Kelbi muallem
Kelp Arapçada köpek demektir. Muallem ise, yine Arapça; öğretilmiş anlamını taşır. Kelbi Muallem: Öğretilmiş köpek demektir.
İslam Fıkhına göre bir av köpeği, sahibinin avı vurması sonucu hızla koşup vurulan avı sahibine getirir. Eğer dudağı ile veya dişleri arasında fakat dişlerini batırmadan getirirse o avı sahibinin yemesi helaldir. Dişlerini batırmış ise, köpek avı kendine ayırmış demektir, yenmez.
Av köpeğinin, vurulan avı dişini batırmadan sahibine getirmesi için onu eğitimden geçirirler. Köpek böylece “Kelbi Muallem: Öğretilmiş köpek” olur ve bir rütbe alır. Derecesi de, i’tibarı da, fiyatı da yükselir.
İşte eğitim böyle bir şeydir; Köpeğin değerini yükselttiği gibi, insanın derecesini, şahsiyetini, rütbesini de o kadar yükseltir.
Almanya’da bulunduğum yıllar içinde bir Ramazan ayı idi. Malatyalı bir arkadaş haym yani sığınma evlerinde yaşıyor… Beni Ramazan ayında iftara çağırdı.
Gittim. Benden başka Pakistanlı bir elektrik mühendisini, Afganlı bir mülteciyi, bir de yine sığınma evinde kalan Müslümanlığı kabul etmiş bir Alman’ı da iftara çağırmış.
Herkesin tabağı ayrı. Herkes kendi tabağından yiyor, lakin bizler kaşık ve çatalla yediğimiz halde Afganlı eliyle yiyor!
Kuru fasulye yemeğini bile eliyle yediği için yemeğin salçalı suyu kolundan dirseğine doğru akmaya başladı. Bunu gören Alman yemek yemeyi kesti.
Ben de döndüm.
Yemek bitti. Malatyalı arkadaş bana: Böyle yemek şart mı, farz mı diye sordu.
Dünyanın % 30’u çatal kaşıkla, % 30’u çubukla ve % 40’ı da eliyle yiyor, dedim. Bu var ama başkalarını tiksindirmemek şart diye ekledim.
Örnek verdim: Bir gün herkesin aynı kaptan eliyle yediği mesela Menemen yemeği gibi bir yemek yenirken elini onun bunun önüne uzatan İkraş b. Zeyd (R.A)’ı Peygamberimiz uyararak önünden yemesini tembihlemiş. Yemekten sonra gelen bir sepet hurmadan ise bir tane aldıktan sonra İkraş’a dönerek: Ey İkraş! Şimdi dilediğin yerden alabilirsin. Çünkü bu bulaşmayan bir yiyecektir diye de öğüt vermiş.
Demek ki, Peygamberimiz yemek esnasında mide kaldıran görüntülerden hoşlanmıyordu.
Afganlıya sordum: Afganistan’da medreseye gittin mi?
Gitmediğini ve Sıbyan Mektebi seviyesinde bir eğitim aldığını öğrendim.
Ah efendim! Eğitim, eğitim, eğitim… İlla da manevi eğitim.
Buna karşılık Konya’da Mevlana Türbesini gezerken orada rehber bir figürü anlattı: Yemek kaşığını bizim gibi uçtan değil yandan daldırıyorlar yemeğe. Mesela, sağ yanını daldırıp yemeği alarak sol yanıyla da ağızlarına götürüyorlar. Böylece kaşığın yemeğe daldırılan kısmı hiç bulaşık olmazken ağızlarına götürdükleri kısmı da hep yemek kabından uzak kalıyormuş!
Yine Almanya’dan bir misal vereyim: Düsseldorf Tren İstasyonunda tren bekliyorum. İsviçre’ye gideceğim. Gece saat 11.15 gibi. Af buyurun tuvalete gittim. Gece görevli yok. Turnike var ve paranı atıyorsun içeri giriyorsun.
Ben turnikeden el yıkama yerine geldim, ellerimi yıkıyorum. Bir grup Alman öğrenci geldi. Turnikeye para atmadan, yanındaki bankın üzerinden atlayıp arkaya geçtiler. Az sonra da edep yerlerini açık tutup birbirlerine göstererek oradan çıktılar!
Anadolu’nun kültürü, irfanı daima üst seviyede ve medreseye dayalı idi. Yani eğitime… Ama manevi eğitime.
Akli ilimler sahasında da tahayyül ettiğimizden fazla alim yetişmiştir.
Kâtip Çelebinin Keşfü’z- Zünûn adlı eserinin zeylini yazan İsmail Paşanın “İzahül Meknun” adlı eserinin sadece Elif yani A maddesinde, İslam Tarihi boyunca yetişmiş matematikçilerin isimleri yazar. O kadar çoktur ki; sayfalar dolusudur. Bunlardan hiç birini bilmeyiz.
Konuyu neden buralara getirdim?
Köpek, eğitimi sayesinde rütbe sahibi olup i’tibarı yükselirken içimizden bir Prof, sık sık TV’lere çıkan bir Prof, kız öğrencileri taciz ettiğini söyleyen bir Prof, Hz. İbrahim tarihsel olarak yok, Hz. İsa ve Musa uydurma… Tevrat, İncil ve Kur’an masal diyen; dışkısını yediğini söyleyen biri bilim adamlığı taslıyor!
Güya medenilik taslıyor!
Tabidir ki bir ağız, fosseptik çukuruna dönerse oradan insanlık namına ne hayırlı söz dökülür ki; Müslümanları hafife alan ve alay eden sözler dışında?
Köpek nasıl bir eğitimle yükselirken insan nasıl bir eğitimle böyle alçalıyor?
Vesselam.