-dü-ğün-de, on-lar baş-ka bir sö-ze ge-çin-ce-ye ka-dar on-lar-dan uzak dur. Eğer şey-tan sa-na unut-tu-rur-sa, ha-tır-la-dık-tan son-ra ar-tık o za-lim-ler top-lu-lu-ğuy-la otur-ma”. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

///

Maddi ya da Manevi borçlanan insan karakterinden ödün vermek zorundadır. Uzun vadeye yayılırsa çok kişilikli olmasına vesile olur borçlu durumu. Ayağını yorganıma göre uzat, kimseye tamah etme, alnının teri kadar çalış, dünyanın en güzelide olsa en akıllısıda olsa kişiliğini kiraya verme. Manevi borcun Annene Babana olsun. Peygamberine olsun Allaha olsun.

Orhan İnan

RABBİM BİZLERİ VE BÜTÜN MÜMİNLERE NEFİS HAKİMİYETİ VERSİN. ŞEYTAN A TABİ KILMASIN.DÜRÜST VE AHLAKLI KUL OLMAYI VE KÜFÜR EHLİ İLE ARAMIZA MESAFE KOYABİLMEYİ NASİP EYLESİN.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23