Türkiye’yi bırakıp Yunanistan’da karar kıldılar: Ülke için maalesef çok büyük kayıp
Türkiye’deki hayat pahalılığı ve işletmelerin fahiş fiyatları bahane eden Türk turistler Yunanistan’a giderken, bu durum komşu ülke ekonomisine adeta can suyu oldu.
Milli İradenin Sesi Yeni Akit
Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.
Türkiye’deki hayat pahalılığı ve işletmelerin fahiş fiyatları bahane eden Türk turistler Yunanistan’a giderken, bu durum komşu ülke ekonomisine adeta can suyu oldu.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına yönelik 'kapıda vize' uygulamasını Nisan 2024'te başlattı. İlk etapta 10 Ege adasını kapsayan program, 2025'te Patmos ve Semadirek'in eklenmesiyle 12 adaya genişletildi. Bu yıl mart ayında ise Avrupa Komisyonu onayıyla bir yıl daha uzatılarak Nisan 2027'ye kadar devam ettirildi.
Uygulama kapsamında Türk vatandaşları ve aileleri, Schengen vizesi almadan feribotla ulaştıkları adalara en fazla 7 gün süreyle giriş yapabiliyor. Vize yalnızca giriş yapılan adada geçerli; Yunanistan anakarasına veya diğer Schengen ülkelerine geçiş hakkı tanımıyor.
Kapıda vizeyle gidilebilen adalar şunlar: İstanköy, Midilli, Rodos, Sisam, Sakız, İleryoz, Limni, Kelemez, Meis, Sömbeki, Batnoz ve Semadirek.
Vize ücreti resmi olarak 60-85 euro bandında değişiyor; feribot firmaları ve acenteler ek hizmet bedeli alabiliyor. Başvurular genellikle feribot firmaları aracılığıyla yapılıyor. Yunanistan'a giden Türk turist sayısı, son yıllarda ciddi bir yükseliş gösterdi. Bu sayı 2024'te yaklaşık 1,2 milyon, 2025'te ise 1,5 milyona yaklaştı. Adalara feribotla yapılan yolcu trafiği de katlanarak arttı.
Bu artışın somut yansımaları bu sezon da devam ediyor. Daha ucuz olması ve kolay ulaşılması, Türklerin Ege'deki Yunan adalarına olan ilgisini güçlendirdi. Yılın ilk sekiz ayında yalnızca Midilli, Sakız ve Sisam adaları toplam 261 bin 766 Türk ziyaretçiyi ağırladı.
Üç ada arasında en fazla Türk turisti, İzmir Çeşme'ye yaklaşık 20 dakika mesafedeki Sakız çekti. Sakız'a bu dönemde 100 bin 447 Türk ziyaretçi gitti. Temmuz ayında adada yaklaşık 29 bin turistin konakladığı bildirildi. Midilli 89 bin 957 ziyaretçiyle ikinci sırada yer alırken, burada geçen yıla göre yaklaşık yüzde 8'lik bir düşüş dikkat çekti.
Sisam Adası ise 71 bin 362 Türk ziyaretçiyi ağırladı. Kapıda vize haberinin yayılmasıyla birlikte adalara gitmek isteyenler, feribotlara binmek için limanlarda uzun kuyruklar oluşturdu. Giriş noktalarında da vize işlemleri nedeniyle yoğunluk yaşandı.
Yunan adalarındaki işletmeler ise 'daha fazla Türk turist çekmek' amacıyla harekete geçti. Patmos, 2026 sezonunda Türklerin ilgisinin arttığı adalar arasında öne çıktı. Limni Adası da Türk turist çekmek için yarışa girdi. Sezon boyunca limanlardaki yoğunluğun devam etmesi bekleniyor.
WhatsApp İhbar Hattı
+90 (553) 313 94 23