İns/Hanım Efendi/Ayasofya
Bu haftaki eserlerimiz, Beyan Yayınlarından çıkan kitaplardan birkaçı. İlk eser merhum Cahit Zarifoğlu ağabeye ait.
Bilenler bilmeyenler için hatırlatalım. Cahit ağabeyin bütün eserleri Beyan Yayınları tarafından çıkarılmaktadır. “İns” adlı hikâye kitabı ise 47 yıl sonra yeniden basılmıştır.
Ayrıca bugün Cahit ağabeyin Rahmet-i Rahman’a kavuşmasının 34. seneyi devriyesidir. Sevenlerinden, tanıyanlarından, okuyanlarından ruhu şerifine Fatiha istirham edelim.
Cahit Zarifoğlu’nun her kitabı, insanın yüreğine dokunmadan zihnine yerleşmez. Kısacık ömrüne sığdırmaya çalıştığı hikâyeleri, şiirleri ve konuşmaları, hayatının özetidir ve oradan sadır olmayan hiçbir şeyi kitaplarına almamıştır.
İns kitabı da onlardan birisidir. Cahit ağabey askerde iken Edebiyat dergisinde yazmaktadır. Yedi güzel adamdan bazı dostları, askerliği bittiğinde Cahit ağabeye bir sürpriz yapmak isterler ve hikâyelerini ondan habersiz bastırarak, askerlik dönüşü kendisine takdim ederler.
Dolayısıyla İns’in ilk baskısı 1974 yılında yapılır. Bundan sonrasını yayınevinin verdiği bilgilerden öğrenelim:
•
“Cahit Zarifoğlu’nun ‘Hikâyeler’ kitabı içinde yer alan ‘İns’ hikâyesi, ayrı basım olarak yayımlandı. ‘İns’, Cahit Zarifoğlu’nun 1974 yılında yayınlanan ilk kitabıdır.
Uzun yıllardır basılmayan bu kitap, Cahit Zarifoğlu’nun ‘Bütün Eserleri’ arasında yer alan hikâyeler kitabı içinde yayınlanmıştı. Şimdi de 47 yıl sonra ilk defa ayrı basım olarak okuyuculara sunuldu.
“İns” anlatısı, edebiyatımızda kendine özgü, özgün bir çizgidir. Sanatsal olgunun anlatım türünde bu denli yoğun öne çıktığı nadirdir.
Bu tatla okunabilen eser sayısı da sınırlıdır. Şiirinin hemen yanı başında yer alan öyküleri, şiiri gibi imge yüklüdür.
Bu bakımdan Zarifoğlu öyküsü de şiiri gibi güç anlaşılır. Okudukça intibak edilen ve sevilen bir tarzı vardır”.
•
Beyan Yayınlarından çıkan diğer eserlerden birisi de Dr. Emrah İstek’in hazırladığı “Hanım Efendi” adlı kitap ile “100 Seyyahın Gözüyle Ayasofya” isimli çalışmadır.
“Tarihte İz Bırakan Kadınlar Ve Toplumsal Aktör Olarak Kadın” alt başlıklı kitap hakkında da şu bilgileri aktaralım:
“İki bölümden oluşan eserin birinci bölümünde; “Tarihte İz Bırakan Kadınlar”, ikinci bölümünde ise her dem toplumsal olayların bir yerinde bulunan ve bunlara yön veren “Toplumsal Aktör Olarak Kadınlar” anlatıldı.
Bu kısımda ayrıca; 19.yüzyılın Osmanlı hanımefendilerinin sundukları arzuhallere, toplumun bir kısmına “efendilik” yapmaya çalışan ve peygamberlik iddiasında bulunan kadınlara, günümüzde de yabancısı olmadığımız hanımefendiler üzerinden kurgulanan toplum mühendisliğine ve nihayet günümüze kadar kadını ailedeki rolü ve toplumdaki konumuna kadar birçok yönüyle anlatan özgün araştırmalara yer verildi”.
•
“100 Seyyahın Gözüyle Ayasofya” kitabında ise geçmişinde iki imparatorluk ve bir cumhuriyet yönetimi gören Ayasofya, dünya çapındaki seyyahların anlatımından özetlerle hazırlanmış.
•
Kitaplar hakkında: Beyan Yayınları 0212 526 51 61 [email protected]