Hz. Hüseyin Efendimiz
Bu hafta tanıtacağımız eser, Muharrem ayı ve İslam tarihinin en acı olayı.
Her Müslümanın yüreğini yüzyıllardır kanatan Hz. Hüseyin Efendimizin şehadetini işleyen önemli bir kitap.
Safa Yayınlarından çıkan eseri, özellikle İslam tarihi ve Kerbelâ üzerine araştırmalar yapan ilahiyatçı Doç. Dr. Şerafettin Kalay kaleme almış.
Kerbelâ ve Hz. Hüseyin Efendimizin şehadeti, kalbinde zerre kadar dâhi iman taşıyan hiçbir Müslümanın unutamadığı ve kıyamete dek de unutamayacağı vahim bir hadisedir.
Gelin görün ki, en az bu olay kadar hâlâ süren bir başka vahamet de, belli bir zümrenin, Hz. Hüseyin Efendimizin şehadeti üzerinden, Allah indinde tek din olan İslam’a iman etmiş Müslümanları suçlamalarıdır.
Kerbelâ Hz. Hüseyin Efendimizi ve 72 arkadaşını; dünyalık hırs, makam, mal ve mansıp sebebiyle dinlerini öteleyerek kan döken zalimlere, bugüne kadar bir tek Müslümanın yandaşlık ettiği görülmediği halde bu zümrenin kinini anlamak imkânsız.
Yine her Müslüman bilir ki, Hz. Hüseyin Efendimiz ve arkadaşlarının uğruna can verdikleri yol, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in yoludur.
…………………
“Hz. Hüseyin Ve Şehadete Giden Yol” isimli eserde Şerafettin Kalay, kitabının önsözünde şunları kaydediyor:
“Dile getirdiğimiz hiçbir hadise, kendi zihnimizde canlandırdığımız veya yaşanmadığı halde tarihe mal etmeye çalıştığımız bir hadise değildir. Zikredilen isimlerden hiçbiri de kaynaklarda olmayan hayali isimler değildir.
Bilgi verirken tarafsız olmayı tercih ettik demiyorum. Tarafsız olmayı doğru bulmuyorum. Biz iman ettiğimiz Allah yoluna, hak davaya gönül verdiğimiz gün tarafımızı seçtik zaten.
Hiçbir mümin, bir tarafta hak, bir tarafta batıl, bir tarafta doğru, bir tarafta yanlış, bir tarafta adalet, diğer tarafta zulüm varken tarafsız olamaz. Biz hep taraf olduk, hep tarafız.
Allah Rasûlü’nden ve yolundan tarafız. Onun yolunun yolcusuyuz. Bunun için de ehl-i sünnetiz. Hz. Ali’den tarafız.
Çünkü davasında haklı olduğuna inanıyoruz. Hz. Hüseyin’den tarafız. Çünkü hem faziletine, hem de zulme uğradığına inanıyoruz.
Kerbelâ’da şehidliği hayata tercih edenlerden tarafız. Çünkü samimiyetlerine, samimiyetlerini kanlarıyla Kerbelâ topraklarına yazdıklarına, tarihe miras bıraktıklarına inanıyoruz”.
…………………..
Kitabı okurken duygularınız boğazınıza düğümlenecek, dile getirmek için kelimeler kördüğüm olacak. Gözleriniz yaşları akıtmayacak ve tutacak.
Ağlayarak anlaşılabilecek bir durum değil çünkü. Kitabın ilk sayfasındaki şu ifadeleri, İslam ümmeti olarak birbirimizi anlamamız ve anlaşmamız niyetiyle ithaf edelim:
“Allah Rasulü’nün bağrına basarak; ‘Bunlar benim dünya reyhanlarım’ dediği, minik kollarıyla kendini kucaklattırdığı ve:
- “Hüseyin bendendir, ben de Hüseyin’denim. Hüseyin’i seveni Allah da sevsin”.
……………….
Ezcümle:
Eğer Kerbelâ az biraz anlaşılmış olsaydı, İslam coğrafyasında ve bizde, hâlâ Kerbelâ denemelerine kalkışılmazdı vesselam. Anlamak duasıyla!
Eser hakkında: Safa Yayınları; 0536 416 44 53







