• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Ahilik Haftasında Bir Karar Kılınsa

18 Eylül 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Ahilik, Selçuklulardan Osmanlı’ya geçişte sadece devletin sınırları içerisinde değil, dış dünya üzerinde de etkili olmuş insan ve ticaret merkezli sivil bir kurumdur.

Osmanlı Devleti’nin 400 yıl zirvede durmasının ana direklerinden birisi, Ahilik müessesesidir.

Batılılaşma hevesi ve Devlet-i Aliye’ye ihanetin başlangıcı sayılan Tanzimat hareketiyle birlikte, ilk darbe yiyen kurumlardan birisi Ahilik teşkilatı olmuştur.

Tabi öyle köklü ve inanç merkezli bir kurumdur ki, özünün çürümesi ve kabuğunun kalması 200 yıl sürmüş, yerini Masonların el attığı Loncalar ve Gedikler almıştır.

Bugüne gelip de “Ahiliğin neyi var, neyi kaldı” diye sorduğumuzda; “Kitaplarda, gazetelerde, levhalarda, adından öte bir şey kalmamış” denilebilir.

Sanki biraz haksızlık ettim gibi! “Evet” diyenlerin, kendileri ve çevreleriyle Ahilik merkezli ilişkilerine bakmaları yeterlidir!

Ahiliğin kurallarında tartışma yahut kavga yoktur. Adalet temelli kurallar silsilesi olduğu için haddi aşmak istemem.

………………..

Ülkemizde yıllardır Ahilik Haftaları; “Kuru kuru yollarına, takır takır kurban olayım” cinsinden icra edilmektedir.

Kutlayanlar ve konuşanlar tarafından Ahiliğe dair herhangi bir emarenin görülmediği bu merasimlerde, Ahiliğin istemediği bir sürü faaliyet yapılır.

Tamamen unutmaktan ve unutturmaktansa buna bile razı olunabilir. Yalnız hiç olmazsa Ahilik Haftasının belirli bir kutlama günü olmalıdır.

Mesela bu yılki Ahilik Haftası 17-24 Eylül tarihleri arasında. Hatırladığım kadarıyla resmi olarak ilk kutlama, rahmetli Özal’ın en parlak dönemi 1987 yılında olmuştu.

Bu tarihten önce Kırşehir ve bazı illerimizde, kendi çapında şet kuşatma törenleri icra ediliyordu ama devlet meseleye 1987 yılında el atmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının kayıtlarındaki Ahilik Haftasının kutlama tarihi, Ekim ayının ikinci Pazartesi olarak belirtilmektedir.

Hatta merasimin tarihi olan Ekim ayının 2. Pazartesi, aynı bakanlığın; 02.07.1988 ve 19860 sayılı Resmi Gazetede ilan edilmiştir.

Bu yıl ise 17-24 Eylül tarihleri arasına alınmıştır. Ey devletimin ilgilileri; okulların açıldığı haftaya etkinlik mi konulur? Geçelim.

………………..

Eğer yanılmıyorsam şimdiye kadar çeşitli zamanlarda Ahilik Haftaları kutlanmaktaydı. Mesela Aralık, Nisan, Mayıs, Kasım aylarındaki faaliyetleri hatırlarım.

Bir de elbette Kültür Bakanlığı da Ahilik müessesesiyle ilgilenmeli ve kültür taşımacılığı yapmalı fakat esas ilgili kurum, “Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü” olmalıdır.

Gerçi şu hususu da açıkça söylemeli.

Ahilik meselesi resmi kurumların kutlama ve tekelinden çıkmalıdır. Ahilik sivil bir teşkilattır, sivil müesseseler tarafından ihya edilmelidir.

Doğrusu budur amma… Geçelim!

…………….

Ezcümle:

Ahilik; “suyu sıkılmış, kabuğu kalmış limona dönse de eğer yaşayacaksa, yine de devletin kanatları altında yaşamalı ve kutlama tarihinde bir karar kılınmalıdır.

Biz de galiba sadece Ahiliğin kabuğunu anlattık özü de yarına!

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23