• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Galata Mevlevihanesi Müzesi Kitabı

12 Kasım 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki eser, İstanbul’un ilk mevlevihanesi olan Galata Mevlevihanesinin kitabı.

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumutarafından yayınlanan eserin yazarı, Galata Mevlevihanesi Müzesinin Müdürü Yavuz Özdemir.

Galata Mevlevihanesinin tarihi ve kültürel olarak çok ilginç bir geçmişi var.

Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, aynı topraklarda yaşayan ve kendilerini bu devletin, bu milletin fertleri sayan ama “sahiplenmede yahut reddetmede” kıyasıya mücadele eden taraflarla doluyuz.

Bir taraf ülkemizin ve milletimizin tarihini ve kültürünü tahrip ederken, yok ederken, ihanet ederken, diğer taraf; yerli-milli ve dini inançları sebebiyle devletinin ve milletinin tarihi ve kültürünü yeniden hayata kazandırma mücadelesi veriyor.

İşte pek çok tarihi ve kültürel eserlerimizde olduğu gibi Galata Mevlevihanesi de bu mücadeleyi yaşayan şahitlerden.

Galata Mevlevihanesi bugün müze ama elbet sadece bir müze değil. Mevlevihaneyi gezerken; tarihi ve kültürü tahrip edenlerle, ihya edenlerin neler yaptıklarını görüyorsunuz.

Kitap objektif bir gözle bu hususların hepsini kaynaklar ışığında ele almış ve bugüne, yarına, geleceğe büyük belge bırakmış.

Kültürel ve tarihi kıymetlere dostluk eden ve sahiplenen Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Başkanı Dr. Bülent Katkak, yine güzel bir eserin tarih ve kültür hazinemize kazandırılmasını sağlamış.

…………………

Galata Mevlevihanesinin dertli ve uzun bir tarihçesi var.

Mevlevihane, tasavvuf ve kültür geçmişimizin bir halkası olarak tekke fonksiyonuyla 434 yıl hizmet vermiş.

Ankaravi İsmail Dede, Şeyh Galip, Fasih Dede, Esrar Dede ve neyzenlerin kutbu Nayi Osman Dede gibi nice şahsiyetler yetiştiren bu dergâh, III. Selim ve II. Mahmud gibi padişahların gönlünde yer bulmuş.

Tekke ve zaviyelerin 1925 yılında kapatılmasıyla 1946 yılına kadar ilk mektep, 1946 yılından sonra İstanbul Meclis-i Umuminin kararıyla semahane bölümü ilk mekteple birlikte Tepebaşı Polis Karakoluna tahsis edilmiş.

1946-1966 yılları arasında da Topkapı Saray Müzesine bağlanarak lojman olarak kullanılmış.

…………………

Galata Mevlevihanesi, 27 Aralık 1975 yılında Kültür Bakanlığınca Divan Edebiyatı Müzesi olarak düzenlenmiş.

21 Kasım 2011 senesinde ise yine aynı bakanlık tarafından yeniden Galata Mevlevihane Müzesi adını alarak hizmete açılmış.

Halen bugün görülmeye değer müzenin girişindeki türbe ve bir avuç kalmış bahçesindeki mezarlık, insana bu dünya ile ahiret arasındaki yolculuğu hatırlatıp; “Yolculuk Nereye” diye soruyor.

Bu arada; tek parti döneminde böyle bir soruyla muhatap olanların canı çok sıkılmış olacak ki, yüzlerce mezar tahrip edilerek üzerine bugünkü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi yapılmış.

Malum kültür merkezi uzun bir dönem, Beyoğlu Evlendirme Dairesi olarak da kullanılmıştır. Mevlevihanenin çileli geçmişi ve bugünü kitapta!

…………………

Eser hakkında: Galata Mevlevihanesi; 

0212 - 245 41 41

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23