• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
14
Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

2021-10-27 13:33:39
Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Sonbaharın en önemli meyvelerinden biri olan Nar, çok beğenilerek tüketilen besinler arasında yerini koruyor. Fakat Nar’ın besleyici tanelerinden çok kabuğu da çok konuşulanlar arasında. Narı özel kılan, lezzetinin yanı sıra antioksidan içeriği oldukça yüksek bir meyve olması. Bu özelliğini içeriğinde bulunan ve kırmızı rengi veren polifenoller sağlıyor. Ayrıca lif, protein, C vitamini, K vitamini, folat ve potasyumdan da zengin olması sayesinde sağlığımıza çok önemli katkılarda bulunuyor. Peki taneleri kadar suyu ve kabuğu da adeta şifa deposu olan nar hangi sorunlarda etkili oluyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, narın 7 önemli faydası hakkında bilgi verdi.

#1
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Bir bardak nar suyu tüketirseniz… Nar C vitamininden oldukça zengin bir meyvedir. Bir su bardağı kadar narın günlük C vitamini gereksiniminin yarısını karşılar.

#2
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Nar suyu bol miktarda nar tanelerinden hazırlandığı için içeriğindeki C vitamini de artıyor. Ancak diyabetin yanı sıra karaciğer yağlanması ve yüksek trigliserid gibi durumlarda fazla meyve şekeri alınmaması gerektiği için nar suyu yerine, daha az miktarda meyve şekeri içerecek şekilde narın kendisini tüketmek daha uygun olacaktır.

#3
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Sindirim sistemini düzenliyor Besinlerin sindirilemeyen kısımlarına lif ya da posa adı veriliyor. Lif, sindirim sisteminden geçerken suyu emerek dışkı yapımını kolaylaştırıyor ve bu sayede kabızlık probleminin önüne geçiyor. Sindirim problemi yaşıyorsanız narın suyunu değil, posasıyla birlikte tanelerini tüketmeniz gerekiyor. Çünkü nar suyu elde edilirken posa kısmı kayba uğruyor.

#4
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Kilo kontrolünü kolaylaştırıyor Sağlıklı bir yetişkinin günde 25-35 gram lif alması gerekiyor. Lifin sindirim sisteminde yaşanan kabızlık gibi sorunlarda etkili olması sayesinde düzenli lif tüketen kişilerde kilo kontrolü de kolaylaşıyor. Yenilebilen miktar olarak söylersek; 100 gram, yani bir küçük kase kadar nar 4 gram lif içeriyor. Kilo vermeye çalışan kişiler günde bir küçük kase nar tanesi tüketebilirler.

#5
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor Nar içeriğindeki zengin C, E, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve minerallerle bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı korunmamızda önemli bir rol üstleniyor.

#6
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Cildimiz için önemli Her gün yeteri miktarda C vitamini almak cilt sağlığı için de büyük öneme sahip. Nar içerdiği C vitamini ile ciltte kolajen sentezini uyarabiliyor; bu sayede cilde elastikiyet kazandırıp kırışık oluşumunun gecikmesini ve cildin canlı bir görünüme sahip olmasını sağlayabiliyor.

#7
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Kanser riskini düşürebiliyor Nara kırmızı rengini veren polifenoller antioksidan özellik gösteriyorlar. Vücutta oluşan serbest radikaller bazı besin kaynaklarından gelen antioksidanlar tarafından nötralize edilmezlerse; DNA ve protein gibi biyolojik maddelere zarar verebiliyorlar.

#8
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Antioksidan içeriği oldukça yüksek bir meyve olan nar vücuttaki biyolojik maddeleri oksidatif hasardan, bir başka deyişle metabolizmanın normal süreçleri esnasında oluşabilen veya çevreden gelen hücrelere zarar verebilen kararsız elektronlardan koruyarak birçok kanser türünün gelişme riskini düşürebiliyor.

#9
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Kalp ve damar hastalıklarından koruyabiliyor Nar suyunun vücutta kötü huylu LDL kolesterol düzeyini düşürebileceğine dair araştırmalar mevcut. Bunun yanı sıra nar suyu vücutta su seviyesini, dolayısıyla kan basıncını kontrol eden sistemin bir parçası olan serumdaki anjiyotensin dönüştürücü enzim aktivitesini önleyerek sistolik, yani büyük kan basıncını düşürebiliyor.

#10
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Yine narın meyve olarak yenilen çekirdek kısmındaki yağların da kalp koruyucu etkisi olabiliyor. Narın kabuğu da meyve kısmı kadar polifenoller bakımından zengin ve bu maddeler antioksidan özellik gösteriyorlar.

#11
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Örneğin; nar kabuğu ekstraktının damar sertliğine neden olan iltihaplanmayı ve damar sertliğine yol açan plakların oluşmasını önleyebileceğine ve bu sayede kalp damar sağlığını koruyabileceğine dair çalışmalar mevcut.

#12
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Diş etlerini koruyor C vitamini eksikliğinde diş eti problemleri yaşanma riski yüksek oluyor. C vitamini bu dokuda yer alan bağların oluşumu için gerekli ve yeterli C vitamini tüketimi diş eti dokusunun sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. Nar da içerdiği C vitamini ile diş etlerinin güçlenmesine yardımcı oluyor.

#13
Foto - Herkes tanelerini yiyor! Asıl olay kabuğunda...

Narın kabuğu da taneleri kadar faydalı. Dolayısıyla kabuğunu çay şeklinde demleyerek tüketebilirsiniz. “Ancak bildiğimiz üzere her şeyin fazlası zarar. Bu nedenle nar kabuğu ekstraktını hekime danışarak, çayını da ılımlı miktarda kullanmaya dikkat edin.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23