• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Bünyamin Ayaşi ve Ayaş

29 Temmuz 2021
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Milletlerin istiklalleri ve istiklallerinin devamı, vatan edindikleri topraklar üzerinde sağlam temellerle kurulmuş devletleriyle mümkündür.

Bu inançla kurulan devletlerin görünmeyen kahramanları, milletimizi “millet olma” hasletiyle yoğuran ve kendi değerlerine has bir medeniyet oluşturan öncülerdir.

Bu öncüler, Ahmet Yesevi ocağından ve Horasan’dan çıkarak, Kelime-i Tevhid ışığı altında, Kur’an’ın buyrukları ve Peygamberimiz (s.a.v.) sünnet ve hadisleri çerçevesinde milletimizi yoğurmuş, topraklarımızın vatan edilmesini sağlamışlardır.

Rızayı ilahi için hayatlarını seferber eden bu güzide Allah dostları, bugünkü dar coğrafyamızın her köyünde, kasabasında ve şehrinde bulunmaktadır.

Vazifeleri bellidir. Halkı irşad etmek, milleti bir ve beraber kılmak, toprakların işlenmesini sağlamak, sanat ehli insanlarla da şehirlerin kurulmasını sağlayıp, yöneticilere yardımcı olmaktır. Ahilik böyledir.

İşte bu minvalde kurulan şehirlerden birisi de Ankara’nın Ayaş ilçesidir. Ayaş, yeraltı-yerüstü zenginlikleri bakımından bereketli topraklar üzerindedir.

Ayaş’ın manevi önderlerinden birisi de Hacı Bayram Veli Hz.lerinin talebelerinden Bünyamin Ayaşi Hz.leridir.

Ayaş, aynı zamanda Hac yoludur. Osmanlıların kurduğu bu şehirden Hacca giden kafileler; Ayaş, Halep, Şam, Kudüs üzerinden Medine ve Mekke’ye gitmişlerdir. Ayrıca Osmanlı askerlerinin sefer yoludur.

Maalesef bizde şehir tarihlerini yazmama veya yazarken mutlaka bir tarafını yüz bin yıllar ötesinden geçmiş, adlarından başka hiçbir şey bilinmeyen, hatta o bölgede bulunmadığı halde bulunmuş gibi uydurulan kavimlerin adı geçer de şehri esas kuranlar kıyıda kalırlar.

Ayaş’ın da tarihinin yeniden yazılmasına ihtiyacı vardır. Şehri gezen her insan bu kanaate varabilir.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığında, Ayaş hakkında çok fazla bilgi ve belge mevcuttur.

Ayaş Kaymakamı veya belediye başkanı, umarım bu arşivlerden yararlanarak Ayaş’ı ve Ayaş’ın manevi mimarlarını yeniden gün yüzüne çıkarırlar. Sadece isimlerle geçilmez.

Tarihi kaynaklar Bünyamin Ayaşi Hz.lerinin, Hacı Bayram Veli Hz.lerinin Halifelerinden olduğunu ve Ayaş’ta doğduğunu kaydeder.

1325 yılına ait Ankara Vilâyeti Salnamesi’nde Ayaş kasabası anlatılırken, Hacı Bayrâm-ı Veli Hz.lerinin halifelerinden Şeyh Mustafa Bünyamin’in kendi adıyla anılan caminin yanında medfun olduğu yazılıdır.

Ayaş’a yolu düşenler, şehre Ankara yönündeki girişinden girer ve yolu takip ederlerse, Ayaşi Hz.lerinin türbesini görebilirler. Sözü bir hatıra ile noktalayalım.

1994 yılıydı. Rahmetli Münevver Ayaşlı ile yaptığım röportajda sormuştum:

-“Efendim bir Ankaralı olarak şunu merak ediyorum. Siz Selanik doğumlusunuz ama soyadınız ‘Ayaşlı’ neden?”

-“Efendim, rahmetli kayınpederim Sadullah Paşa, kendisinin Bünyamin Ayaşi Hz.lerinin torunlarından olduğunu söylerdi.

Rahmetli kocam Nusret Sadullah ile evlenince, biz de 1934 yılında çıkan soyadı kanunu muvacehesinde “Ayaşlı” soyadını aldık ve Ayaşi Hz.lerinin adını yaşatalım istedik”.

Ezcümle:

Bu toprakları bize emanet edenleri tanımaz ve unutursak, bir süre sonra “buralar bizim” diyemeyebiliriz.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bayram KÖSE

Ayaş, bereketli bir yer olmasına rağmen belediye hizmetleri bakımından yeterli değil. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23