• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

UskUdar’dan Haremeyn’e Yolculuk

Yeniakit Publisher
2014-09-06 08:20:00 - 2014-09-05 22:12:24
UskUdar’dan Haremeyn’e Yolculuk

Osmanlı döneminde yapılan hacı uğurlama ve hediye gönderme geleneği, Üsküdar Belediyesi tarafından canlandırıldı. Üsküdar Meydanı’ndan Harem’e kadar yürüyen kafilede, dönemin ulaşım aracı olan develer de yer aldı

Üsküdar Belediyesi’nce düzenlenen ‘Hac ve Surre-i Hümayun Sempozyumu’nda Osmanlı’dan günümüze Hac ziyareti ve İslam dinindeki önemi anlatıldı. Belediye tarafından “Surre: Üsküdar’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” programı kapsamında Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, programı, kültürel belediyecilik anlayışı doğrultusunda hayata geçirdiklerine dikkat çekti.

BÖYLE PROGRAM DÜZENLENMEDİ

Bu tür bir programın şimdiye kadar hiç düzenlenmediğini vurgulayan Başkan Türkmen, “Bizim için son derece önemli ve özeldir. Bu anlam ve çerçevede bir program şimdiye kadar hiç düzenlenmedi. Bu yönüyle de bir ilktir. Surre, bu topraklardan Haremeyn bölgesine, Mekke’ye, Medine’ye, bazen Kudüs’e gönderilen kıymetli hediyelerdir. Surre-i Hümayun, Osmanlı Devleti’nin, sultanlarının, ulemasının ve halkının kutsal topraklara ve bölge halkına bakışını yansıtan en önemli uygulamalardan biri” diye konuştu.

TARİHİ SAHNE CANLANDIRILDI

Üsküdar’ın yaklaşık 450 sene aralıksız devam eden ve günlerce süren uğurlama ve karşılamalara ev sahipliği yaptığını ifade eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu topraklardan yola çıkan Surre Alayı, en son 1915’te Mekke-i Mükerreme’ye ulaşmış. Üsküdar, Mekke-i Mükerreme’ye ulaşamasa da 1918’e kadar Surre-i Hümayun’u ağırlamış ve uğurlamış. Sonrası malum. 1. Dünya Harbi’nin hazin sonuçları. Üsküdar Meydanı’nda izleyediğimiz programla bu tarihi sahneyi, tarihi bir hatıra olarak canlandırmak istedik” ifadelerini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23