• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

“OKU” Dergisi ve Kitabı

28 Mayıs 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu hafta hem dergi hem de dergideki seçme yazılardan oluşan harika bir kitaptan söz etmek istiyorum.

Derginin adı “İslam’ın İlk Emri Oku” “Dini, İçtimai, Edebi Aylık Mecmua” dergisi.

İlk sayısı 1961 yılında merkezi Konya’da bulunan “Türkiye İmam Hatip Okulu Mezunları Cemiyeti” tarafından çıkarılan ve 1980 darbesine kadar yayınlanan bir dergi.

Damla Yayınlarının ikinci yayınevi olan Mihrabad Yayınları, bu derginin çeşitli sayılarından bir seçki yaparak derginin tıpkıbasımını kitap olarak neşretmiş.

Yayıncılığın tarifi ve anlamı eğer kültüre ve kitaba hizmet ise işte böyle eserlere imza atılmalı ve kökten kopmadan yeni filizlerin aşılanması yapılmalı.

Bu manada Damla Yayınlarının kurucusu ve aynı zamanda derginin de temellerini atan Eminönü eski müftülerinden Mehmet Doğru ve mahdumlarıyla, Mihrabad Yayınları yayın yönetmeni Mehmet Nuri Yardım’a, “Yerli-Milli Türkiye’nin” kurucuları olan ve dahi olacak olan İHL nesli adına şükranlarımı ifade etmeliyim.

…………………….

Cumartesi günü Cağaloğlu’ndaki Milli Türk Talebe Birliği salonunda bu kitabın tanıtım toplantısı ve buluşması vardı.

Salonda ilk İmam Hatip Lisesi mezunlarını görmenin heyecanını yaşadık. Ve anladık ki, bugüne gelen Türkiye’de ilk neslin büyük gayretleri olmuş.

İlk tohumlar o yıllarda atılmış ve kurak çöllerde damlama suyla yetişen filizler, ancak son on beş yılda netice verebilmiş.

Ve yine anladık ki, bu filizlenmeyi sadece biz değil, içimizdeki ve dışımızdaki Haçlı zihniyetliler de fark etmiş ve batıllar plastik botlarına din kisvelileri de alarak “Yerli ve Milli Türkiye’ye” karşı mücadeleye karar kılmışlar.

Geçmişi tecrübe feneri olarak kullanmayanlar, geleceklerini kör kuyularda ararlar.

Geçmişlerini fener olarak kullananların önlerini kesmeye çalışan kör kuyulardaki boğuk seslere aldanmamalı.

Kendilerini “aydın” zanneden kör kuyu aktörlerinin, dini ve milli değerlerimizle kavgaları hiç bitmemiş, anlaşılan bitecek gibi de gözükmüyor.

Mesela bu hususu, 1951 yılında açılan ilk İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden ve derginin de yazarlarından Prof. Dr. Hayrettin Karaman hoca şöyle anlatır. 

………………

“1951 yılında başlayan İmam Hatipli hayatımın içinde biz daima CHP’liler ve Kemalistlerin taarruz hedefi olduk, onlardan kötülük gördük ve onlarla mücadele ettik.

Ne zaman fırsat bulsalar okullarımızı kapatmaya yöneldiler, buna güçleri yetmeyince orta kısımlarını kapattılar, lisesinden mezun olanlara yükseköğrenim hakkı tanımadılar, tanıma mecburiyetinde kalınca katsayı engelini devreye soktular.

Bir hadis de diyor ki, “Eğer utanmıyorsan her şeyi yapabilirsin”! Geçelim.

………………..

Evet, şahsım da bu dergiyi ilk defa 10 yaşında görmüştüm. O tarihlerde kaç dergi çıkıyordu bilmiyorum ama rahmetli babam iki dergi alırdı.

Birisi İslam’ın İlk Emri Oku”, diğeri de Salih Özcan’ın çıkardığı “Hilal” dergisi.

Yarına devam.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23