• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Pınar Yayınları ve Çatalçeşme Sokak

10 Aralık 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki eserlerimiz, Pınar Yayınları’ndan. Kitaplara geçmeden önce şu gözlemleri paylaşmak gerekliliği hâsıl oldu.

Bilmeyenler için söyleyelim. İstanbul’un kültür ve sanat adına asırlarca isminin bilindiği ve icrayı faaliyette bulunulduğu semti Cağaloğlu’dur.

Gazeteler ve yayınevleri başta olmak üzere, kültür ve sanat insanlarımız da yine yıllarca bu semtte yazmış, konuşmuş, ömürlerinin nadide zamanlarını burada geçirmişlerdir.

Yirmi yıl öncesine kadar yayıncılık ve gazetecilik denilince, akla Çatalçeşme Sokak ve civarı gelirdi. Şimdi ise artık bir oteller bölgesi haline gelmiştir.

Tarihi geçmişi yazılması gereken sokaklardandır. Halen birkaç yayıncı, tarihe şahitlik etmek üzere yerlerini koruma mücadelesi vermektedir.

Bunlardan birisi de Pınar Yayınları’dır. Buradan Kültür ve Turizm Bakanına bir hatırlatmada bulunmakta fayda umalım.

Tarihi hatırasına binaen hiç olmazsa Çatalçeşme Sokak, otel ve eğlence merkezi olmaktan kurtarılmalı, kültür ve medya tarihimizin şahidi olarak kalması sağlanmalıdır.

Gerçi fare yeniği gibi sokağın başı, sonu ve diğer sokaklara açılan tarafları çoktan yenilmiş. Belki de daimi bir “Kitap Fuarı Sokağı” haline getirilebilir.

Bize düşen, turizm ekonomisi yanında, kültür ekonomisinin de canlandırılması gerektiğini hatırlatmaktır. Kitaplara geçelim.

…………..……

Pınar Yayınları’ndan çıkan eserlerden ilki; Aliya İzzetbegoviç’in “Hikmet, Özgürlük ve İslam” adını taşıyor.

Mahmut Hakkı Akın’ın derlediği eser, Aliya İzzetbegoviç’in ardında bıraktığı entelektüel miras üzerinden, İslam âleminin meselelerini yeniden düşünmek için tekrar tekrar okunması gereken kitaplardan.

…………………

Bir diğer eser, Ahmet Özdemir’in kaleme aldığı, “Güncel Meselelere Fıkhi Çözümler” başlığını taşıyor.

Yazar kitabında, çeşitli problemleri anlamak ve yorumlamak için daima fıkhın gerçek hayatla irtibatını esas alan bir yaklaşımla hareket edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Güncel meselelerde fıkhi çözümlere o kadar çok ihtiyacımız var ki sormayın gitsin.

İslam’ı, cüzdanlarıyla mideleri arasında kıstırmış medya fakihleriyle, İslam’ı Kur’an’dan, Peygamberimizden kopararak ve hatta Kur’an’ın ve Peygamberimizin önüne barikat kurup, kimseyi öte geçirmeyen, kendileri dışında da herkesi “Batıl” sayan çepel zihniyetlilerden kurtarmak gerekiyor.

Sözünü ettiğimiz iki eser de engellerden kurtulmuş, sorulara net cevap vermiş, hemen herkesin karşılaştığı çeşitli hususlara sağlam kaynaklardan çözümler aktarmış.

………………….

Sözü, hem kitapların hem şahsımın meramını anlatması için büyük bilgemiz Aliya İzzetbegoviç’e bırakalım.

“Onlar! İslam’ın ‘İslam’da ruhbaniyet yoktur’ şeklindeki açık düsturuna rağmen, kendilerini ayrı bir sınıf olarak organize ettiler ve İslam’ın yorumlanmasını tekellerine alarak, kendilerini Kur’an-ı Kerim ile insanlar arasında aracı olarak konumlandırdılar”.

“…… Müslüman mı yoksa tebaa mı yetiştiriyoruz? Kur’an teslimiyetçiliği kesin bir şekilde yasaklamıştır. Bu yasak her türlü teslimiyet için geçerlidir.

Teslimiyetin adı sadece İslam’dır”. Gerisi kitaplarda.

Eserler hakkında: Pınar Yayınları; 0212- 520 98 90

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23