• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Hangi Türk Dil Bayramı

28 Eylül 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bayramı bol bir memleketiz.

Eğer kendimizi aldatmayacak ve başkalarını da aldatmayacaksak, “Bayram” kavramının içini iyice doldurmamız lazım gelir.

Mesela “Türk Dil Bayram’ında” ne kadar samimiyiz? Hangi ve nasıl bir Türk dilinden söz ediyoruz?

Türk Dil Bayramı’nı kutlayanlar örnek olarak İstanbul’un; Kadıköy, Beyoğlu, Bakırköy ve Beşiktaş ilçeleriyle, Ankara’nın; Çankaya, Oran, Balgat, Kızılay, Maltepe, Emek, Batıkent, Eskişehir yolu üzerindeki semtlerinde bulunan irili ufaklı çeşitli mağazaların, dükkânların, yeme içme mekânlarının önünden geçerek kutlasalardı, acaba kendilerinin hangi ülkede olduklarını sanırlardı.

……………

Eğer bu durum az gelirse, ülkemiz genelinde bulunan 206 üniversiteden herhangi birine uğrayarak, öğrenciler arasında dolaşıp; özü gitmiş, kabuğu parçalanmış kelimelerle dahi birbiriyle “iletişim kurmadıklarını” görebilirler.

Hatta ortaöğretimi de dâhil etmeli. İnternet nesli daha bir facia!

Ayrıca dilin en büyük tahribat merkezi olan televizyonlar, sosyal medya ile basılı-sesli medyadan sonra ailelerde, devlet kurumlarında, hususi iş yerlerinde şarapnel yemiş bir dilin kullanıldığına hepimiz şahidiz.

Oysa dilimiz evimizdir, ailemizdir. 10 ila 25 yaş arasındaki evlatlarımızla bırakın büyük babaların, büyük annelerin anlaşmasını, anne ve babalarla bile iletişim kurulamıyor.

Anne babalar çocuklarıyla konuşmaya başlamadan önce reddedilmemek için “Hasbünallah” çekerek söze giriyor.

Çocuklar da zaten anne babalarını anlamadıkları için dinlemekten sıkılmış bir beden diliyle, meczuba davranır gibi başlarından savuşturuyorlar. Geçelim.

……………………

İki ayrı “Türk Dili Bayramı’mız” var. Birincisi Karamanoğlu Mehmet Bey’in 1277 yılında yayınladığı fermanla başladığı söylenen bayram.

Bu bayram galiba en son 2009’da kutlandı. Bir daha icra edildiyse onu da bilmiyorum.

Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanı üzerinden 741 yıl geçmiş. Şöyle diyor:

Şimden gerü hiç gimesne divânda, dergâhda, bergâhda ve dahi her yerde, Türk dilinden özge söz söylemeye diyerek dilimizi devletin resmi dili olarak ilân etmiştir.

……………

Bir diğer Türk Dili Bayramı TDK tarafından kutlanıyor.

1932 yılında ilk Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül, ülkemizde “Dil Bayramı” olarak kabul edilmiş.

Her iki kutlamaya da eyvallah. Yalnız dişe dokunur bir iş olsun. Devlet ve millet olarak dilimize sahip çıktığımız belli olsun.

Resmi dilimiz Türkçe ise bu hal önce devletin bütün kurumlarında, sonra da ticari, sosyal ve kültürel her sahada yerli yerince kullanıldığı görülsün.

……………….

Ezcümle: Allah aşkına yerkürenin hangi ülkesinde görülmüştür bir milletin insanları, 100 yıl önce hatta 50 yıl önce konuşulan ve yazılan kendi dilini anlamasın?

Türkçe Müslüman bir dildir. Dilimizi koruyamazsak, dinimizi de koruyamayız. Sonunda dil bayramının da din bayramının da özü gider kabuğu kalır. 

Bayramdan vazgeçtik, dilimize hasım olmak yerine hısım olalım yeter. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23