• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Milli Sinema ve Diziler (2)

20 Şubat 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Sinema eğlence sektörü olarak lanse edilse de ideolojik bir sanat dalıdır. İdeolojiyi eğlence adı altında sunmak geçerli bir yoldur.

İdeolojisi olmayan sinema filmi yoktur. Komediden drama kadar hangi türü olursa olsun, içinde mutlaka mesaj olmalıdır.

Dünya ülkeleri içerisinde Amerika’yı güçlü kılan propagandalarının başında, kendi yaptıkları ve yaptırdıkları sineması gelmektedir.

Amerika’da yahut diğer ülkelerde, ABD sermayesiyle çekilmiş filmler, diziler, belgeseller, festivaller, ödül törenleri, aklı-mantığı zorlayan her türlü “kültür soslu” faaliyetlerin bütünü, ABD’nin istediği mesajların oluk oluk aktığı işlerdendir.

Bizdeki sinemada diğer üçüncü dünya ülkeleri gibi ABD’nin sermayeli yahut sermayesiz işgali altında koca bir yüz yıl geçirmiştir.

……………….

Kendi kültürel ve tarihi değerlerini, Batı’nın kültürel ve tarihi değerlerine karşı savunamayan milletler ve devletler, elbette yabancı ülkelerin davulunu çalıp, zurnasıyla oynamak ve eğlenmek mecburiyetinde kalırlar ve kalmaktadırlar.

İşte bu hakikate karşı durmak ve alternatif üretmek için “Milli Sinema” adı altında, yerli ve milli hikâyelerin anlatılması zorunluluğu doğmuş, böylece onlara benzememek adına “Milli Sinema” denilmiştir.

Şimdi bu kavrama ihtiyaç var mıdır, yok mudur tartışılabilir. Şahsım “var” diyenlerdendir.

Rahmetli Yücel Çakmaklı’nın ifadesiyle, “milletimizin inancına sövmeyen, aşağılamayan, millete kendi hikâyesini anlatan filmler yapmanın adı milli sinemadır”.

Yüz yıldır değer yargılarımızdan koparılan ve ötelenen nesillerin çocukları, varlıklarını kabul ettirebilmek için öteleyenlere karşı dik durup kendilerini ifade etmek yerine, onlara yamanmayı yeğlemiş, dolayısıyla kendileri olmayarak melezleşip kaybolmuşlardır.

…………….

123 yaşındaki Türk sinemasında, adı dışında yerli ve milli kültürümüze dair elle tutulur, gözle görülür, bu topraklara ve topluma ait hangi hikâyesinde; insanımızın dinine, diline, örf, adet ve geleneklerine sahip çıkan kaç film ve dizi vardır?

Uzak tarihiyle 14 asırlık, yakın tarihi itibariyle iki bin yıllık medeniyetin sahibiyiz. Üstelik bu medeniyetin son bin yılı neredeyse dünyanın bütününe kendi tarih ve kültürünü sevdirmiş-benimsetmiştir.

Allah aşkına ve millet aşkına böylesine büyük bir devletin ve milletin hiç olmazsa kendisine anlatacak hiç mi hikâyesi yoktur?

……………..

Soru çok, şikâyet çok, çözüm nedir onu söyle! Çözümün birinci müsebbibi devletimizdir. Bu mesele devlet politikası olmadan çözülmez.

Devletlilerimiz “Milli Sinema” kavramına inanıyor ve bu milletin değer yargılarına sahip çıkmak istiyorlarsa, böyle bir niyetleri varsa, daha da önemlisi inanıyorlarsa, bu işe el atıp, yerli-milli sinema film-dizi ve belgeseller yaptırmalıdırlar.

Yine soracağım: TRT’de iki dizi hariç, televizyonların bütününde ve sinema salonlarında yerli-milli değerlerimize ait bir tek film-dizi var mıdır?

Ezcümle:

Dert çok, anlayan-dinleyen yok. Ama bu devran böyle gitmez. Milli sinema adına emek vermiş yapımcı ve yönetmenlerimize şükranlarımızla.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23