• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Ahmet Kabaklı’yı Okuma Vakti

28 Ocak 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Ahmet Kabaklı, her daim okunması gereken mütefekkirimizdir. Yalnız bugünlerde yeniden okuma vaktidir.

Özellikle iki ciltlik “Temellerin Duruşması” kitabı, CHP ve kuyruğuna yapışmış muhalefet takımının zihni parazitliklerini anlatması bakımından çok önemli eserdir.

Bu haftaki kitaplarımız, Türk Edebiyatı Vakfı’ndan çıkan Ahmet Kabaklı hocaya ait eserlerdir.

Kabaklı hocanın sözü, özü, kalemi, yerli ve milli bir Türkiye’den başka sevda tanımamıştır. Kitaplara geçmeden önce geçtiğimiz Çarşamba Türk Edebiyatı Vakfı’nda, yeğenlerinden Halk Müziği sanatçısı Esat Kabaklı’nın anlattığı acı bir hatırayı nakledeyim.

……………

Malum Kabaklı hoca Elazığlıdır. Kendisi Elaziz der. Elazığ’da Ak Parti hükümetlerinin döneminde bir kültür merkezi yapılmak istenir ve yapılır.

Devrin K. Bakanı Ertuğrul Günay’dır. Kültür merkezi açılacaktır ve sıra isim verilmesine gelmiştir. Doğal olarak elbette Ahmet Kabaklı isminden başka bir ad düşünülmez.

E.G. Elazığ’a gelir ve il kültür müdürüne; “Ahmet Kabaklı dışında başka hangi isim olursa olsun ama Kabaklı olmaz” der.

Esat Kabaklı, E.G’ın Ahmet Kabaklı’dan nefret ettiğini söyledi. Kültür merkezi şimdi başka bir isim taşıyormuş.

Mevcut kültür bakanımız da belki Kabaklı hocayı tanımayabilir ama bakan yardımcısı Nadir Alpaslan iyi tanır. Bu ihanetin telafi edilmesi bakanlığın boynuna borçtur. Geçelim.

…………………..

Özellikle lise ve üniversiteli gençlerin mutlak okuması gereken Ahmet Kabaklı, kendi vazifesini kendi diliyle şöyle tarif eder.

“Uzun bir tarihi şeref ve üstünlükle gerçekleşmiş olan İslami inanç ve milli karakterimizi çağlar içinde şaşılacak bir terkibe ulaştırmış olan öz kaynaklarımızdan, ecdadımızdan ve halkımızdan alınacak olan sayısız örnek ve ilhamlar ile günümüz dünyası içinde orijinal ve şahsiyetli, güçlü ve zengin bir Türkiye’nin var olması hususunda maddi-manevi bütün imkânlarımızı seferber etmek!”

İşte Kabaklı hoca, bütün ömrünü bu minval üzere devleti ve milleti için sevk ve idare etmiştir. Rahmetle analım ve ruhuna birer Fatiha okuyalım.

………………….

“Temellerin Duruşması” kitaplarından sonra hocanın ilk sırada okunması gereken eserlerinden ilki, “Kültür Emperyalizmi” adını taşıyor.

Tabi Kabaklı hocanın kitapları şimdi isimlerini zikredeceğim eserlerden ibaret değildir. Onlarca kitabı vardır. Ben elimdekilerden ve okuduklarımdan söz edeceğim.

“İnsan Ve Dünyası” kitabında; “Uluların şikâyeti nefistendir. Hamların yakınması ise malsız-mülksüz olmaktandır” diyerek insanı ve dünyasını anlatır.

“İrfan ve İnsan” adlı eserinde ise şöhretini ve kalemini lüks bir hayat yaşamak için değil de milletinin huzurlu ve gelişmiş bir istikbali için kullanan ve bu uğurda varını yoğunu ortaya döken bir ideal adamının şimdiki ve gelecek kuşaklarca örnek alınacak gayret ve çırpınışlarını yazar.

“Bu Dünyadan Kimler Geçti” ile “Ermişlerin Sohbetleri” diğer kitaplarıdır.

……………..

Eserler hakkında: 

TDV 0212-526 16 15

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23