• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Görünmeyen Üniversite

18 Kasım 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“Zira ilim, okuma ve yazma ile olduğuna göre, dinimiz ilim tahsiline o kadar ehemmiyet vermiştir ki, şimdiye kadar hiçbir kavim ve millet, bu ehemmiyeti gösterememiştir”. Mehmed Zahid Kotku Hz.leri.

…………………

Bu haftaki eserimiz, Mehmed Zahid Kotku Hz.lerinin insana ve insana dair; ilim, irfan, hikmet ve bunların bütünü olan dünya ile ahiret dengesinin kaleme alındığı bir kitap.

İz Yayıncılıktan çıkan eserin adı, “Görünmeyen Üniversite”. Yazarı ise Kotku Hz.lerini yakından tanıyan Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan.

Mehmed Zahid Kotku Hz.lerinin talebelerinin büyük kesimi, üniversite öğrencileri oldu ve hemen hepsi de bugün ve geçmişte devlet yönetiminde bulunan kimselerdir.

Kotku Hz.lerini gençlerin tanımasını, okumasını isterim. Mehmed Zahid Kotku Hz.leri, hayatını eğitime ve insan yetiştirmeye adamıştı.

Vazife gördüğü camileri sadece namazların eda mekân değil, tam bir mektep gibi değerlendirmiştir.

Hafta içinde kendisini ziyaret eden kimselerle ilgilendiği gibi her Pazar günü ikindi namazının ardından sohbet etmiştir.

Mehmed Zahid Kotku Hz.leri kendisine gelene “gelme”, gidene de “gitme” dememiş; “Bizde nasibi olan burada olur” manasında insana Hakkın emaneti olarak bakmış ve kimseye karşı bir ayrıma gitmeden, ilminin ve irfanının gereğini yapmıştır.

Devletimizin bekası adına siyasi, ekonomik ve kültürel sahada emek veren ve vermiş, amentüsü sağlam insanlarımızın hepsi de Kotku Hz.lerinin tedrisinden geçmiş isimlerdir.

………………

Bu tür yazılarda sözü uzatmak bazen yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor. İyi niyetle bir şey söylerken, iyi niyeti anlamak istemeyen art niyetli kimseler, içlerindeki kıskançlığı, bizim sözlerimiz üzerinden çarpıtabiliyor.

O nedenle sözü kısa kesip, Mehmed Zahid Kotku Hz.lerine bırakalım:

………………

-“Nefsini bilmeyenin Allah Teâlâ’yı bilmesine imkân yoktur”.

-“Ömrünü boş yere zevki sefa ile para pul budalası olarak mahvetme”!

-“Tek tek hareket edersek, hepimiz helâk oluruz. Ne kadar dindar olursan ol, birlik ve beraberliği her işin üstünde tutmadıkça, herkes kendi başına buyruk hareket ettikçe bir yere varılmaz”.

-“Selâm, sadece hayırlı temennilerin sözle ifade edilmesinden ibaret değildir. Selâm, yolda karşılaştığımız bir kardeşimizin ihtiyacının olup olmadığını, varsa bizimle giderilebilecek bir tarafının bulunup bulunmadığını öğrenip, elimizden geleni yapmaktır”.

-“Namaz dinin direği, oruç ruhun direği, zekât toplumun direğidir”.

-“Ben hikmeti sükûta koydum, hâlbuki insanlar onu çok konuşmada arıyorlar”.

-“İslam dini baştan sona edeb dinidir”.

…………………….

Ezcümle:

Tanımayanlar için.

Mehmed Zahid Kotku Hz.leri, 1897 yılında Bursa’da dünyaya gelmiştir. 1979 yılında Hac vazifesini ifa ettikten sonra 13 Kasım 1980 tarihinde rahmeti rahmana kavuşmuştur.

Namazı 14 Kasım’da Süleymaniye Camii’nde eda edilerek caminin haziresine defnedilmiştir. Ruhu şerifi için el-Fatiha.

Kitap hakkında: İz Yayıncılık; 

212-5207210

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bestami ERSÖZ

Allah rahmet eylesin. Rabbim M. Zahid KOTKU KS gibi alimlerin ve sizin gibi vefalı ve samimi mütefekkirlerin sayısını artırsın.

Sedat Gümüş

Güya birçok alimden söz ediyorsunuz. Kime, hangi fayda sunmuş bu alimler? 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23