• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
20
Yeniakit Publisher
600 yıllık Osmanlı lezzeti

2016-06-15 14:43:17
600 yıllık Osmanlı lezzeti

Osmanlı'nın geleneksel tatlılarından güllaç, hafifliği ve serinletici aromasıyla yaz aylarına denk gelen ramazanda iftar sofralarını süslüyor.

#1
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

Güllacın "tavan yapan" talebine yetişmek isteyen ustalar da ramazan ayı boyunca yoğun mesai harcıyor.

#2
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

Yaklaşık 600 yıl önce Osmanlı mutfağındaki yerini aldığı belirtilen güllaç, ramazan ayında en çok talep gören tatlılar arasında bulunuyor.

#3
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

Mideyi yormayan hafif niteliği nedeniyle tercih edilen geleneksel sütlü Türk tatlısının yapımında mısır nişastası yufkası, gül suyu, süt ve şeker kullanılıyor.

#4
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

Gül suyunun serinletici aroması, gün boyu oruç tutan kişilerce çok tercih edilmesinde önemli rol oynuyor. Bu tatlı, çilek, kiraz gibi meyvelerle de süslenebiliyor.

#5
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

Pasta ustası ve pastane işletmecisi Oktay Taşkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güllacın yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi bulunduğunu belirterek, özellikle "ramazan" denildiğinde akla ilk gelen tatlılardan olduğunu söyledi.

#6
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

Güllaç satışının bu ayda "tavan yaptığını" kaydeden Taşkıran, "Tercih edilmesinin en önemli sebebi hafif oluşu. İftardan sonra yemek üzerine tatlı isteyenler için mideye ağırlık yapmayacak bir tatlı. Bu nedenle yoğun talep oluyor.

#7
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

Yıllık güllaç satışlarının yüzde 90'ı bir ayda, ramazanda ayında gerçekleşir. Ramazanda da en çok talep ilk gün. İlk gün yok satıyoruz. Çünkü ramazan dışında güllaç bulmak zor. Ancak özel siparişle yapıyor pastaneler. Çok özlendiği için de iki gün yok satıyoruz." diye konuştu.

#8
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

Taşkıran, ramazandaki artan talebi karşılamak için pastanelerde yoğun mesai olduğunu anlatarak, ustaların iki vardiya çalıştığını dile getirdi.

#9
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

Taze güllacın tüketici tarafından nasıl anlaşılabileceğine de değinen Taşkıran, "Vitrindeki güllacın renginin açık olması lazım. Koyu ise bir gün öncesinden kalmış demektir.

#10
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

Zaman geçtikten sonra süt alta doğru çöker ve üstte kuruma meydana gelir. Sütle yapıldığı için günlük tüketilmesi gereken bir ürün." ifadelerini kullandı.

#11
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

#12
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

#13
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

#14
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

#15
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

#16
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

#17
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

#18
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

#19
Foto - 600 yıllık Osmanlı lezzeti

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23