• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mustafa Çelik
Mustafa Çelik
TÜM YAZILARI

Dostlukları menfaatleri kadar olanlar (1)

19 Haziran 2019
A


Mustafa Çelik İletişim: [email protected]

Yarı yolda dökülenler, dostlukları menfaatleri kadar olanlardır. Onlar ya yoldan çıkanlar veya yola yatanlardır. Dostlukları menfaatleri kadar olanların yoklukları büyük kazançtır. Çıkar dostları yığarlar mal, ama hayat tarumar. İstikamet değiştirirler hangi yönden eserse rüzgâr. 

Menfaati için dost olan mert değil namert. Düşmanlar senin üstüne gelince dal gibi savurulur, düşmanın talimatlarını bekler elbet. Menfaati için istikamet değiştirene Allah etmez merhamet.

Menfaatperest dost çıkarının olmadığı yere adım atmaz. Dostluk meselesinde hesapçı olan hasbi olamaz. Hasbiliğin olmadığı yerde dostluk bulunmaz. Güneş güne küsse etrafına ışık saçmaz, ay geceye küsse karanlıkta parlamaz, bulut yağmura küsse yağmur yağmaz. Dolayısıyla çıkarları kadar dost olanlar, fıtratın gerisinde kalanlardır. 

Rahman ve Rahim olan Allah tektir. Allah’ı tanımamak, Allah’ın şeriatıyla mukayyed bir hayat yaşamamak yaşarken ölmektir. Bu dünyadan bizim ile kabre giren üç metre bezden yakasız bir gömlektir.

Dostlukları menfaate dayalı olanların İblisin aklında yerleri var. Gurbet diyarı dar-ı dünyada herkesin, bir eyvahı var. Kavuşmaya bilmem, kaç sabahı var. 

Zamane dostu, dostlarına ihanet etmek uğruna oturup önce dinini yoldu. Sonra çekinmedi gitti düşmanın bahçesinde saksıda seyyar bir çiçek oldu!  

Gerçek ve her zaman aranan dostluklar yüz yüze yaşanan inanca dayalı dostluklardır. Böylesi sevgiler karşılıklı itiraf edilen sevgilerdir. Peygamber Efendimiz (sav)’in; “Mü’min ülfet eden ve kendisi ile ülfet edilendir. Ülfet etmeyen ve kendisi ile ülfet edilmeyen kimsede hayır yoktur. İnsanların en hayırlısı insanlara yararlı olanıdır” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 4, 5, 335) buyruğu bu sevgiye anlam katmaktadır. Çıkara dayalı dostluklar bu sevgide yer edinemez. Karşılıklı ihtiyaç duyulan bir dostluktur. “Güneşle ayçiçeğinin dostluğu, böyle bir dostluktur.” Ayçiçeğinin sabahtan akşama kadar yüzünü güneşten ayırmaması gibi…

Güzel kelimeler, dostluk kulesinin merdivenleridir. Kelimelerle ısırdığımız düşmanlar bir gün dostumuz oluverdiğinde onun ruhundaki kuduz kelime izi, dostluğumuza engel olabilir. Kuduz kelimelerin izi tazminat paralarıyla ödenmez ve tatmin olunmaz. Bu nedenle “Dostlarınla öyle yaşa ki düşman olduğunda hakkında söyleyecek sözleri olmasın. Düşmanlarınla öyle yaşa ki dost olduğunda yüzün kızarmasın.”

Çıkara dayalı dostlar, gemilerde bedavadan gıdalanan farelere benzerler. Gemi su alınca gemiyi ilk fareler terkeder. Hâlbuki geminin aldığı suyun yağmurdan olduğunu anlayamadıklarından ilk fareler ölür. Allah için olan dostluğun içinde iki cihan saadeti saklıdır. Dostluğu çıkara feda etmeyip muhafaza etmesini bilene…

Dostlukları menfaatleri kadar olanların tek faydası, hainleri hatırlatmaya misal olmalarıdır. Dostlukları menfaatleri kadar olanlar Mehmet Akif Ersoy’a şunu söyletiyorlar: “Aldanma insanların samimiyetine, menfaatleri için gelirler vecde. Vaad etmeseydi Allah cenneti, O’na bile etmezlerdi secde.”

Gönlü Müslümanlarla, kılıcı İslâm düşmanlarıyla olanlar, dostluğun namusuna tecavüz edenlerdir. Birileri domuzu post, düşmanı dost yapmak için ne kadar çalışsa da domuzu domuzluktan çıkarmak mümkün olmadığından başarılı olamazlar.

“Sahabeden birine sormuşlar: ‘Hiçbir dostunu kaybetmiyorsun bunu nasıl yapıyorsun?’ demişler.  ‘Dostlarımdan biriyle benim aramda en ince iplik kadar bir bağ olsa ben onu koparmam. ‘Ya o, kaçarsa?’ Aradaki bağ kopmasın diye ben de onun kaçtığı kadar arkasından koşarım demiş. Şimdi bizler, zayıf bir ipliği değil, gemi bağlanan halatlardan daha kuvvetli bağları “Hablullah-il metin”i koparmaya çalışıyoruz.

Dost bizi yaksa bile öd ağacı gibi güzel koku vermeye, mum gibi onun önünde ışık saçmaya devam edeceğiz. Dinimizin düşmanı  cami yapsa o “Mescid-i dırar”dır, şerbet verse şaraptır, panzehir verse  zehirdir diyerek kabul etmeyeceğiz. Dostumuzun kirli çamaşırlarını sermemiz için düşman, altından ip gerse, gazete ve ekranlarını açsa biz, gözyaşıyla o kirleri yıkayacağız, yanan yüreğimizin ateşiyle kurutacağız ama teşhir etmeyeceğiz.”

Menfaatçi dostlar kuş gibidir. Yerde elinizden beslenirler, uçunca üstünüze pislerler! Menfaati miktarınca dost olan fecidir. “İyilik eden mükâfat beklediği an tefecidir. “

Dostlukları menfaate dayalı olanlar, bukalemun olurlar. Çünkü tapındıkları menfaat her dili konuşur, her kılığa girer. Bir toplumda, bir oluşumda mesele menfaat olunca herkesin dini para pul oluyorsa, o toplumda, o oluşumda insanlar Allah’tan başkasına kul olmuş demektir. “Menfaat sandalye gibidir. Ayağının altına alırsan yükselirsin, başının üstüne alırsan ezilirsin.”

Menfaat ilişkisini çıkardığınız zaman geride dostluk namı hisabına bir şey kalmıyorsa, siz çıkarı için yola çıkmışlar tarafından çalınıyorsunuz demektir. Kendi menfaatleri söz konusu olduğu zaman hiçbir ölçü tanımayan insanların dostlukları, düşmanın düşmanlığından daha tehlikelidir!

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23