Bir gecede serveti fırladı! Yeni planı Batı'yı çıldırtacak!
ABD merkezli Business Insider'a göre, Afrikalı milyarder Aliko Dangote'nin serveti rafineri yatırımlarının etkisiyle bir haftada 34 milyar dolara ulaştı.
ABD merkezli Business Insider'a göre, Afrikalı milyarder Aliko Dangote'nin serveti rafineri yatırımlarının etkisiyle bir haftada 34 milyar dolara ulaştı.
Nijeryalı sanayici ve Afrika'nın en zengin insanı Aliko Dangote'nin serveti son günlerde çarpıcı bir ivme kazandı.
Küresel havacılık yakıtı tedarik zincirini derinden sarsan rafineri hamleleri, milyarderin net varlığını sadece bir hafta içinde 33,2 milyar dolardan 34 milyar dolar seviyesine taşıdı.
Bloomberg Milyarderler Endeksi verileri, Dangote'nin finansal yükselişinin tesadüf olmadığını ortaya koyuyor. Yıla 30,4 milyar dolarlık servetle dünyanın en zengin 80'inci kişisi olarak başlayan Nijeryalı iş insanı, bugün 69'uncu sıraya yerleşmiş durumda.
Yılbaşından bu yana servetine yaklaşık 4 milyar dolar ekleyen Dangote, Güney Afrikalı Natie Kirsh ve vatandaşı Abdulsamad Rabiu gibi isimlerin oransal büyüme hızının gerisinde kalsa da, kıtanın en zengin insanı unvanını açık ara farkla korumaya devam ediyor.
"KÜRESEL HAVACILIK YAKITI TEDARİK ZİNCİRİNDE BÜYÜK DÖNÜŞÜM" Bu muazzam servet artışının arka planında, Afrika'nın endüstriyel bağımsızlık arayışı ve Dangote'nin stratejik enerji yatırımları yatıyor. Nijerya'daki Dangote Rafinerisi'nin son iki yılda jet yakıtı ihracatında kaydettiği devasa artış, sadece yerel bir başarı değil, uluslararası pazarlardaki dengeleri değiştiren bir faktör olarak öne çıkıyor. Business Insider'ın analizine göre bu eğilim, Afrika'nın rafinaj kapasitesinin küresel pazarlardaki genişleyen etkisini yansıtıyor ve havacılık yakıtı tedarik zincirinde büyük bir dönüşüme işaret ediyor.
POLİTİKA UYUMU VE UZUN VADELİ DESTEK ŞARTIYLA Dangote'nin vizyonu yalnızca Batı Afrika ile sınırlı değil. Geçtiğimiz hafta Nairobi'de düzenlenen Afrika'yı İnşa Ediyoruz zirvesinde Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni ile bir araya gelen milyarder, Doğu Afrika'da petrol rafinaj operasyonlarını genişletme niyetini resmen duyurdu.
Nijerya'daki ana tesisinin bir benzerini bu bölgede kurarak bölgesel endüstriyel otonomiyi artırmayı hedefleyen Dangote, yatırımın gerçekleşmesi için gereken diplomatik ve ekonomik zemini şu sözlerle kaydetti:
"Eğer hükümetler arası politika uyumu sağlanır ve uzun vadeli destek garanti edilirse, grubumuz Doğu Afrika genelinde hükümetlerle ortaklaşa günlük 650 bin varil kapasiteli dev bir rafineri inşa etmeye hazırdır."
Bu stratejik hamle, Afrika'nın ham madde ihraç edip işlenmiş ürün ithal eden geleneksel rolünü kırma potansiyeli taşıyor. Dangote'nin enerji sektöründeki bu agresif büyümesi, sadece kişisel servetini katlamakla kalmıyor, aynı zamanda kıtanın küresel enerji jeopolitiğindeki ağırlığını da yeniden tanımlıyor.
DEV RAFİNERİ TEKLİFİ NE ANLAMA GELİYOR? Afrika'nın en zengin insanı Aliko Dangote, Nijerya'daki dev tesisin bir benzerini Doğu Afrika'da inşa etmeyi planlıyor. Hedef, kıtanın hammadde ihracatçısı konumundan çıkarak kendi enerjisini üretmesi. Afrika medyasından THISDAY LIVE gazetesinde yer alan analize göre, Afrika'nın en zengin insanı ve Dangote Group Başkanı Aliko Dangote, kıtanın sanayileşmesi için yeni bir vizyon ortaya koydu. Dangote, bölgesel hükümetlerin güçlü politika desteği sağlaması halinde, Nijerya'daki günlük 650 bin varil kapasiteli rafinerinin bir benzerini Doğu Afrika'da inşa etmeye hazır olduklarını duyurdu.
Geçtiğimiz hafta Kenya'nın başkenti Nairobi'de düzenlenen Afrika'yı İnşa Ediyoruz zirvesinde konuşan Dangote, Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni ile aynı paneli paylaştı. Nijerya'da 20 milyar dolarlık yatırımla kurulan ve halihazırda Avrupa'ya yakıt ihraç eden rafinerinin, Afrika'nın kendi kaynaklarına değer katmasının en somut örneği olduğu vurgulandı.
"BİZİ DURDURABİLECEK HİÇBİR ŞEY YOK" Ortadoğu'daki istikrarsızlığın küresel enerji arzı ve fiyat dalgalanmaları üzerindeki etkilerine dikkat çekilen haberde, Dangote'nin hamlesinin kıta için dengeleyici bir güç olduğu belirtildi. Afrika'nın hammadde ihraç edip işlenmiş ürün ithal ederek 1,4 milyar nüfusunu daha da yoksullaştırdığını savunan Dangote, yeni rafineri planını şu sözlerle açıkladı: "Burada bulunan iki devlet başkanından söz alabilirim. Eğer rafineriyi desteklerlerse, Nijerya'da sahip olduğumuz 650 bin varillik tesisin aynısını inşa edeceğiz. Bu işe yarayacak. Bizi durdurabilecek hiçbir şey yok. Nijerya'dakini başardık ve bu yüzden halihazırda başlamış olduğumuz bu cesur adımı atıyoruz. Kazık çakma işlemleri başladı. Bunu büyük bir ölçekte inşa ediyoruz. Günlük 1,4 milyon varil ile dünyanın en büyük rafinerisi olacak. Bu birincisi. İkincisi, tüm ABD'nin rafinaj kapasitesinin yüzde 10'una sahip olacağız ve bu durum beraberinde büyük bir petrokimya kapasitesi getirecek."
Projenin tamamlanması halinde ortak rafinerinin Tanzanya, Kenya, Uganda, Güney Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne hizmet vermesi bekleniyor. Tesisin, verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla ortak boru hattı altyapısıyla desteklenerek bölge genelinden gelen ham petrolü işlemesi öngörülüyor. Dangote Group ayrıca 2030 yılına kadar rafinaj, petrokimya, gübre ve üretim sektörlerine toplam 40 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.
"KENDİ PARANIZI YATIRDIĞINIZDA SİZE KATILACAKLARDIR" Bölgesel entegrasyonun derinleştirilmesi çağrısında bulunan Dangote, vize kısıtlamaları ve bürokratik engellerin Afrika içindeki ticareti zorlaştırdığına işaret etti. Yabancı yatırımcıları çekmek için öncelikle Afrikalıların kendi kıtalarına güvenmesi ve kurumsal destek sağlaması gerektiğini vurgulayan Dangote, Washington'da katıldığı bir forumda durumu şu ifadelerle özetledi:
"Yabancı yatırımcılar asla gelmeyecek çünkü yabancı yatırımcı bizden daha zeki, bu yüzden gelmezler. Sadece bizim kararlı ve ciddi olduğumuzu, kendi paramızı yatırdığımızı gördüklerinde gelebilirler. Kendi paranızı yatırdığınızda size katılacaklardır. Yani siz bir kez başladığınızda, diğer insanlar da gelecektir."
Analizde, Afrika'nın geleceğinin dışarıdan gelenler tarafından değil, yatırım yapmaya ve kendi kalkınmalarının sorumluluğunu üstlenmeye istekli Afrikalılar tarafından inşa edileceği ifade edildi.
WhatsApp İhbar Hattı
+90 (553) 313 94 23