• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
7
Yeniakit Publisher
Vişne ekşiyken kiraz bakın neden tatlıymış! Duyunca şaşıracaksınız

2023-09-16 18:36:28
Vişne ekşiyken kiraz bakın neden tatlıymış! Duyunca şaşıracaksınız

Birbirine çok benzeyen iki meyve olan kiraz ve vişnenin tatları farklılık gösteriyor. Bunun nedeni belli oldu.

#1
Foto - Vişne ekşiyken kiraz bakın neden tatlıymış! Duyunca şaşıracaksınız

Meyvelerin tadı, içerdikleri kimyasal maddelerin oranlarıyla ilişkili. Örneğin vişne ve kiraz dış görünüş olarak birbirine çok benzese de vişnenin tadı ekşiyken, kiraz tatlı bir meyvedir.

#2
Foto - Vişne ekşiyken kiraz bakın neden tatlıymış! Duyunca şaşıracaksınız

Vişne yani Latince adıyla Prunus cerasus ve kiraz yani Latince adıyla Prunus avium gülgiller ailesinde yer alan meyve türleridir.

#3
Foto - Vişne ekşiyken kiraz bakın neden tatlıymış! Duyunca şaşıracaksınız

Vişnenin ekşi, kirazın tatlı bir meyve olması ise içerdikleri şeker ve asit miktarının birbirinden farklı olmasından kaynaklanıyor.

#4
Foto - Vişne ekşiyken kiraz bakın neden tatlıymış! Duyunca şaşıracaksınız

Glikoz ve fruktoz, vişneye ve kiraza tatlılık veren iki basit şeker türü. Ekşilik ise meyvelerin içindeki organik asitlerden özellikle de malik asit isimli maddeden kaynaklanıyor.

#5
Foto - Vişne ekşiyken kiraz bakın neden tatlıymış! Duyunca şaşıracaksınız

Vişnenin içerdiği şeker oranı yaklaşık %8 iken, kirazınki civarında. Asit oranı ise vişnede yaklaşık %1,7, kirazda yaklaşık %0,8’dir. Yani vişne kiraza göre yaklaşık iki kat daha fazla organik asit içerir.

#6
Foto - Vişne ekşiyken kiraz bakın neden tatlıymış! Duyunca şaşıracaksınız

Vişne ve kiraz kendilerine has kırmızı tonlardaki renklerini ise kabukta bulunan antosiyanin bileşiklerinden alıyor. Meyvenin içerdiği antosiyanin miktarı arttıkça rengi koyulaşıyor. Kaynak: bilimgenc.tubitak

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23