• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
8
Yeniakit Publisher
Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Sağlıklı diye tüketiyoruz ama aslında vücudu felç ediyor! İşte sofradaki gizli zehir

Selma Savcı Giriş Tarihi:
Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Sağlıklı diye tüketiyoruz ama aslında vücudu felç ediyor! İşte sofradaki gizli zehir

Prof. Dr. Canan Karatay, son yılların en büyük sağlık sorunlarından biri olan şeker hastalığına karşı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karatay, özellikle insülin direncini tetikleyen besinlere dikkat çekerek, bu gıdaların insan vücudu için adeta "zehir" olduğunu söyledi.

#1
Foto - Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Sağlıklı diye tüketiyoruz ama aslında vücudu felç ediyor! İşte sofradaki gizli zehir

Kas, yağ ve karaciğer gibi hedef dokuların insüline normal yanıt verememesi insülin direnci olarak tanımlanıyor. Bu durum, kanda glikoz birikmesine ve zamanla tip 2 diyabet başta olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. Uzmanlara göre insülin direncinin temel nedeni, yanlış beslenme alışkanlıkları.

#2
Foto - Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Sağlıklı diye tüketiyoruz ama aslında vücudu felç ediyor! İşte sofradaki gizli zehir

Ünlü iç hastalıkları uzmanı Canan Karatay, şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerin en büyük tehlike olduğunu vurguladı:

#3
Foto - Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Sağlıklı diye tüketiyoruz ama aslında vücudu felç ediyor! İşte sofradaki gizli zehir

“Ekmek, pirinç, patates, makarna, baklava, börek, çay şekeri, meyve şekeri ve gazlı içecekler kan şekerini hızla yükseltir. Bunlar vücudumuz için zehir niteliğindedir. Vücut bu zehri dengelemek için pankreastan insülin salgılatır” dedi.

#4
Foto - Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Sağlıklı diye tüketiyoruz ama aslında vücudu felç ediyor! İşte sofradaki gizli zehir

İnsülin, kandaki şeker seviyesini kontrol eden en önemli hormonlardan biri. Ancak insülin direnci geliştiğinde hücreler bu hormona yanıt veremez hale geliyor. Bu da kan şekeri dengesini bozarak diyabet, karaciğer yağlanması, kalp krizi ve felç riskini artırıyor.

#5
Foto - Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Sağlıklı diye tüketiyoruz ama aslında vücudu felç ediyor! İşte sofradaki gizli zehir

İşte sofradaki gizli zehir İnsülin direncini artıran nedenler Aşırı şekerli ve işlenmiş gıda tüketimi Karbonhidrat ağırlıklı beslenme Hareketsizlik Fazla kilo (obezite) Hormonal hastalıklar (hipotiroidi, Cushing sendromu, akromegali) Genetik yatkınlık

#6
Foto - Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Sağlıklı diye tüketiyoruz ama aslında vücudu felç ediyor! İşte sofradaki gizli zehir

Karatay, sağlıklı yağların vücutta kilo aldırmadığını, tam tersine kilo vermeye yardımcı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Zeytinyağı, avokado yağı, fındık yağı ve badem yağı gibi sağlıklı yağlar uzun süreli enerji sağlar ve acıktırmaz. Vücuttaki yağ birikimini azaltır.”

#7
Foto - Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Sağlıklı diye tüketiyoruz ama aslında vücudu felç ediyor! İşte sofradaki gizli zehir

Prof. Dr. Canan Karatay’ın en dikkat çeken vurgularından biri ise şeker hastalığının genetik olmadığı yönündeydi. “Şeker hastalığı asla genetik değildir. Aynı ailede görülmesinin nedeni, benzer yaşam ve beslenme alışkanlıklarıdır. Fazla şeker tüketimi bu hastalığın en büyük sebebidir” dedi. Karatay’ın açıklamaları, insülin direncine ve diyabete karşı beslenme alışkanlıklarının önemini bir kez daha gündeme taşıdı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23