• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İftar topu geleneği nerden geliyor?

Yeniakit Publisher
2016-06-27 00:45:00 -
İftar topu geleneği nerden geliyor?

Hurma, pide, Ramazan davulcusu ve iftar topu denildiği zaman aklımıza ilk önce Ramazan gelir. İftar topu geleneği de1800’lü yıllardan bu yanasüregelen geleneklerden biri

Akşam ezanıyla birlikte atılan iftar topları, şimdilerde eskisi kadar duyulmuyor. Yeni nesil bu geleneğe belki de binde bir şahit oluyor. Ezanın sesini sokağımızdan yankılanan haliyle dinlemek yerine, çoğu aile televizyonlarının başından dinliyor. Ya da akıllı telefonlarından takip ediyor. Top atılmadan oruçlarını açmayan eskiler de, çağa ayak uydurdu.

İFTARI MÜJDELEYEN MÜTHİŞ SES

İftar topu, akşam ezanının okunmasıyla birlikte atılır. Atılan top, iftar vaktini müjdeler.

ÖNCEDEN İMSAK VAKTİNDE TOP ATILIRDI
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İftar ve sahur topu uygulaması 1800’lü yıllarda Osmanlı döneminde başladı. İftar topu geleneği halen sürse bile imsak vaktinde atılan toptan çok uzun yıllar önce vazgeçilmiş.

İLK OLARAK ANADOLU HİSARI’NDA BAŞLADI

Osmanlı arşivinde bulunan evraklar doğrultusunda iftar topu geleneği hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Evraklarda; iftar topu geleneğinin 1821 yılında Anadolu Hisarı’ndaki topun ateşlenmesiyle başladığını belirtiyor.

KISA SÜREDE YAYILDI

Anadolu Hisarı’nın ardından kısa bir süre sonra ise Rumeli Hisarı’nda da top atışları başlamış. 1827 yılında ise iftar topu Yedikule surlarında atılmaya başlamış. Zamanla farklı semtlerde de uygulanmaya başlamış.

20-25 yıl içinde ise iftar topu geleneği, imparatorluğun her bölgesine yayıldı. Halen birçok Müslüman ülkede iftar topu geleneği yaşatılmaya devam ediliyor.

OSMANLI’NIN VEFASI

Osmanlı Devleti döneminde, top atışları sırasında ciddi kazalarda yaşanmış. Ancak vefat eden kişilerin ailelerine, devlet tarafından ömür boyu maaş bağlanmış.

FARKLI TOPLAR KULLANILDI

Osmanlı’dan günümüze kadar iftar topu atışlarında; cebel topları, sahra topları, balyemez topu, dağ topu, karabina topu ve kamış topu gibi farklı toplar kullanılmış.

TÜFEKLER KULLANILMIŞ

Kalelerin olmadığı bölgelerde, top atışları yasaklanmış. Söz konusu yerlerde iftar topu yerine, tüfek ateşleniyormuş.

Kaynak: Yeni Şafak

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23