2016-09-07 21:29:43 Bayramda et tüketirken dikkat!
Geniş sofraların kurulduğu bayram boyunca et tüketimi artıyor.
Geniş sofraların kurulduğu bayram boyunca et tüketimi artıyor.
Kırmızı et her ne kadar vücut tarafından yüksek oranda kullanılabilen iyi kaliteli bir protein kaynağı olsa da, yaklaşık %20'sini yağ içeriğinin oluşturduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.
Aşırı miktarda kırmızı et tüketimi kan yağlarının yükselmesine neden olur ve kalp-damar hastalıklarının oluşma riski artar.
Ayrıca fazla demir içerdiğinden dolayı böbrek taşlarının oluşma tehlikesi de artar. Tüm bunların yanı sıra sindirim güçlüğü, mide ağrıları ve krampları, mide yanması, bulantı, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına da yol açabilmektedir.
Beslenme Uzmanı Diyetisyen Zeynep Özcan et tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
1- Kurbanlık alırken veteriner kontrolünün bulunup bulunmadığını kontrol edin.
Veteriner kontrolü olmayan hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski yüksektir.
2- Geleneksel olarak Bayram Günü kesilen hayvan eti bekletilmeden tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki 'rigor mortis' denilen sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır, hazımsızlığa neden olur.
Bu sebeple özellikle mide problemleri olan kişiler, eti en az 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir.
3- Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında pişirme ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Et pişirirken tereyağı, kuyruk/iç yağı eklemden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.
4- Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi; sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini arttırması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca aşırı et tüketimi kabızlığa yol açabileceğinden, etin yanında bol posa içeren sebzelerin tüketilmesi kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
5- Kronik hastalıklardan diyabet, yüksek tansiyon, gut hastalığı, mide hastalıkları ve kalp-damar hastalıkları olanlar daha dikkatli davranarak günde 1 öğün et tüketmeli, porsiyon kontrolünü sağlamalıdırlar. Uzmanlara göre yaklaşan Kurban Bayramı'nı sağlıklı ve rahat geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekiyor.
Kurban etleri sert olduğu için sindirimleri de zordur. O nedenle dengeli ve sağlıklı bir beslenme için etin yanında sebze tüketmeliyiz. Ayrıca sindirimin daha da zorlaşmaması için etin yanında pilav, hamur işi ve makarna tüketiminden de kaçınılması gerekiyor.
Sabah kahvaltısı kesinlikle et ile yapılmamalı. Akşam yemeğinde de mümkün olduğunca kurban eti yememeliyiz.
Kurban Bayramı'nda hareketsiz kalınmamalı. Günde en az yarım saat yürüyüş yapılabilir. En az yarım saat yürüyüş yapmak, bayramın daha zinde geçirilmesini sağlayacaktır.
Bunun yanında günlük su tüketimine de dikkat etmeliyiz ve en az 2 ile 2,5 litre su tüketmeliyiz. Reflü ve karaciğer yağlanması olan hastaların da bayram boyunca daha dikkatli davranması gerekiyor. Bu hasta grubunun özellikle hamur işi tatlılar ve kavurma etten uzak durmalı.
WhatsApp İhbar Hattı
+90 (553) 313 94 23