• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çekirgelerin es geçtiği Türkiye’de yeni tehlike! 8 kentte etkisini gösterdi

Yeniakit Publisher
2020-04-05 12:52:00 -
Çekirgelerin es geçtiği Türkiye’de yeni tehlike! 8 kentte etkisini gösterdi

Koronavirüsle mücadele ederken çekirge istilasıyla yüz yüze kalan ancak korkulanın yaşanmadığı Türkiye’de 8 kentte fındık bahçelerini süneler istila etti.

Fındık ihracatında dünya lideri olan Türkiye, bir böcek türü olan sünelerin fındık bahçelerini istila etmesi nedeniyle zor günler geçirebilir. Gürcistan'da etkisini gösteren süneler Türkiye'nin 8 iline yayıldı.

Fındığın yüzde 30’u zarar görebilir

Türkiye koronavirüsle mücadele ederken çekirge tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Irak sınırımıza kadar gelen tehlikeyi yaşamadan atlattık fakat şimdi Türkiye'deki fındığın yüzde 30'una zarar verebilecek süneler bahçeleri istila etti. İlk önce Gürcistan'da etkisini gösteren sünelerin Karadeniz bölgesinde bulunan Türkiye'nin 8 iline yayıldığı belirti.

"Dünyanın fındık erzağının beşte biri"

İngiliz The Guardian'da yer alan habere göre; Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Celal Tuncer, eğer yayılma önlenemezse Türkiye'deki fındıkların yüzde 30'unun zarar görebileceğini ifade etti. Bu yaklaşık olarak dünyanın fındık erzağının beşte biri ediyor. Dünyanın fındık üretiminin yaklaşık yüzde 69'u Türkiye'de yapıldığı için birçok şirket ve bilim insanı süne istilasına karşı hızlı bir biçimde önlem alınmasını talep etti.

“Samuraylar kullanılabilir”

Ocak ayında yapılan bir konferansta, istilanın kontrol altına alınması için süne yumurtalarını yok eden samuray yaban arılarının kullanılabileceği belirtildi. Haberde "Bu yöntemin uygulanması için Türkiye'nin yeteri kadar zamanı olmayabileceği, çünkü regülasyonların uzun bir araştırma süreci gerektirdiği" belirtildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Samuraylar yersiz, süreç hızlandırılmalı"

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç, süne istilasının hâlâ sürmekte olduğuna dikkat çekerek, samuray yaban arıları konusunda uzun bir araştırma yapmanın "yersiz" olacağını ifade etti. Prof. Tuncer ise Türkiye'nin başka ülkelerde yapılan araştırmaları inceleyerek sürecin hızlandırılmasını tavsiye etti.

Haberde, önümüzdeki aylardaki ısıların da önemli rol oynayacağı bildirildi. 2019 yılında süneler soğuk havalar sebebiyle kış uykusundan geç uyanmış ve bu süreçte fındıklar koruyucu kabuklarını geliştirebilmişti. Hava sıcaklığının ortalamanın üzerinde seyredeceğini öngören meteorologlara göre fındıklar bu sene o kadar şanslı olmayabilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

K MARAŞLI

Mutlaka öşürünü vermemiş olabilirler veya parasını gayri meşru yerlere harcıyor olabilirler

asim keskin

Karadenizliler azmisti, Türkiede karadenizlilere hep ayrimcilik yapildi. onlarin ürünleri hep desteklendi diger bölgeler hep yok satti
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23