• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
14
Yeniakit Publisher
Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

2016-04-23 17:26:24
Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Çiğ filizler / Birçok gıda uzmanı, alfalfa gibi çiğ filizleri bırakın yemeyi, dokunmaktan bile kaçınırlar. Çünkü alfalfa filizleri, koliform gibi bakteriler ile kirlenebilir ve bu filizlerin büyümelerini sağlayan şartlar, bakteri gelişimini hızlandırır.

#1
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Artan çorbalar, yahniler ve kızartmalar / Tembellik yapıp yediğiniz artık yemeklerde nihayetinde hastalıklara sebep olan zararlı sporlar oluşabilir.

#2
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Artık pirinç / Dünden kalan pilavınız, pirinç tarlalarından gelen ve piştikten sonra bile hayatta kalabilen toksin üreticisi Basilus cereus bakterilerine ev sahipliği yapıyor olabilir.

#3
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler / Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler, botülizme sebep olan klostridium botulinum bakterisinin iki işaretidir.

#4
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Artık fırında patates / Folyo kaplı patatesinizi fırından çıktıktan sonra iki saat içerisinde buzdolabına koymadığınız sürece, hava geçirmeyen folyo içerisinde yavaş soğutma, ciddi şekilde hastalanmanıza sebep olabilecek botülizm riski oluşturur.

#5
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Çiğ deniz ürünleri / Gıda uzmanları, suşi burun kıvırıyorlar çünkü kirlenmiş sudan gelen herhangi bir balık, bakterilerle dolu olabilir. İstiridye gibi kabuklu deniz hayvanları, suyu filtrelerler. Dolayısıyla çiğ deniz ürünlerinin geldikleri suların artıklarını taşıyor olma ihtimalleri çok daha yüksektir.

#6
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Pastörize olmayan süt ürünleri / Enfekte bir hayvanın ya da çevrenin sütü kirletebileceği bir çok olasılık vardır. Pastörizasyon, bakterileri öldürür; ancak çiğ süt ve peynir, işlem görmediğinden risklidir.

#7
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Pastörize olmayan yumurta / Salmonella bakterileri, tavuğun yumurtalıklarına bulaşarak yumurtalara geçiş yapabilir. Bu yüzden bakterilerin ölmelerine yetecek kadar ısıya maruz bırakılan pastörize yumurtalar, en güvenlisidir.

#8
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Hamburger / Tek bir parça et, işlem sırasında kirlendiğinde, genelde yalnızca dış yüzeyi kirlenir ve bu kısım da genelde bakterilerin ölebileceği sıcaklıklarda pişirilir. Ancak kıymadan yapılan burgerler söz konusu olduğunda, iş değişir. Çünkü kıymada farklı hayvanların eti bulunur ve yüzey bakterileri burgerin az pişen kısımlarında hayatta kalacak şekilde dağılırlar. Şaşırtıcı bir şekilde, yiyebileceğiniz en güvenli burgerler, muhtemelen fast-food zincirlerinde yapılanlardır. Çünkü bu restoranlar, gıda kaynaklı hastalıkları minimuma indirgemek adına tasarlanan sistemler kullanırlar.

#9
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Çiğ marul / Yere yakın, kirin ve kumun yapraklar arasında birikebileceği şekilde büyüyen marullar, manavlara gidene dek bir miktar bakteri kaparlar. Bakteriler, marulun çürük kısımlarına saklanarak yıkandıktan sonra dahi hayatta kalabilirler.

#10
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Hazır etler ve ne zamandan kaldığı belli olmayan yumuşak peynirler / Bunların birkaç hafta boyunca buzdolabınızda kalmalarına izin verin. Ve düşük sıcaklıkta bile hayatta kalabilen listerya bakterileri nedeni ile yüksek ateş, ishal ve kas ağrıları ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.

#11
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Az pişmiş tavuk / Salmonella gibi yüzey bakterileri, tavuk etinin içerisine girebilir. Tavuğu uygun sıcaklıkta iyice pişirerek bakterileri yok edebilirsiniz.

#12
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Seri üretim yöntemi ile hazırlanan sipariş gıdalar / Yiyeceğe ne kadar çok el değerse ve restorandaki hazırlık süreci ne kadar karmaşıksa, gıda kaynaklı hastalıkların oluşum ihtimali de o kadar artar.

#13
Foto - Eğer pilavı bir gün bekletirseniz...

Kurabiye hamuru / Pastörize yumurta kullansanız bile hamurunuzdaki un, değirmen süreci esnasında bakteri kapabilir. Bakteriler, nemi ve sıcaklığı severler dolayısıyla kirlenmiş unu, eritilmiş yağ gibi ılık sıvılarla karıştırdığınızda bakterilerin sayıları artar.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23