Hz. Peygamber’e ağır hakaretlerde bulunan Nişanyan’ın hapse mahkûm edilmesi üzerine, “düşünce özgürlüğü havarileri”nin sahne alacaklarını ifade eden Akit yazarı Ali İhsan Karahasanoğlu haklı çıktı.
OSMAN YİĞİT / ANKARA - Bilgehan Uçak adlı yazar, Hz. Peygamber’e hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan Ermeni yazar Sevan Nişanyan’ı sahiplenip, bu ismin hayırla yâd edileceğini savundu.
‘ŞURAYA BİR KAYA MEZARI
OYAYIM’ MI DEDİN?
Bir dönem Nişanyan gibi Taraf’ta da yazan Bilgehan Uçak’ın yazısı Nişanyan tarafından bile, “Vay be ben neymişim” şeklinde şaşkınlıkla karşılandı. Uçak, Nişanyan’dan şikayetçi olan geniş kesimi, “Sen! Bugüne kadar Etimoloji sözlüğü mü hazırladın? Yıllarca dağa-taşa baktın da aklına bir gün olsun ‘şuraya bir kaya mezarı oyayım’ fikri geldi mi?” diye suçladı. Bu bahsettiği şeyleri yapmasının, Nişanyan’ın insanların kutsal değerlerine hakaret etmesi için yeterli olduğu imasında bulunan Uçak’ın zırvaları, ‘bu nasıl mantık’ dedirtti.
KARAHASANOĞLU HABER VERMİŞTİ
Hz. Rasulullah (SAV) Efendimiz’e ağır hakaretlerde bulunan Nişanyan’ın mahkeme tarafından hapse mahkûm edilmesi üzerine, bir yazı kaleme alan (22 Mayıs) gazetemiz yazarı Ali İhsan Karahasanoğlu, “Sevan Nişanyan mahkûm olmuş.. Dini değerlere hakaretten.. Malûm kesim, ‘Düşünce özgürlüğü nereye gidiyor?’ yaklaşımı ile bakacak olaya.. ‘Ne olmuş, düşüncesini açıklamış. Nerde kaldı özgürlük. Despotluğa doğru mu gidiyoruz?’ yorumları yapılacak.. Bu bir tahmindir.. Yanılırsak, yarın özür dileriz.. Ama yılların tecrübesi, bu sütü bozukların aynı tavrı tekrar edeceklerini bana bir gün öncesinden müjdeliyor.. Ne yapacaklar? ‘Küfürbaz milletvekiline ceza yok’ diye ciyaklayacaklar. Sevan Nişanyan’a ceza verilince (Nerede düşünce özgürlüğü?)” demişti. Uçak’ın yazısı ile böylece Nişanyan yardakçısı ‘düşünce özgürlüğü havarileri’ Karahasanoğlu’nu yalancı çıkarmamış oldular.