• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mideye iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Yeniakit Publisher
2018-05-30 13:14:00 - 2019-07-20 14:10:54
Mideye iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Gıda zehirlenmesi, mide üşütmesi, aşırı yemek yeme, vücudun alışık olmadığı besinlerin tüketimi ya da yediğimiz besinlerden bazılarının midemizi rahatsız edecek etkisi olması gibi çeşitli nedenlerden dolayı günlük yaşamımızda mide sancısı çekebiliriz.

Hamilelik dışında mide bulantılarının pek çok nedeni olabilir. Uzun süren yolculuklar, uzun süren ağrılar, mikroplar, yedikleriniz, kullandığınız ilaçlar hatta psikolojik sıkıntılar...Aklınıza gelebilecek birçok şey mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Tüketeceğiniz bazı besinlerle bu sorun kolaylıkla aşılabilmektedir. Ancak sorunun uzun süre devam etmesi halinde mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Mide ağrısına iyi gelen besinler

Zencefil çayı: Mide sağlığı için önemli olan zencefil. Sindirim sistemini yatıştırıcı etkiye sahiptir. Bulantı, kusma ve mide ağrıları için zencefil çayı etkili bir çözüm aracıdır. Bazı mide sorunları ve mide ekşimesi için de zencefil çayı olumlu etkiye sahiptir.

Keten tohumu: Lif yönünden zengin olan keten tohumunun yanında omega-3 yönünden de oldukça zengindir. Şişkinliğin ve kabızlığın giderilmesinde kullanılan keten tohumu, öğütülerek yoğurtla beraber tüketilebilir.

Armut: Güçlü bir lif kaynağı olmasıyla öneme sahip olan armut, sindirimi kolay olması nedeniyle mide dostu bir meyvedir. Mideyi yormayan armut, ince bağırsağın da yorulmasını engelleyerek rahat bir sindirim süreci sağlar. Bu nedenle armut mide ağrılarının hafifletilmesinde etkin şekilde kullanılır.

Patates: Haşlanmış şekilde patates tüketimi mide sağlığı açısından faydalıdır. İçeriğindeki lifler sayesinde mide sağlığına olumlu katkı yapan patates, birtakım mide problemlerinin giderilmesi için de etkilidir. Çiğ patates suyu da mide yanmaları ve mide ağrılarına iyi gelir.

Zeytinyağı: Çiğ tüketilen zeytinyağı, mide ağrılarının giderilmesine ve mide sağlığının korunmasına yardımcı olur. Çiğ zeytinyağı safra salgılanmasını destekler ev bu sayede yiyeceklerden alınan yağın sindirimi kolaylaşır.

Yoğurt: Mükemmel bir probiyotik kaynağı olan yoğurt, bakteriyel enfeksiyonların oluşumunu engeller. Yoğurt ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Muz: Mide dostu bir besin olan muz, mide yanması ve mide ağrısı için giderici etkiye sahiptir. Genel anlamda bünye için faydalı olan muz, öğünlerden sonra tüketilebilecek bir besindir.

Lahana: Çiğ olarak tüketilen lahana mide sağlığı için oldukça önemlidir. Çiğ lahana suyu ise, gastrit, ülser ve mide ağrısı gibi sorunlar için giderici etkiye sahiptir.

Az yağlı besinler: Hazımsızlık sorunu yaşayan kişiler, az yağlı besinler tüketerek yaşadıkları sorundan kurtulabilir ya da sorunu en aza indirebilirler. Sindirime yardımcı olan bu besinler, mide ağrılarının giderilmesi noktasında önemli işleve sahiptir.

Karnabahar: Hafif pişirilerek haşlanan karnabahar, mide asidinin mideye zarar vermesini engeller. Mide asidinden kaynaklanan mide ağrısı varsa karnabahar tüketimi ile ağrı sonlanır. Bu nedenle hem ağrının giderilmesinde hem de ağrının önlenmesinde karnabahar önemli bir besindir.

Mide ağrısı neden olur?

Mide ağrısı; üşütme, yemeği gereğinden fazla yeme, yemeğin dokunması, yediklerinizin gaz yapması gibi birçok etkenden meydana gelebilir. Mide ağrısı aynı zamanda mide yanması ve ishal belirtileri ile başlayabilir. Ağrı kişide anlık kramplar ya da uzun süreli sancılar şeklinde belirti gösterebilir. Mide ağrısının diğer nedenleri ise şunlardır:

Gastrit: Mide zarının iltihaplanması durumunda oluşur. Bakteri, mideyi koruyan asit dengesini bozar ve gastriti tetikler. En önemli belirtisi midede oluşan ağrı ve yanma hissidir.

Stres: Hayatınızda oluşan stres ve gerginlik vücudunuza direk etki eder. Farklı belirtiler gösterebilir, fakat mide ağrısı da bu belirtilerden biridir.

Reflü: Mide asidinin, mideden yemek borusuna doğru geri kaçışına reflü denir. Yemek borusunun arkasındaki yanma dışında, ağza gıdaların ve acı suyun gelmesidir. Yutma güçlüğü ve yanma gibi belirtileri sık görülür. Mide ağrısı oluşumuna da sebep olabilmektedir.

Kabızlık: Bağırsak hareketlerinin azalması sonucu boşaltımın yapılmasında güçlük çekilmesi durumudur. Son derece sık karşılaşılan bir problemdir ve mide ve karın ağrısı belirtisine sebep olabilir.

Aşırı kilo: Normal düzeyin üzerinde kilo almanız ya da kilolu olmanız sağlığınız açısından kötü sonuçlara yol açabilir. Aşırı kilolu kişilerde mide ağrısı ve yanma hissi sıkça görülebilir.

Sindirim sorunları: Sindirim sisteminizin düzgün çalışmadığı zamanlarda midenizde yüksek miktarda toksin birikmesi yaşanabilir ve mide bu durumu belli eden işaretler gönderir. Mide ağrısı da bunlardan biridir.

Aşırı acı tüketimi: Acı ve baharatlı yiyecekleri fazla tüketmek size ve midenize zarar verebilir. Ülser ve mide yaralarına sebep olabilir. Midenizde gastrit ve yanmalar gibi birçok rahatsızlık oluşabilir. Bu rahatsızlıklar sonucu mide ağrısı yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Sigara ve alkol kullanımı: Sigara ve alkolün zararları midenizi de etkileyerek mide ağrısı gibi etkiler gösterebilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23