• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
39
Yeniakit Publisher
Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

2016-04-21 20:09:11
Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Patates, soğan, taze fasulye, brokoli, karnabahar, ıspanak, pazı ve daha fazlası… Sebze- meyvelerin besin değerinin çok çabuk kaybolabildiğini biliyor muydunuz?

#1
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Peki süt, yoğurt, yağ ve peynir türü ürünlerin doğru kap ve koşullarda satılmadığında mikroorganizmaların saldırısına uğramış olabileceğini?

#2
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Ya yumurtaların oda sıcaklığında “salmonella” riski taşıdığını? Liste et, balık, mantar, konserve derken uzayıp gidiyor.

#3
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Günümüzde bilinçli ve sağlıklı beslenmenin giderek önem kazanması ile pek çok kişi satın aldığı ürünün sağlıklı koşullarda sunulmasına daha fazla dikkat ediyor.

#4
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Bu noktada besinlerin taze mi bayat mı olduğunu anlamak için pratik bilgilere de ihtiyaç duyuluyor.

#5
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, bazen çok tehlikeli olabilecek risklerin önüne geçebilmeniz için, sebze meyveden et ve süt ürünlerine, balıktan mantara aldığınız besin maddelerinin taze mi bayat mı olduğunu anlamanın püf noktalarını anlattı.

#6
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Patates - Kabuğu yeşile dönmüşse içerdikleri ‘solanin’ adlı madde zehirlenmeye yol açabiliyor. Yeşil renk koyulaştıkça zehirleme etkisi artıyor ve vücut direnci zayıf kişilerde ölüme bile neden olabiliyor.

#7
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Filizlenmiş patates kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, ishal gibi zehirlenme belirtilerine yol açabiliyor.

#8
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Kuru soğan - Kuru soğan alırken nemlenmiş, filizlenmiş, yumuşak ve kötü kokulu soğanlara dikkat etmek gerekiyor.

#9
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Dışı düzgün görünse bile kötü bir koku olması içeride çürümenin başladığı anlamına geliyor. Kabuğunun yeşile dönmemiş olması önemli.

#10
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Aksi halde hem lezzetsiz oluyor hem de evde çabuk bozuluyor.

#11
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Taze fasulye - Taze fasulye alırken bir tane kırın ve ‘çıt’ sesini duymaya dikkat edin.

#12
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Kırdığınızda esnememesi ya da zor kırılması taze olmadığını gösteriyor.

#13
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Yeşillikler - Diri görüntüsünden uzak, solgun hatta sararmaya yüz tutmuş yeşilliklerin besin değeri çok önemli ölçüde kayboluyor ve bu besinler bozulmaya yüz tutmuş oluyor.

#14
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Karnabahar-Brokoli - Karnabaharın üzerindeki kahverengi lekeler ve brokolinin sararmaya başlamış olması taze olmadığına işaret ediyor.

#15
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Muz - Muzun kabuğunun çok değişmiş ve kahverengiye dönmüş olması içeriğindeki şeker oranının artıp besin değerinin düştüğü anlamına geliyor.

#16
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Balık - Balık çok çabuk bozulma eğilimine sahip bir besin.

#17
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Karnına parmağınızı bastırın. Eski formuna dönmüyorsa bayattır.

#18
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Cildi gergin ve parlak, gözleri de canlı olmalı. Buğulu ve içe dönük gözlerden kaçının.

#19
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Kafasından tutunca kuyruğu aşağı doğru değil, tavada durduğu gibi dimdik durmalı. Solungaçları pembe ve solungaç kapakları kapalı olmalı.

#20
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Yumurta - 4 santigrat derecenin altında muhafaza ediliyor olması çok önemli. Görüşünün kirli ve üzerinde küçük de olsa çatlak olmamasına da dikkat edilmeli. Aksi halde yumurtada mikroorganizmaların üreme olasılığı artıyor.

#21
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Aksi halde yumurtada mikroorganizmaların üreme olasılığı artıyor.

#22
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Kabuğundaki salmonella varlığı, yumurtaya geçebiliyor.

#23
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Süt ve süt ürünleri - Süt ve süt ürünlerinin satıldığı yerin ısısının 4 santigrat derecenin altında olmasına özen gösterilmeli.

#24
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Aksi halde brucella veya salmonella gibi çeşitli mikroorganizmalar üreyebiliyor.

#25
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Dondurulmuş gıda - Üzerinde buz taneleri olan ürünleri almayın.

#26
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Bu ürünün çözülüp tekrar dondurulduğunu gösteriyor ki birçok mikroorganizmanın üremesi ile karşılaşılmış olunabiliyor.

#27
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Dondurulmuş gıda reyonundan satın alacağınız ürünlerin -18 santigrat derecede muhafaza ediliyor olmasına özen gösterin.

#28
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Dondurma - Paketlenmiş hazır dondurmalarda paketin dışında buz tanecikleri varsa dondurmanın daha önceden eridiğinin ve bakteriyel üremeye açık hale geldiğinin göstergesi olabiliyor.

#29
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Et - Parçalara bölünmüş halde belirli kaplarda satılan etler, fazla sulu ve kanlı, aşırı yumuşamış olmamalı.

#30
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Ayrıca ezilmiş, renk değiştirmiş, doğal rengi dışında yeşil, sarı gibi renk değişimlerine sahipse bu tür ürünleri satın almayın.

#31
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Tavuk - Tavuk ürünleri çok kısa sürede bakteri ürettiğinden bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara neden olabiliyor.

#32
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Bu nedenle ürünü alırken renginin normal, diri görünümlü olması, kendine has kokusunun haricinde şüpheye düşürecek bir koku bulunmaması gerekiyor.

#33
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Göğsüne bastırdığımızda esnek olup eski şeklini alması, sulu ve gevşek bir görüntüye sahip olmamasına dikkat etmeli.

#34
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

• Konserve gıda - Konserveler de sağlıksız koşullarda satıldığında önemli riskler barındırabiliyor.

#35
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Kapağı ve tabanı bombe yapmış, etiket bilgisi yıpranmış ve eskimiş ürünlerden mutlaka kaçınmalı.

#36
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, kapağın üzerindeki bombenin o üründe clostridium botilinum mikroorganizmasını gösterebilirken bu tip bir gıdanın ölüme yol açabildiğini belirtiyor.

#37
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Ayrıca gıda asitlerinin tenekeyle reaksiyonu sonucu oluşan hidrojen gazının da böyle durumlar ortaya çıkarabildiğini belirten Torluoğlu, “Şişkin kaplarda ve uygunsuz koşullarda saklanan ürünler kansere neden olacak kimyasal tepkimeler oluşturabiliyor.

#38
Foto - Yiyeceklerin bayat olup olmadığını böyle anlayın

Bu tür ürünler kesinlikle tüketilmemelidir” diyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23