--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

Trabzonspor bir ‘günü’ daha kurtardı, ya ‘yarını’!.!

Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
2

Süper Lig’de geride kalan haftaların en düşündürücü takımı Trabzonspor. Rakipleri şampiyonluk yarışında yer alıp, Avrupa maçları oynarken, bordo-mavili ekip futbolun tek ‘cephesinde’ ayakta kalma mücadelesinde. Karadeniz ekibi için bu kulvarda en ‘düşündürücü’ durum, istikrarsızlık. 

Ligin yedinci hafta sonun da sahadaki oyun ve puan cetveline, zirve yarışında yer alan rakiplerin durumuna baktığımızda, bu güvensizlik bariz bir şekilde kendini gösteriyor. Sırasıyla Çaykur Rize ve Atakaş Hatayspor yenilgilerinden sonra, takım toparlanır, kendisine gelir diye düşünülüyordu ama hiçte beklenen olmadı. Kötü oyun sonunda gelen Siltaş Yapı Pendikspor galibiyeti birilerini sevindirebilir ama takımın geleceği açısından durum hiçte gönüllere ‘su’ serpen türünden değil! 

Sahadaki oyunu yönlendiren, elbette ki kenar yönetim, yani teknik direktör Nenad Bjelica. Elindeki kadroya baktığınızda, rakiplerinizden fazlası var, eksiği yok. Geriye kalıyor, öz eleştiri. Bu doğrultuda hareket edilirse (herkes aynaya bakar, dışarıdan gelen eleştirilere de kulak kabartırsa) işte o vakit zaman Trabzonspor lehine işler. Karedeniz ekibin oynadığı her oyunundan sonra, bordo-mavili ekibi takip eden yazarlara baktığımız da ortak düşünce; Dün dünle gitse de, bugün dünden farklı bir oyun anlayışının sahada sergilenmediği gerçeği. 

Bunun en önemli edeni, kenar yönetimin bazı isimlerde ısrarcı olması. Şampiyonluk yarışı, oyuncu kazanmak için ‘tolerans’ anlayışını kaldırmaz. Yıllardır ‘ilk beş hafta belirleyici’ olur denilirdi. Bugün dahi bu yaklaşımın geçerli olduğunu görmekteyiz. Eğer siz ligin ilk iki sırasında yer alan isimlerle ‘aşık’ atmak istiyorsanız, rakip ayırt etmeksizin her maça aynı ciddiyet-disiplinle çıkmak, zorundasınız. Trabzonspor’u hafta sonu zorlu bir Yukatel Adana Demirspor maçı bekliyor. Zirve yarışından kopmamak için, bu maçı kazanması gereken bir karşılaşmaya çıkacak. Eğer bu kazanım olmazsa, sormazlar mı; bu kadar transfer neden yapıldı? Bu mücadelenin bir özelliği daha var, şampiyonluk yarışından geri kalmamak. 

Teknik ekip ve oyuncuların bunu başarıp başaramayacaklarını, bekleyip hep birlikte göreceğiz. Bordo-mavili ekibin son haftalardaki istikrarsızlıktan yönetim de rahatsız. Atakaş Hatay maçı sonunda Kulüp Başkanı Ertuğrul Doğan, yenilginin Trabzonspor’a yakışmayan bir sonuç olduğunu ve bundan sonra ne gerekirse yapacaklarını, söylerken, Başkan Yardımcısı Serkan Kılıç, Trabzonspor’un zorlukları aşıp hem sportif hem de ekonomik anlamda sorunları çözeceklerinden ve önemli işlere imza atacaklarından kimsenin şüphe duymaması gerektiğini, belirtti. Herkes sürecin farkında ve iyi niyetli. Peki, ya sonuç! 

Futbol bir netice oyunu. Kazanırsanız önde, kaybetmezseniz zirvedesiniz! Elde edilen sonuçlarda, haklı olarak gözler teknik direktöre çevrilir. Pendik spor maçı sonucunda Hırvat teknik adamın gündeminde, futbolumuzu yönetenlerin olası başarısızlıktan sıyrılmasının en ‘kestirme-kolay’ yolu olan hakemler vardı. 

Ne diyor Nenad Bjelica; ‘Hakem yönetimi ile ilgili kesinlikle mutlu değiliz. Başkanımızın sözlerini destekliyoruz, aynı fikirdeyiz.’ Ve ekliyor; Hocanın, başkanın ve oyuncuların üzerinde inanılmaz bir baskı var. Bunları düşündüğünüzde hatalar olabiliyor maalesef.’ 

Yazımızın giriş bölümünde önemine vurgu yaptığımız gibi, yapılan hatalardan ders çıkarılmadığı takdirde doğruya ulaşmak mümkün değil. Bunu söylerken Mehmet Irmak hocamızın ‘İnsanoğlu için en zor iş, kendisine söz geçirmesi’ sözünü hatırladık. Beceriksizlik ve problemleri ‘halının altına süpürmek’ yerine, sorunun katlanması anlamı taşır. O nedenle öz eleştiri şart. 

Biz yazımızı yazarken, Ankaragücü teknik direktörü Tolunay Kafkas’la yollarını ayırdığı haberi, yedinci hafta sonunda görevi bırakan yedinci teknik direktör olarak, düştü ajanslara. Bu haber, sözleşme yılı ne olursa olsun ‘başarısızlığın’ faturasının ‘teknik direktörlere’ kesildiğinin yansıması. Buna Milli Takım da dahil. Nenad Bjelica, bu gelişmeden ‘haberdardır’ sanırım!.! 

 

Ahmet Gülümseyen Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle