• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
6
Yeniakit Publisher
Doğada kendi kendine yetişiyor! Yok satıyor: Şişkinlik, gaz ve hazımsızlığın kökünü kurutuyor!

Selma Savcı Giriş Tarihi:
Doğada kendi kendine yetişiyor! Yok satıyor: Şişkinlik, gaz ve hazımsızlığın kökünü kurutuyor!

Nisan ayında bin 200 rakımlı zirvelerde bulunan ormanlarda yetişen şifalı ot yöre sakinleri tarafından toplanarak bağı 30 liradan satılıyor. Sindirim ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiğini bilinen çaşır otu yemeklerde de tercih ediliyor. İşte detaylar...

#1
Foto - Doğada kendi kendine yetişiyor! Yok satıyor: Şişkinlik, gaz ve hazımsızlığın kökünü kurutuyor!

Manisa'nın Demirci ilçesinin bin 200 rakımlı dağlarında doğada kendiliğinden yetişen çaşır otunun hasadına başlandı. Turşusu da yapılan çaşır otunu toplamak için hiçbir ulaşım aracının çıkamadığı dağlara yürüyerek giden Hoşçalar Mahallesi'nden Nurullah Yanar da sabahın erken saatlerinde doğada kendiliğinden yetişen çaşır otlarını topluyor. Yanar, bin 200 rakımlı Gelin Uçtu Tepesi ve Başaalan mevkilerinden topladığı çaşır otlarını ilçeye getirerek sokak sokak dolaşıp satıyor. Demircili vatandaşlar çaşır otuna büyük rağbet göstererek satın alıyorlar.

#2
Foto - Doğada kendi kendine yetişiyor! Yok satıyor: Şişkinlik, gaz ve hazımsızlığın kökünü kurutuyor!

Çiftçi Nurullah Yanar yaptığı açıklamada, "Çaşır otları nisan ayının 10’unda çıkmaya başlar, mayıs ayı sonuna kadar devam eder. Doğada kendiliğinden yetişiyor. Hiçbir şekilde gübre, ilaç yok. Salatada, pilavda ve çeşitli yemeklerde kullanılır. Çoğu kimse de turşu yapmak için alıyor. Mide ve sindirim rahatsızlığı olanlar da bunu çiğ olarak tüketirse şifa oluyor. Toplaması oldukça zor oluyor. Ben her yıl nisan ve mayıs ayında zirvelerden topladığım çaşır otlarını satarak para kazanıyorum" dedi.

#3
Foto - Doğada kendi kendine yetişiyor! Yok satıyor: Şişkinlik, gaz ve hazımsızlığın kökünü kurutuyor!

ÇAŞIR OTUNUN FAYDALARI NELERDİR? Doğada kendiliğinden yetişen ve yüzyıllardır şifa niyetine kullanılan bitkilerden biri de çaşır otudur. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bilinen bu ot, hem geleneksel mutfaklarda kullanılır hem de sağlık açısından pek çok faydasıyla dikkat çeker. Kendine has kokusu ve tadıyla hem ot kavurmalarında hem de salamura şeklinde sofralarda yerini alır. Peki, halk arasında “çaşır”, bazı yörelerde ise “rezeneye benzeyen dağ otu” olarak bilinen bu bitki nelere iyi gelir? İşte çaşır otunun öne çıkan faydaları! SİNDİRİM SİSTEMİNİ RAHATLATIR! Çaşır otu, mideyi rahatlatıcı özelliği ile bilinir. Özellikle yemek sonrası şişkinlik, gaz ve hazımsızlık şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Lif açısından zengin olması sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına katkı sağlar. DOĞAL BİR İŞTAH AÇICIDIR !İştahsızlık problemi yaşayanlar için çaşır otu oldukça etkili doğal bir çözümdür. İçeriğindeki etken maddeler sindirim salgılarını artırarak iştahı açar.

#4
Foto - Doğada kendi kendine yetişiyor! Yok satıyor: Şişkinlik, gaz ve hazımsızlığın kökünü kurutuyor!

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR! Çaşır otu, C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin bir bitkidir. Bu sayede vücudu enfeksiyonlara karşı korur, hastalıklara karşı direnci artırır. Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklığı desteklemek için tüketilebilir. AĞRI KESİCİ VE KAS GEVŞETİCİ ÖZELLİK GÖSTERİR Bazı yörelerde çaşır otu, kas ağrılarını hafifletmek ve vücut yorgunluğunu azaltmak için de kullanılır. Özellikle çay ya da kaynatılmış suyu, kas gevşetici olarak tercih edilir. DOĞAL BİR ANTİSEPTİKTİR! Çaşırın içerdiği doğal uçucu yağlar, mikrop kırıcı (antiseptik) özellik taşır. Bu nedenle geçmişte yaraların üzerine ezilerek uygulanmış veya çay olarak tüketilmiştir.

#5
Foto - Doğada kendi kendine yetişiyor! Yok satıyor: Şişkinlik, gaz ve hazımsızlığın kökünü kurutuyor!

ÇAŞIR OTU NASIL TÜKETİLİR? Kavrularak: Taze çaşır otunu zeytinyağı ile kavurup yumurta kırarak harika bir öğün hazırlayabilirsiniz. Salamura: Tuzlu su içinde bekletilip fermente edilmiş çaşır, uzun süre saklanabilir ve meze olarak tüketilir. Çay olarak: Kurutulmuş çaşırdan yapılan çay, mideyi rahatlatır ve bağışıklığı destekler. Çiğ halde: Bazı yörelerde taze haliyle yoğurtla karıştırılarak meze yapılır. DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER! Her doğal bitkide olduğu gibi çaşır otunun da fazla tüketimi bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Özellikle hamileler, emziren anneler ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin düzenli kullanmadan önce bir uzmana danışmaları tavsiye edilir. Doğal ve yerel bir şifa kaynağı olan çaşır otu, sindirim sisteminden bağışıklığa, enerji veriminden hormon dengesine kadar birçok alanda vücuda destek olur. Geleneksel yöntemlerle sofralara taşınan bu bitki, hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatif arayanlar için harika bir seçenektir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23