• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
9
Yeniakit Publisher
Lezzet yerine tehlike fışkıracak! Aman dikkat mideyi deliyor: Patateste bu iz varsa... Kimseye 'ye' demeyin

Selma Savcı Giriş Tarihi:
Lezzet yerine tehlike fışkıracak! Aman dikkat mideyi deliyor: Patateste bu iz varsa... Kimseye 'ye' demeyin

Patates bozulunca ve yumuşayınca bakteri üretir. Sofralarımızın vazgeçilmezi patates için bu kritik uyarıya mutlaka kulak vermelisiniz... Peki patates ne zaman insan sağlığını tehdit eder?

#1
Foto - Lezzet yerine tehlike fışkıracak! Aman dikkat mideyi deliyor: Patateste bu iz varsa... Kimseye 'ye' demeyin

Patates bozulunca ve yumuşayınca bakteri üretir. Patates yemeklere de katılan bir besin ve genelde kilolarca alınıyor. Peki patates ne zaman insan sağlığını tehdit eder?

#2
Foto - Lezzet yerine tehlike fışkıracak! Aman dikkat mideyi deliyor: Patateste bu iz varsa... Kimseye 'ye' demeyin

Mutfakların vazgeçilmezi patates, yanlış koşullarda ciddi bir sağlık tehdidine dönüşebiliyor. Yeşillenme ve filizlenme "solanin" adlı toksini artırırken, buzdolabında saklamak "akrilamid" riskine yol açıyor. Tarım Bakanlığına göre "siğil", "ur" ve "çökük leke" olan patatesler imha edilmeli. Patatesin güvenli bir şekilde tüketilebilmesi için serin, kuru, karanlık ve hava alabilen yerlerde saklanması, alırken ise kabuğunda yeşil renk, filiz veya çökük lekeler olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.

#3
Foto - Lezzet yerine tehlike fışkıracak! Aman dikkat mideyi deliyor: Patateste bu iz varsa... Kimseye 'ye' demeyin

Ekonomik ve besleyici olmasıyla bilinen patates, sofraların en sık tercih edilen sebzelerinden biridir. Ancak her patates güvenli değildir. Uzun süre bekletilen, yanlış koşullarda saklanan veya tarladan hastalıklı gelen patatesler, ciddi sağlık sorunlarına yol açan toksik maddeler üretebilir.

#4
Foto - Lezzet yerine tehlike fışkıracak! Aman dikkat mideyi deliyor: Patateste bu iz varsa... Kimseye 'ye' demeyin

Patatesin en bilinen tehlikesi, ışığa maruz kaldığında oluşan yeşillenmedir. Bu yeşil renk, "solanin" adı verilen toksik bir maddenin biriktiğinin işaretidir. Aynı madde, patates filizlendiğinde de yoğunlaşır. Solanin tüketimi; mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Uzmanlar, hafif filizlenmiş kısımların derinlemesine temizlenebileceğini, ancak yoğun filizlenmiş ve yeşillenmiş patateslerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.

#5
Foto - Lezzet yerine tehlike fışkıracak! Aman dikkat mideyi deliyor: Patateste bu iz varsa... Kimseye 'ye' demeyin

Tüketicinin gözden kaçırabileceği bir diğer tehlike ise tarladan gelen hastalıklardır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Patates Hastalıkları" konulu raporu, sofralara gelmemesi gereken yumruları net bir şekilde tanımlıyor.

#6
Foto - Lezzet yerine tehlike fışkıracak! Aman dikkat mideyi deliyor: Patateste bu iz varsa... Kimseye 'ye' demeyin

Rapora göre, "Patates Siğil Hastalığı" veya "Kök-Ur Nematodları" gibi etkenlerin neden olduğu "siğil" ve "ur" benzeri oluşumlar, patatesin pazar değerini tamamen yok eden ve tüketilmemesi gereken durumlardır. Benzer şekilde, "Geç Yaprak Yanıklığı" (Mildiyö) hastalığı yumruya geçtiğinde kabukta "çöküntü" ve kabuk altında "koyu renkli mor ve siyah belirtiler" oluşturur. "Kuru Çürüklük" ise yumruda "koyu renkli çökük lekeler" ve "mumyalaşma" ile kendini gösterir. Bakanlık belgeleri, bu tür "bulaşık" yumruların "sofralık olarak kullanılmaması" ve imha edilmesi gerektiğini açıkça belirtmektedir.

#7
Foto - Lezzet yerine tehlike fışkıracak! Aman dikkat mideyi deliyor: Patateste bu iz varsa... Kimseye 'ye' demeyin

Yumuşamış, kötü kokan veya "Bakteriyel Yumuşak Çürüklük" gibi nedenlerle "yaş çürüklük" geliştiren patateslerin çürük kısmı kesilerek kullanılması da risklidir. Toksinler, sadece görünen çürük kısımda kalmaz, patatesin geneline yayılabilir.

#8
Foto - Lezzet yerine tehlike fışkıracak! Aman dikkat mideyi deliyor: Patateste bu iz varsa... Kimseye 'ye' demeyin

Yaygın yapılan bir diğer hata ise patatesi buzdolabında saklamaktır. Soğuk hava, patatesteki nişastanın hızla şekere dönüşmesine neden olur. Bu patatesler, kızartma gibi yüksek ısılarda pişirildiğinde "akrilamid" adı verilen potansiyel kanserojen bir madde oluşturur. Güvenli tüketim için patatesin; serin (4-10°C), kuru, karanlık ve hava alabilen yerlerde saklanması, alırken ise kabuğunda yeşil renk, filiz, siğil, ur veya çökük lekeler olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Patates, Tip 2 Diyabet Hastalarında Gece Boyunca Kan Şekeri Kontrolünü Sağlıyor. Klinik Beslenme dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, popüler diyet önerilerinin aksine, patates yemek tip 2 diyabet hastalarının gece boyunca kan şekerlerini kontrol etmelerine yardımcı olabilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23