• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
18
İlginç çalışma! Karpuz şaşırttı İşte yiyeceklerin vücudumuzda sindirilme süreleri

2021-10-28 12:14:24
İlginç çalışma! Karpuz şaşırttı İşte yiyeceklerin vücudumuzda sindirilme süreleri

Sindirim sağlığı genel sağlık için çok önemlidir. Sindirim ve sindirim süreci, vücuda düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu enerji ve temel besinleri sağlar. Peki, normal bir sindirim ne kadar sürer?

#1
Foto - Yiyeceklerin sindirimi ağızda başlar. Yiyecekleri çiğnediğinizde tükürük, nişastayı enzimlerle parçalayarak yediklerinizi yutmanızı kolaylaştırır.

Yiyeceklerin sindirimi ağızda başlar. Yiyecekleri çiğnediğinizde tükürük, nişastayı enzimlerle parçalayarak yediklerinizi yutmanızı kolaylaştırır.

#2
Foto - Yiyecekleri yuttuğunuzda yemek borusundan geçer. Alt özofagus sfinkter kası daha sonra gevşer ve midenize girmesine izin verir, ardından yiyeceklerin ağzınıza geri dönmesini önlemek için hemen kapanır. Bu kas çok gevşerse ne ortaya mide ekşimesi ve reflü çıkar.

Yiyecekleri yuttuğunuzda yemek borusundan geçer. Alt özofagus sfinkter kası daha sonra gevşer ve midenize girmesine izin verir, ardından yiyeceklerin ağzınıza geri dönmesini önlemek için hemen kapanır. Bu kas çok gevşerse ne ortaya mide ekşimesi ve reflü çıkar.

#3
Foto - Suyun Sindirimi Mümkün Olan En Kısa Sürede Gerçekleşir Aç karnına su içerseniz hemen bağırsaklara girer. Bu nedenle, vücudunuzu hızlı bir şekilde nemlendireceğinden, uyanır uyanmaz biraz su içmek iyidir.

Suyun Sindirimi Mümkün Olan En Kısa Sürede Gerçekleşir Aç karnına su içerseniz hemen bağırsaklara girer. Bu nedenle, vücudunuzu hızlı bir şekilde nemlendireceğinden, uyanır uyanmaz biraz su içmek iyidir.

#4
Foto - Meyve suları, yaklaşık 20 dakika içinde sindirilir ve vücudunuzu terk etmeye hazır hale gelir. Böylece taze sıkılmış meyve suyu, meyve ve sebzelerden vitamin ve mineralleri hızla emerek hızlı bir sağlık patlaması sağlayabilir.

Meyve suları, yaklaşık 20 dakika içinde sindirilir ve vücudunuzu terk etmeye hazır hale gelir. Böylece taze sıkılmış meyve suyu, meyve ve sebzelerden vitamin ve mineralleri hızla emerek hızlı bir sağlık patlaması sağlayabilir.

#5
Foto - Smoothieler ise meyve sularının aksine meyve ve sebzelerden gelen lifleri korur. Bu nedenle sizi daha çok doyururlar ve sindirim süreci daha uzun sürer (yaklaşık 30 dakika). Lif oranı yüksek gıdalar sindirim sisteminiz için iyidir çünkü daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

Smoothieler ise meyve sularının aksine meyve ve sebzelerden gelen lifleri korur. Bu nedenle sizi daha çok doyururlar ve sindirim süreci daha uzun sürer (yaklaşık 30 dakika). Lif oranı yüksek gıdalar sindirim sisteminiz için iyidir çünkü daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

#6
Foto - Karpuz, mideyi sadece 20 dakikada terk ettiğinden, tüm meyveler arasında sindirimi en hızlı olanıdır. Karpuzların yakın akrabası kavunun yanı sıra portakal, greyfurt, muz ve üzüm de midenizi yaklaşık 30 dakika içinde terk eder.

Karpuz, mideyi sadece 20 dakikada terk ettiğinden, tüm meyveler arasında sindirimi en hızlı olanıdır. Karpuzların yakın akrabası kavunun yanı sıra portakal, greyfurt, muz ve üzüm de midenizi yaklaşık 30 dakika içinde terk eder.

#7
Foto - Diğer meyvelerin çoğunun (elma, armut, kivi, kiraz vb.) sindirilmesi yaklaşık 40 dakika sürer. Sindirim problemlerinden kaçınmak istiyorsanız, farklı sindirim sürelerine sahip meyveleri karıştırmamak en iyisidir.

Diğer meyvelerin çoğunun (elma, armut, kivi, kiraz vb.) sindirilmesi yaklaşık 40 dakika sürer. Sindirim problemlerinden kaçınmak istiyorsanız, farklı sindirim sürelerine sahip meyveleri karıştırmamak en iyisidir.

#8
Foto - Sebzelerin sindirimi meyvelerden biraz daha uzun sürer. Ancak bol su içeren marul, salatalık, biber, domates ve diğer sebzelerin mide bölgesini geride bırakması sadece 30 dakika sürecektir.

Sebzelerin sindirimi meyvelerden biraz daha uzun sürer. Ancak bol su içeren marul, salatalık, biber, domates ve diğer sebzelerin mide bölgesini geride bırakması sadece 30 dakika sürecektir.

#9
Foto - Lahana, karnabahar, brokoli gibi turpgil sebzelerin sindirimi genellikle 40 dakika sürer.

Lahana, karnabahar, brokoli gibi turpgil sebzelerin sindirimi genellikle 40 dakika sürer.

#10
Foto - Daha yavaş olanlar, genellikle yaklaşık 50 dakikada sindirilen havuç, pancar ve diğer kök sebzelerdir. Dahası, balkabağı, enginar, mısır vb. ile birlikte sindirilmesi 60 dakika kadar süren patates gibi nişastalı kök sebzeler de vardır.

Daha yavaş olanlar, genellikle yaklaşık 50 dakikada sindirilen havuç, pancar ve diğer kök sebzelerdir. Dahası, balkabağı, enginar, mısır vb. ile birlikte sindirilmesi 60 dakika kadar süren patates gibi nişastalı kök sebzeler de vardır.

#11
Foto - Esmer pirinç, karabuğday ve yulaf gibi tahılların mideden çıkması yaklaşık 1,5 saat sürerken, nohut, mercimek, fasulye vb. baklagillerin sindirimi daha da uzun, yaklaşık 2 saat sürer.

Esmer pirinç, karabuğday ve yulaf gibi tahılların mideden çıkması yaklaşık 1,5 saat sürerken, nohut, mercimek, fasulye vb. baklagillerin sindirimi daha da uzun, yaklaşık 2 saat sürer.

#12
Foto - En hızlı sindirilen eti mi arıyorsunuz? Midenizi yaklaşık 30 dakika içinde terk edecek yağsız balıkları seçin. Yağlı balıklar (somon, sardalye, alabalık vb.) yaklaşık 50 dakika içinde sindirilir.

En hızlı sindirilen eti mi arıyorsunuz? Midenizi yaklaşık 30 dakika içinde terk edecek yağsız balıkları seçin. Yağlı balıklar (somon, sardalye, alabalık vb.) yaklaşık 50 dakika içinde sindirilir.

#13
Foto - Diğer etlerin sindirimi daha uzun sürer ve hatta iki gün sürebilir. Tavuk ve hindi en hızlı seçeneklerdir, sığır eti ve kuzu etinin tamamen sindirilmesi çok daha uzun sürer.

Diğer etlerin sindirimi daha uzun sürer ve hatta iki gün sürebilir. Tavuk ve hindi en hızlı seçeneklerdir, sığır eti ve kuzu etinin tamamen sindirilmesi çok daha uzun sürer.

#14
Foto - Ortalama olarak, yağsız süt ve az yağlı peynirlerin sindirimi 1,5 saat sürer, tam yağlı süzme peynir ve yumuşak peynirler ise 2 saat sonra midenizi terk eder. Tam yağlı sütten yapılan sert peynirlerin uygun şekilde sindirilmesi 5 saat kadar sürebilir.

Ortalama olarak, yağsız süt ve az yağlı peynirlerin sindirimi 1,5 saat sürer, tam yağlı süzme peynir ve yumuşak peynirler ise 2 saat sonra midenizi terk eder. Tam yağlı sütten yapılan sert peynirlerin uygun şekilde sindirilmesi 5 saat kadar sürebilir.

#15
Foto - Bir yumurta sarısının sindirimi 30 dakika sürer ve bir yumurtanın tamamının sindirilmesi toplam 45 dakika sürer.

Bir yumurta sarısının sindirimi 30 dakika sürer ve bir yumurtanın tamamının sindirilmesi toplam 45 dakika sürer.

#16
Foto - Yüksek yağlı tohumların (susam, ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi) sindirilmesi yaklaşık 2 saat sürer.

Yüksek yağlı tohumların (susam, ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi) sindirilmesi yaklaşık 2 saat sürer.

#17
Foto - Kuru yemişlerin (çiğ fıstık, badem, kaju fıstığı, ceviz vb.) sindirimi 2,5 ila 3 saat sürer.

Kuru yemişlerin (çiğ fıstık, badem, kaju fıstığı, ceviz vb.) sindirimi 2,5 ila 3 saat sürer.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

Yaay İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23