• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
9
Yeniakit Publisher
Bu biber 155 yıldır aynı tohumla üretiliyor

2023-10-17 14:15:11
Bu biber 155 yıldır aynı tohumla üretiliyor

Bilecik merkeze bağlı Çukurören köyüne özgü acı biberin üretimi yaklaşık 155 yıldır genetiği değiştirilmeden yapılırken, yılık 150 ton civarında biber yetiştiriliyor.

#1
Foto - Bu biber 155 yıldır aynı tohumla üretiliyor

Çukurören köyünde 155 yıldır yetiştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen kırmızı biber, köylüler tarafından kendilerine özgü yöntemlerle kurutuluyor.

#2
Foto - Bu biber 155 yıldır aynı tohumla üretiliyor

Daha sonra köydeki hemen hemen her evin balkonuna, duvarına ve çatısına asılarak kurutulan kırmızı biberin oluşturduğu görüntü, herkesin dikkatini çekiyor. Kurutulan biberler, öğütüldükten sonra İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentine gönderiliyor.

#3
Foto - Bu biber 155 yıldır aynı tohumla üretiliyor

Biber Üreticisi Osman Güler, Köylerinde ağırlık olarak acı biber yetiştiğini anlatarak, "Kendimiz üretiyoruz tohumunu, ekiyoruz, haşlıyoruz, topluyoruz ve kurutuyoruz. Aşağı yukarı 150 yıllık mazisi bulunmaktadır.

#4
Foto - Bu biber 155 yıldır aynı tohumla üretiliyor

150 yıldır aynı tohumla üretiliyor. Köy olarak 150 ton acı biber üretiyoruz. Genellikle İstanbul, İzmir gibi büyükşehirle gönderiyoruz. Önce dikiyoruz, diktikten 3-4 ay sonra kızarmaya başlıyor. Kızardıktan sonra alıyoruz, ipe diziyoruz. Bir topta 20 adet oluyor top halinde satıyoruz. Güneş altında 1 ay sürüyor kuruması kuruduktan sonra alıyoruz. Bu köyde her evde bu işlem gerçekleşiyor" dedi.

#5
Foto - Bu biber 155 yıldır aynı tohumla üretiliyor

Biber dizim işi yapan Ayşe Dündar ise "Martta ekmeye başlıyoruz biberleri mayıs ayında ise haşlıyoruz. Tarladan topluyoruz ardından burada ipe diziyoruz. Kurutuyoruz, ipe diziyoruz ondan sonra satılıyor. 150 yıldır aynı tohumla yapıyoruz. Bu köyde herkes yapıyor bu işlemi" dedi.

#6
Foto - Bu biber 155 yıldır aynı tohumla üretiliyor

Öte yandan kırmızı pul biberler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi illere gönderiliyor.

#7
Foto - Bu biber 155 yıldır aynı tohumla üretiliyor

#8
Foto - Bu biber 155 yıldır aynı tohumla üretiliyor

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23