• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Göynük’ün Tarihi Bekçilerinden Gazi Süleyman Paşa Hamamı

13 Nisan 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Tarihine ve coğrafyasına sahip çıkmayan milletler, başka toplumların tarihlerini bilir, tanır, anlatır ve hatta övünerek, kendi tarih ve medeniyetine olan aidiyetlerini kaybederler.

Hamdolsun bizde tarihe yeniden bir dönüş başlamıştır.

Sevinerek söylemek gerekir ki, son yıllarda sınırlarımızın içindeki ve dışındaki tarihimize ve medeniyetimize ait varlıklarımız onarılmakta ve hizmete girmektedir.

Gözden kaçanlar yok mudur? Yahut değişik sebeplerle onarılmayan, bakımdan geçmeyen tarihi bekçilerimiz yok mudur?

Soruya “vardır” diye cevap verelim ve dünyanın sayılı “sakin” şehirlerinden, Bolu’nun Göynük ilçesindeki, Gazi Süleyman Paşa Hamamını hatırlatalım.

¥

Göynük ki, İstanbul’un manevi fatihi Akşemseddin Hz.lerinin fetihten hemen sonra yerleştiği güzide şehirlerimizdendir.

Hacı Bayram Veli Hz.lerinin de bir defa görüp sevdiği ve Akşemseddin Hz.leri ile diğer halifesi Ömer Sıkkîn Hz.lerine tavsiye ettiği kasabadır.

Tabii ilk seven ve sahiplenen isim Orhangazi oğlu Gazi Süleyman Paşa’dır.

Balkanların fethine kapı açmak için Gelibolu Çimpe kalesini fethetmeden önce, Göynük’e bir külliye yaptırır ve hamam da bu külliyenin bir parçasıdır.

¥

Göynük Kaymakamı Orhan Gazi Karakaş, Belediye Başkanı Kemal Kazan ve Göynük tarihçisi Metin Ölmez, yıllardır bu tarihi yapının yeniden şehre kazandırılması için uğraş vermektedirler. Gidip geldikçe çabalarının şahidiyimdir.

Göynük’ü ziyaret eden misafirler, (Göynüklüler turist) demiyor. Gazi Süleyman Paşa Camii ve yanında bulunan Akşemseddin Hz.lerinin türbesini ziyaret edip, başlarını sağ tarafa çevirince, öksüz ve yetim malı gibi duran hamama iç geçirerek bakmaktadırlar.

Göynük esnaf ve halkıyla birlikte duyarlı ziyaretçilerin, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na bir davetleri var, derler ki;

-“Sayın bakanımız, Ankara’dan Bursa’ya giden İpek yolunun güzergâhında yer alan; Beypazarı, Nallıhan ve Göynük üzerinden geçerek şehrimize uğrayıp, hem Göynük’ümüzün yerel lezzetlerini hem de tarihi çeyiz sandığımızı yerinde müşahede ederlerse seviniriz”.

¥

Gazi Süleyman Paşa Hamamı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün uhdesinde bulunmaktadır. Bu yüzden de ayrı bir önem arz etmektedir. Şu bilgiyi de aktaralım.

“Vakıf kayıtlarına göre hamam, 1331-1335 tarihinde Gazi Süleyman Paşa tarafından cami ile birlikte yaptırılmıştır. Erkekler ve kadınlar bölümü olmak üzere çifte hamam olarak kesme taştan inşa edilmiştir”.

Yine tarih araştırmacılarına göre Gazi Süleyman Paşa Hamamı, yedi yüz yıl yaşamış ve bir başka yerde de örneği yoktur. Hatta 2009-2010 yılında faal durumdaydı.

¥

Ezcümle:

Sözün esasını Evliya Çelebi asırlar önce söylemiş.

“Bu güzel hamam, Şehzâde Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çifte hamam olup, bir tarafı erkeklere, bir tarafı kadınlara aittir.

İstanbul’un hamamlarına rekabet edecek derecede güzel, belki onlardan üstündür. O kadar sağlam yapılmıştır ki, şimdi öyle bir bina yapmak mümkün değildir”.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23