• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
4
Stratejik ürün için kritik dönem... Dünyada korku Türkiye'de hasat zamanı!

2022-05-25 13:42:48
Stratejik ürün için kritik dönem... Dünyada korku Türkiye'de hasat zamanı!

The Economist dergisi kapağında Ukrayna-Rusya savaşı sonrası beklenen gıda krizine gönderme yaparak üzerinde kuru kafa simgeleri olan buğday başaklarına yer verirken, Tarım Bakanı Kirişçi Türkiye'nin buğday problemini bulunmadığını açıkladı. Dünyayı buğday korkusu sarmışken Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Çukurova’da buğday hasadı başladı. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla beraber tüm dünyada buğday sıkıntısının yaşanabileceğinin gündeme gelmesi gıda krizi başlayacak korkusunu gündeme getirdi. Konu ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı "Buğday olmak üzere hububat ve diğer ham maddelerde arz sıkıntısı yaşanmayacak." demişti.

#1
Foto - Stratejik ürün için kritik dönem... Dünyada korku Türkiye'de hasat zamanı!

"BUĞDAYDA EKSİĞİMİZ YOK FAZLAMIZ VAR" Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de dünyanın gündemindeki buğday sıkıntısıyla ilgili, “Bizim şu anda öyle bir problemimiz yok. İki üç gün önce belli yerlerde yağışlardan dolayı rekolteyi etkileyen hususlar oldu. Şu anda bizim rakamlarımızı anormal etkileyecek bir durum olmadı. Geçen yıla göre fazlamız var” diye konuştu. Dünyada büyük korku yaşanırken Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da, birçok ürünün ham maddesi olan buğdayda hasat başladı. Kentin kıyı şeridi dışındaki bölgelerde üretim yapan çiftçiler ise ürünlerinin olgunlaşmasını bekliyor. Bölgede dönüm başına 500 ile 750 kilogram arasında verim alınan buğdayda toplamda ise 700 bin ton rekolte bekleniyor. Öte yandan Ukrayna-Rusya savaşının ardından stratejik öneme sahip buğday için çiftçinin gözü buğday alım fiyatlarında. Çiftçiler, fiyatların en az 7 lira olmasını bekliyor.

#2
Foto - Stratejik ürün için kritik dönem... Dünyada korku Türkiye'de hasat zamanı!

HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE HASAT 2 HAFTA GECİKMELİ BAŞLADI Hasat sırasında konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğdayın soğuk hava nedeniyle etkilendiğini ve hasadın 2 hafta gecikmeli başladığını söyledi.

#3
Foto - Stratejik ürün için kritik dönem... Dünyada korku Türkiye'de hasat zamanı!

"EN AZ 7 LİRA OLMASI GEREK" Erkenci cins buğdayların veriminin dönüm başına 500 kilogram olduğunu aktaran Doğan, “Başaklar soğuktan hasar gördü ancak soğuk yemeyen bölgelerde en az 500 ile 700 kilogram arasında dönüm başına verim bekliyoruz.” diye konuştu. Geçen sene fiyatların kilogram başına 2 lira 25 kuruş olduğunu, bu sene de en az 7 lira olması gerektiğini belirten Başkan Doğan, “Geçen sene hasat başlarken fiyatlar ton başına 2 bin 250 lira, prim ise 275 lira olarak açıklanmıştı. Bu sene de fiyatları bekliyoruz. En az 7 lira olması gerek. Türkiye olarak geçen sene 17 milyon ton buğday ürettik ancak 20 milyon 500 bin ton buğday ihtiyacımız var. 3 milyon 500 bin tonluk buğday açığımız var.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Londra merkezli The Economist dergisi, Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber gündeme gelen gıda krizine ilişkin "Yaklaşan gıda felaketi" bir kapak yayınladı. Derginin kapağında, "Savaş, kırılgan dünyayı kitlesel açlığa doğru itiyor. Bunu düzeltmek herkesin işi." ifadelerine yer verildi. Ayrıca Ukrayna, Avrupa'nın tahıl ambarı konumundayken limanlarda bekletilen 40 milyon tahıl dünya için çok önemli bir durumda. Limanda bekleyen gemiler için Putin'e seslenen Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, (WFP) Ukrayna limanlarında depolanan tahılların ihraç edilememesinin ''küresel gıda güvenliğine açılmış bir savaş'' olduğunu belirterek, limanlar açılmazsa ''kıtlık ve zorunlu kitlesel göç'' yaşanabileceği uyarısı yaptı. WFP Direktörü David Beasley, ''Başkan Putin size sesleniyorum, eğer bir kalbiniz varsa lütfen bu limanları açın." dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23