• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Anadolu’da Arife ve Bayram

12 Ağustos 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Deyin vefasız yârime

Belki de çıkmam yarına

Arada gel mezarıma

Bir Fatiha oku bari

Bayramdan bayrama.

Rabbim “ağız ve gönül tadıyla” bayram geçirmenizi nasip eylesin. “Gönül tadı”, bayramın diğer adıdır.

Türkü sevenler yukarıdaki dizeleri bilirler. Bayramdan Bayrama türküsünün sözleridir.

Gönül dargınlığı veya kırgınlığının bayramdan bayrama da olsa giderilmesi için hemen hiçbir insanımızın reddedemeyeceği bir tekliftir bu ifadeler.

Büyük şehirlerde bayramlar biraz suni ilişkilerle geçmektedir ama Anadolu’da ve özellikle de tarihi il ve ilçelerde biraz daha canlı ve samimi icra edilmektedir.

Bu bayramın arifesini ve ilk gününü, Göynük’te ihya etmek nasip oldu.

¥

Bayramlar, 700 yıllık Osmanlı şehri Göynük’te halen sünneti seniyeye ve İslam büyüklerinin tavsiye ve yaşadıklarına dayalı örf, adet ve geleneklerle sürmekte.

Göynük’ün Osmanlı mühürlerinden birisi, Orhangazi Oğlu Gazi Süleyman Paşa’nın ilçe merkezinde bulunan camisi ve külliyesidir.

Günümüzde külliyeden sadece hamam sağlam şekilde durmakta fakat kullanılmaz haldedir. Vakıflar Genel Müdürlüğünün ilgisini beklemektedir.

Arife gününün ilk programı, caminin müezzini Yaşar Asal’ın sabah ezanı ve arkasından okuduğu teşrik tekbirleriyle başladı.

İlçede oturanlar yahut bayrama gelenler, ezanın davetiyle camiyi doldurdular. Namazın edasından sonra cemaat toplu olarak mezarlıklara gitti.

Göynük’te iki büyük mezarlık bulunmaktadır. Kimin hangi mezarlıkta yakını varsa oraya varıp, Fatihalar okunmasına müteakip bir de mezarlığın girişinde toplu dua edildi.

Bu arada camiye gelenlerin ve caminin görevlilerinin ilk ziyaret ettikleri büyükler elbet Akşemseddin Hz.’leriyle Ömer Sıkkîn Hz.’leriydi.

Her iki mezarlıktaki toplu duadan sonra cemaat dağılmadan çarşı merkezine tekrar döndü. Bir arife duası da “Çarşı Camii” önünde yine müezzin Yaşar Asal tarafından okundu.

Duaya müteakiben esnaf odası başkanı tarafından çorba ve çay ikram edilmesiyle dükkânlar açıldı ve arife günü başlamış oldu.

¥

Arife günü başlayan bayramı karşılama sevinci, gönül ve dil tatlılığı içerisinde kurbanlıkların alımı, hanımlar tarafından da yemeklerin, tatlıların hazırlanmasıyla sürdü.

Bayram sabahı ise arife gününden devam eden mutlulukla mahallelerdeki camilerle, Gazi Süleyman Paşa Camii, yüz ve kıyafet güzellikleri içerisindeki insanlarla dolup taştı.

Şehrin merkez camii Akşemseddin Hz.’lerinin türbesinin yanında bulunan Gazi Süleyman Paşa Camii olduğu için cemaatin çoğunluğu da elbet buradaydı.

Namaza müteakip, müftü vekili vaiz Cihat Selen hoca ile namazı kıldıran Kısmet Tuna’nın mihrapta başlattığı bayramlaşma merasimi, caminin dış avlusuna kadar uzadı.

Bayramlaşmanın ardından yine herkes kendi dilince ve gönlünce, Akşemseddin Hz.’lerinin ruhaniyetiyle bayramlaşıp, Allah’a şükür ve dualarını arz ettiler.

Ezcümle:

Büyük şehirlerden insanlarımız neden akın akın Anadolu’ya gelmektedir? İşte bu güzellikleri yaşamak için. Vesselam.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23