• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Tarih ve Kültür Seyyahı Haluk Dursun

21 Ağustos 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Rabbim rahmetiyle kuşatsın. Dostlarının yazdıklarına ve konuştuklarına göre Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun Hocanın hayra vesile olan pek çok hizmeti var.

Yine dostları her biri ayrı bir yönünü hatırlatmaktalar. Hani pek yeri değil ama kusur bağışlayıcılığınızı dileyerek şunu söylemeliyim.

Bu kadar güzel meziyetlere sahip olan bir insanı, “Ha ne var sağlığında iken tanıtsaydık, anlatsaydık, yazsaydık, özellikle genç nesillere rehber edinmeleri için önerseydik”.

Şahsım da dâhil olmak üzere kıymetli insanları hep ahirete irtihallerinden sonra yazıp, konuşuyoruz.

¥

Rahmetliyi “İstanbul’da Yaşama Sanatı” adıyla yazdığı kitabıyla tanımıştım.

İstanbul ilk defa yerli ve milli bir gözle yazılmış ve Bizans eserlerinin övücülüğü yerine, Osmanlı eserleri ve medeniyeti anlatılmıştı.

İlk defa bu eserde İstanbul’un bizim olduğu kanaati hâsıl olmuştu. Benzeri eserlere bakınca kendimi İstanbul’da turist gibi hissederdim.

“Bizim olan” ikinci bölge ise “Balkanlar’dı”. Rahmetli Ekrem Hakkı Ayverdi, Balkanlar’daki Osmanlı eserlerinin envanterini çıkarmış, Haluk Dursun da bu eserler üzerinden Balkanlar’ı kitaplar ve dergilerde uzun uzun yazmıştı.

Balkanlar’ı da Haluk Hoca ile tanıdım ve sevdim. Yakın dostu, Eman Turizm’in ortaklarından Bülent Katkak ile Balkanlar’ın bilinmeyenlerini ve unutulanlarını tarihe kaydetmişlerdi.

Bu arada yine bir hatırlatma yapmakta fayda var. Bülent Katkak, Dursun Hoca hakkında birkaç kitap hazırlamalı yahut hazırlatmalıdır.

¥

Haluk Dursun’un tarih ve kültüre olan ilgisi öğrencilik yıllarında başlar. Onun en önemli derdi “insandır”. Bu ülke insanlarının dini-milli değerlerle yetişmesidir!

Bu uğurda verdiği mücadele, Galatasaray Lisesi’nde okuduğu senelerde harekete geçer ve üniversite yıllarıyla birlikte Milli Türk Talebe Birliği bünyesinde devam eder.

MTTB’deki dostlarından İnkilâb Yayınları sahibi Hasan Güneş, kendi arşivinden Haluk Dursun hocayla ilgili Çatı Dergisi’nden bir sayfa paylaşmış.

MTTB Genel Merkezi’nin 1976 yılında yaptığı kompozisyon yarışmasına lise talebesi olarak Haluk Dursun da katılır ve birinci gelir.

Birinci gelen yazı MTTB genel merkezince çıkarılan ve bütün şubelerce severek takip edilen Çatı Dergisi’nin 12 Mayıs 1976 tarihli nüshasında yayınlanır.

Aynı yarışmada ikinciliği Hasköy Lisesi’nden Fevzi Bayraktar, üçüncülüğü de İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden Numan Kurtulmuş elde eder.

Haluk Hocanın kompozisyon başlığı şöyledir: “Kültür Emperyalizmi Ve Batı’nın Yeniçerileri”. Yazının muhtevası bugüne bile can simidi.

¥

Ezcümle Haluk Dursun’un 43 yıl önce yazdığı kompozisyonundan:

- “Bugün gençliğin bin yıllık köklü kültürden bilebildiği ve öğrenebildiği sadece 50 yıldır. 950 yılı bilemez, okuyamaz ve anlayamaz. Okumaması ve nefret etmesi için de bu memlekette ellerinden gelen her şeyi yapmışlardır”.

¥

Rabbim mekânını cennet eylesin. Son nefesini de 1000 yıllık tarihin başladığı noktada hitama erdirdi. Ruhu için el-Fatiha. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

gerisi boş!

Tarih ve kültür seyyahı olması ilgilileri ilgilendirir; namaz kılar mıydı? Evliyse eşi mütesettir miydi? Haramlardan uzakmıydı? Akidesi İslam inancına uygun muydu? Kabirde bunlar lazım!

Bestami ERSÖZ

Ezcümle Haluk Dursun’un 43 yıl önce yazdığı kompozisyonundan: - “Bugün gençliğin bin yıllık köklü kültürden bilebildiği ve öğrenebildiği sadece 50 yıldır. 950 yılı bilemez, okuyamaz ve anlayamaz. Okumaması ve nefret etmesi için de bu memlekette ellerinden gelen her şeyi yapmışlardır”. HALA DURUM ÇOK FARKLI DEĞİL.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23