• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Huzur istikrar ve güvenin tarafıyız

Yeniakit Publisher
2015-08-21 08:49:07 - 2015-08-21 08:49:02
Huzur istikrar ve güvenin tarafıyız

Genel olarak yurt dışı kaynaklı olarak yükselen dolarla yurt içinde spekülatif şekilde oynandığına dikkati çeken MÜSİAD Başkanı Olpak, “İş dünyası güven ve istikrar kavramını birlikte ister. Döviz borcu olan çok sayıda ve olumsuz etkilenecek ciddi bir miktar var” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, dolar kurundaki artışa ilişkin, “İç politikamızla, iç siyasetimizle veya Merkez Bankamızla ilgisi yoktur. Son süreçte özellikle siyasi belirsizlik ortamında birilerinin de bir miktar ateşe körükle gitmesinin sebebiyle bu tür oynamalar var. Özellikle bu noktada döviz borcu olan ki özel sektörde ciddi bir miktar var, o kesimi, bizim o sanayicimiz ve işverenimizi ciddi anlamda etkilendiğinin farkındayız” dedi.

3 LİRAYI DA TOLARE EDİLİR

MÜSİAD Başkanlar Kurulu toplantısı için Çorum’a gelen Olpak, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yü ziyaret etti.

Ziyarette, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Olpak, dolar kurunda son dönemde yaşanan artışla ilgili olarak kurdaki belirsizliğe dikkati çekti.

Huzur, güven ve istikrar kavramlarına işaret eden çeken Olpak, şöyle devam etti:

“İş dünyası güven ve istikrar kavramını birlikte ister. Döviz kurunun nereye gittiğinden çok daha fazla bizi ilgilendiren belirsizliğidir. Nerede duracağını bilmek bizim açımızdan önceliklidir. Biz 5 Nisan 1994 kararlarında doların 16,5’tan 43,5’a bir günde çıktığını biliyoruz, çok canımız yandı ama tolere edebildik. 2001’de doların 685’ten 1700’e birkaç gün içinde çıktığını biliyoruz. Ama oralarda gezindiği için tolere edebildik. Bu noktada bizim daha çok canımızı yakacak ya da risk olarak gördüğümüz gidişatın ne olacağıdır. Eğer 3 bu işin dolar açısından, avro açısından 3,30’lar seviyesi kararlılık seviyesi ise iş dünyası geçici bir kayıpla bunu tolere etmeye çalışır” dedi.

Yıl başından bugüne kadar dolarda yüzde 22 oranında bir artış yaşandığını vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:

YÜKSELİŞ DIŞ KAYNAKLI

“Bunun bizim iç politikamızla, iç siyasetimizle veya Merkez Bankamızla ilgisi yoktur. Son süreçte özellikle siyasi belirsizlik ortamında birilerinin de bir miktar ateşe körükle gitmesinin sebebiyle bu tür oynamalar var. Özellikle bu noktada döviz borcu olan ki özel sektörde ciddi bir miktar var, o kesimi, bizim o sanayicimiz ve işverenimizi ciddi anlamda etkilendiğinin farkındayız. Temennimiz siyasi belirsizliğin bir an önce sonlandırılmasıdır. Ben zannederim, eminim demek isterim eğer biz o belirsizliği sonlandırabilirsek dövizdeki bizim dışımızdaki etkenleri, Amerikan dolarının bütün para birimleri karşısında değer kazanmasına biz bir şey yapamayız ama bizim dışımızdaki etkenleri hariç tutarak kendi etkenlerimizi sönümleyebiliriz diye düşünüyorum.”

İŞ DÜNYASI OLARAK TARAFIZ

Türkiye’de son günlerde artan terör olaylarıyla ilgili sorulan bir soruya da Olpak, “Uzunca süredir ifade ettiğimiz bir kavram var. Biz işadamları derneği olarak, herkes için geçerli de huzur, güven ve istikrarın tarafıyız diye bu konuda tarafız diye söylüyorduk. Huzur dediğimiz şey can güvenliği dahil olmak üzere terörün her şeyini içine alan bir kavramdır. Canın söz konusu olduğu bir yerde ondan sonraki hiçbir konunun önemi kalmıyor” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23