• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
5
Yeniakit Publisher
Göz göre göre Türklerin arazisine çöktüler! Bunun adı "soykırımcı usulü" gasp

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Haber Merkezi Giriş Tarihi:

Göz göre göre Türklerin arazisine çöktüler! Bunun adı “soykırımcı usulü” gasp

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) istinaf mahkemesi, Kıbrıslı Türkler'e ait Baf bölgesindeki havaalanı ve askeri üssün bulunduğu 125 dönümlük arazi için açılan 41 milyon euroluk tazminat davasını reddetti. 1974 yılındaki göçün 'kendi istekleriyle' gerçekleştiğini iddia ederek mülkiyet gaspını yasal kılıfa sokmaya çalışan Rum yargısı, mağdur Kıbrıslı Türkler'e bir de mahkeme masraflarını yükledi.

#1
Foto - Göz göre göre Türklerin arazisine çöktüler! Bunun adı "soykırımcı usulü" gasp

Rum yargısı, Kıbrıslı Türklere ait Baf Havalimanı ile Andreas Papandreu Hava Üssü'nün de bulunduğu 125 dönümlük arazi davasını reddetti, 41 milyon euroluk tazminat talebinin üzerine yattı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) İstinaf Mahkemesi, Kıbrıs Türkleri'ne ait Pafos (Baf) bölgesinde yer alan ve havaalanı ile askeri tesislerin bulunduğu 125 dönümlük geniş bir araziye ilişkin 41 milyon avroluk tazminat talebini reddetti.

#2
Foto - Göz göre göre Türklerin arazisine çöktüler! Bunun adı "soykırımcı usulü" gasp

Başvuru sahiplerinin 2022 yılında Pafos Bölge Mahkemesi'nde açtığı dava, ilk aşamada reddedildi. Bunun üzerine dosya temyize taşındı. Dava konusu arazinin Pafos Uluslararası Havalimanı, Andreas Papandreou Hava Üssü, konut alanları ve tarım arazilerini kapsadığı belirtildi. Temyiz Mahkemesi, 25 Haziran'da verdiği kararla alt mahkemenin kararını onaylayarak arazinin yönetiminin yasal olduğunun ileri sürdü.

#3
Foto - Göz göre göre Türklerin arazisine çöktüler! Bunun adı "soykırımcı usulü" gasp

3 gerekçeyle davayı reddeden Rum yargısı, mülkiyetin yönetimine yapılan müdahalelerin hukuka aykırı sayılamayacağı, hak ihlallerinin somut ve yeterli delillerle ortaya konulamadığını ileri sürdü. Mahkeme 1974 Barış Harekatı sonrasında ilan edilen olağanüstü halin devam ettiği öne sürülerek vasiliğin ilgili yasa hükümlerinden kaynaklanan yetkileri çerçevesinde yapılan müdahalelerin yasal olduğunu savundu. Rum yargısı ayrıca, davacıların 1974 yılında Güney Kıbrıs'taki mallarından zorla çıkarıldıkları yönündeki savunmayı da reddetti.

#4
Foto - Göz göre göre Türklerin arazisine çöktüler! Bunun adı "soykırımcı usulü" gasp

Açıklamada, "1974'te yer değiştirmenin herkes için zorunlu olmadığı, her vatandaşın kendi tercihine bağlı olduğu bir düzenleme vardı" iddiasında bulunuldu. Ayrıca bazı Kıbrıslı Türklerin 1974 sonrasında Rum yönetiminin kontrolündeki bölgelerde kalmaya devam ettiği, bu kişilerin ikamet yerlerini terk etmeye zorlanmadığı ileri sürüldü. Mahkeme, davayı kaybeden davacı Kıbrıs Türkleri'ne mahkeme masraflarını da yükledi. Öte yandan KKTC'de kurulan komisyon, Kıbrıslı Rumların mülklerinin iadesi, tazminat ve toprak takası başvurularını ele almış, 8 bin 670 başvurudan 3 bin 288'ini sonuçlandırmıştı. Toplam 662 milyon 933 bin 62 sterlinin üzerinde tazminata karar vermişti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23