Büyükşehirlerin bütçelerine corona ayarı
Milli İradenin Sesi Yeni Akit
Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.
Türkiye’de paniğe yol açan Corona virüs (Covid-19), büyükşehir belediyelerini 2020 bütçelerini revize etmeye yöneltiyor. Zorlu süreçte pek çok organizasyonu iptal etmek zorunda kalan belediyeler, kaynaklarının büyük bölümünü virüsün yayılmasını önlemek için kullanıyorlar.
Dünyayı kasıp kavuran, Türkiye’yi de alarma geçiren yeni tip Corona virüsüyle (Covid-19) savaşta büyükşehir belediyeleri de aktif rol oynuyorlar. Bursa, Kayseri, Kocaeli ve Konya’nın da aralarında bulunduğu belediyeler, vatandaşları ölümcül virüse karşı korumak için var güçleriyle çalışıyorlar. Sosyal etkinliklerini durduran, 2020 bütçelerini de bir bir güncelleyen büyükşehir belediyeleri; tüm imkânlarını Covid-19’la mücadele için seferber ettiler.
İşte belli başlı belediyelerin Corona virüsüne karşı aldığı tedbirler:
Yoksullara önemli imkân
l Gelir bütçesi 2 milyar 800 milyon lira olarak açıklanan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Covid-19’a karşı tetikte. Belediye çalışanlarınca bir yandan BursaRay vagonları, T1 ve T2 tramvay hatları diğer yandan da camiler, türbeler ile müzeler dezenfekte ediliyor. Ayrıca ücretsiz maske dağıtımı yapılıyor. Alo 153 hattını arayanların talepleri ise tek tek karşılanıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursalıların yanında olduklarını belirterek, “Bu zor dönemde on binlerce ailemize yardım ettik. Gıda ve hijyen paketi sunduk” dedi.
Covid-19’la mücadelelerinin kararlı bir şekilde devam ettiğini anlatan Aktaş, “Gayet iyi durumdayız. Süreci en hassas şekilde geçip sorunsuz atlatacağız” diye konuştu.
Mücadele için kesenin ağzı açıldı
l 2020 bütçesi 2 milyar 775 lira olarak belirlenen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Corona virüsünü yenmekte kararlı. Belediye; bu çerçevede yaşlılara, hastalara ve dar gelirlilere hijyen malzemeleri ile gıda paketleri teslim ediyor. Covid-19 testi pozitif çıkanları bakım merkezlerine yerleştiriyor. Kamu kurumlarına da hijyen ve temizlik maddeleri sağlıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise bu dönemde faturalarını ödeyemeyen abonelerin sularının kesilmeyeceğini açıklayarak yüreklere su serpti. Kesik suların da açılacağını duyuran Büyükakın, “Tabii bu sıkıntılı dönemde sağlık çalışanlarımızı unutmuyoruz. Onlar için koruyucu ekipman üretiyoruz. Biz de global salgını yenmek için gayret ediyoruz, edeceğiz” şeklinde konuştu.
Su abonelerine müjde
l Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Covid-19’a karşı önemli tedbirler hayata geçiriliyor. Okullar, ibadethaneler, otogarlarda belli periyotlarla dezenfeksiyon çalışmaları yapılıyor. Otobüslerde sürücülerle yolcuların temasının azaltmak için şoför bölümleri şeffaf brandalı koruma kabinleriyle kapatılıyor. Toplu taşıma araçlarını kullanan yolculara ücretsiz maske veriliyor. İlaveten sosyal yardım miktarları arttırılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise su fiyatlarının 20198 rakamlarına çekildiğini müjdeledi. Altay, “Covid-19 dünyaya büyük darbe vurdu. İnsanlık büyük bir imtihandan geçiyor. Şükür ki bu dönemde Türkiye, aldığı önlemler ve kriz yönetimiyle pek çok ülkeye örnek oldu” ifadelerini kullandı.
Çalışmalar hız kazanıyor
l Kayseri Büyükşehir Belediyesi, temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Belediye görevlileri, şehrin tamamını silip süpürüyorlar. Zabıta ekipleri de sık sık halka “Evde kalın” anonsu yapıyor ve ücretsiz maske dağıtıyorlar.
Covid-19 tehdidinin en aza indirgenmesi için trafik ışıkları ve dijital yön levhaları da kullanılıyor. Trafikteki sürücüler ve yayalar kırmızı ışık yandığında “En güvenli yer eviniz” yazısıyla karşılaşıyorlar.
Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayserilileri evde kalmaya ve Corona virüsüne karşı korunmaya davet etti. Büyükkılıç, Covid-19’un toplumun duyarlılığıyla yenilebileceğini dile getirdi.
Virüs tehlikesinin önüne geçmek için radikal kararlar aldıklarına işaret eden Büyükkılıç, “Tüm kurumlarımızla el ele vererek çalışıyoruz. Hükümetimizden gelen talimatları hayata geçiriyoruz. İstişareye büyük önem veriyoruz. Önerileri topluyoruz” diye ekledi.
Dezenfektan üniteleri kuruldu
l Erzurum Büyükşehir Belediyesi; caddeleri, sokakları, parkları, bahçeleri, AVM’leri devamlı ilaçlıyor. Şehirdeki camilerin, çeşmelerin ve şadırvanların yanı sıra toplu ulaşım araçları ile otobüs duraklarına sıvı sabun üniteleri kuran belediye; sosyal yardım faaliyetlerini de arttırdı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 65 yaş üstü vatandaşların evlerine sıcak yemek servisi yaptıklarını; alışveriş ihtiyaçlarını karşıladıklarını vurguladı. Yoksul ailelerin erzak ihtiyaçlarını da giderdiklerini aktaran Sekmen, şunları söyledi: “Arkadaşlarımız; çağrı merkezimize ulaşan talepler doğrultusunda alışverişten fatura yatırmaya, maaş çekmeye, ilaç, araç ve gereç teminine varıncaya kadar yaşlı vatandaşlarımıza her konuda yardımcı oluyorlar. Yine kurumumuz bünyesindeki Hayır Çarşımız da gıdadan her türlü erzak yardımına varıncaya kadar yaşlılarımızın bütün ihtiyaçlarını gidermek için çalışıyor. Kısacası çağrı merkezimize ulaştırılan hiçbir talep karşılıksız kalmıyor, hiçbir beklenti geri çevrilmiyor.”
Sosyal mesafe korunuyor
l Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Covid-19 tehdidini savuşturmak için gerekli her adımı atıyor. Belediye personeli; işlek caddeleri, parkları ve meydanları temizliyor. Personel, her tramvay durağına el dezenfektanı yerleştirdiği gibi toplu taşıma araçlarının koltuklarına da sosyal mesafe şeridi çekiyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, maske üretimi ve dağıtımı için ise düğmeye bastı. Şahin, “Sanat ve meslek eğitim kurslarımızda günlük 12 bin maske dikiliyor. İlk önce belediye çalışanlarına ardından risk grubu yüksek olan sektörlere malzeme üretmeye başladık” dedi. Zaman zaman esnafın sıkıntılarını da dinleyen Şahin, “Corona virüsüne karşı halkımızı korumak için elimizden geleni yapacağız” sözü verdi.
Ayrıca Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Fatma Şahin, Covid-19 salgını nedeniyle İller Bankası üzerinden borçlu belediyelerden yapılan kesintilerin gerçekleştirilmeyeceğini açıkladı.
Öte yandan Balıkesir, Denizli, Kahramanmaraş, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon büyükşehir belediyelerinde de Covid-19’a karşı teyakkuz halinde.